Agenda Constructiilor
Sambata, 30 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ARISTON: Crestere de peste 37% a afacerilor din primul trimestru, la nivel de grup
ARISTON: Crestere de peste 37% a afacerilor din primul trimestru, la nivel de grup
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 30 Mai 2023 17:14
Retragerea lui Laurent Jacquemin din functia de director general incepand cu data de 27 iulie - va ramane in Consiliu ca membru neexecutiv. Maurizio Brusadelli desemnat candidat la functia de director general, numirea fiind asteptata pe 3 august.
„Culegem roadele investitiilor noastre: decizia de a ne concentra in continuare asupra surselor regenerabile de energie da rezultate si beneficiem de parteneriatul solid cu noii nostri colegi de la Wolf si Brink”, a comentat Paolo Merloni, presedinte executiv. „In ceea ce priveste succesiunea la functia de director general, il cunosc pe Laurent Jacquemin de peste 30 de ani si am o admiratie profunda pentru umanitatea si generozitatea sa, pe langa calitatile sale manageriale. Vreau sa-mi exprim recunostinta pentru devotamentul sau fata de Ariston si sunt incantat ca va ramane in Consiliul de Administratie ca membru neexecutiv. Astept cu nerabdare sa ii urez bun venit lui Maurizio Brusadelli in calitate de nou CEO al Grupului Ariston. Maurizio aduce la Ariston competentele profesionale, manageriale si umane demonstrate in lunga sa cariera si in primele sale interactiuni cu noi. Se poate baza pe o echipa de management de nivel international, pe competentele si pasiunea celor peste 10.000 de oameni care fac parte din Grupul Ariston si sunt sigur ca aceasta combinatie va fi extrem de benefica pentru tendinta noastra de crestere accelerata, durabila si profitabila.
La final, un cuvant de multumire pentru echipa care a gestionat procesul de succesiune in conformitate cu cele mai bune practici de guvernanta corporativa, asigurand calitatea, confidentialitatea si creand toate conditiile pentru o tranzitie fara probleme.”
„Ma pregatesc pentru o noua etapa a vietii mele, pe care as vrea sa o dedic activitatilor umanitare non-profit si in care sper sa petrec mai mult timp alaturi de familie. In acelasi timp, as vrea sa spun ca sunt mandru de ceea ce a realizat Grupul Ariston pana acum. Datorita implicarii unei echipe extraordinare, am reusit sa ne dezvoltam si sa ne extindem compania si vom continua sa crestem impreuna”, a adaugat Laurent Jacquemin, director general. „Cred ca alegerea lui Maurizio Brusadelli ca succesor al meu este cea mai buna alegere si ii doresc succes in functie. In cele din urma, as dori sa le multumesc presedintelui executiv Paolo Merloni si presedintelui onorific Francesco Merloni pentru sprijinul, increderea si prietenia lor, precum si pentru cei peste treizeci de ani de colaborare fructuoasa.”
Consiliul de administratie al Ariston Holding N.V. s-a intrunit si a aprobat publicarea de informatii financiare periodice suplimentare pentru trimestrul care incheiat la 31 martie 2023 („T1 2023”).
 
Rezultatele consolidate din primul trimestru al anului 2023
Veniturile nete s-au ridicat la 759,7 milioane de euro, o crestere de 37,6% fata de 552,1 milioane de euro in primul trimestru din 2022.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Europa, in divizia Confort termic, avand in vedere si achizitia Wolf-Brink („CENTROTEC Climate Systems” in comunicatele de presa anterioare), care a permis Grupului sa valorifice oportunitatea creata de cererea crescuta de solutii durabile in Germania si pe alte piete europene cheie.
Schimbul valutar a contribuit cu +1%, in timp ce rezultatele consolidate pentru intregul trimestru ale companiei Wolf-Brink, recent achizitionata, au reprezentat un plus de 34,1%. Pentru o mai buna evaluare a tendintelor de baza ale pietei, merita mentionat faptul ca cresterea pro-forma (incluzand Wolf-Brink si in 2022) s-a ridicat la 7%.
Rezultatul EBITDA a ajuns la 97,3 milioane de euro, in crestere cu 44,6% fata de 67,2 milioane de euro in T1 2022, in timp ce EBIT s-a situat la 70,4 milioane de euro, in crestere cu 51,2% fata de 46,6 milioane de euro in T1 2022.
Aceste marje sunt, de asemenea, prezentate intr-o forma ajustata, care este mai potrivita pentru a evalua tendinta operatiunilor regulate, cu excluderea costurilor sau veniturilor care nu sunt reprezentative pentru acestea; cele mai semnificative ajustari pentru aceasta perioada sunt legate de unele costuri de redresare dupa inundarea a doua fabrici in septembrie 2022 si - numai la EBIT - amortizarea alocarii pretului de cumparare aferent achizitiilor anterioare.
EBITDA ajustat s-a ridicat la 98,6 milioane de euro, o crestere de 40,6% fata de 70,1 milioane de euro in primul trimestru din 2022, cu o crestere a marjei la veniturile nete de la 12,7% la 13,0%.
EBIT ajustat s-a ridicat la 73,1 milioane de euro, in crestere cu 46,0% fata de 50,1 milioane de euro in primul trimestru din 2022. Marja corespunzatoare veniturilor nete a crescut de la 9,1% la 9,6% datorita normalizarii unor elemente de cost (logistica, energie) si initiativelor de stabilire a preturilor din 2022, alaturi de o performanta remarcabila din partea Wolf-Brink.
Fluxul de numerar liber in perioada vizata s-a ridicat la -35,9 milioane de euro, fata de -45,5 milioane de euro in T1 2022. Imbunatatirea este asociata cu un EBITDA mai mare si o absorbtie mai mica din capitalul circulant net, partial compensata de cheltuieli de capital mai mari si o variatie stabila a „altor active si pasive”, comparativ cu cifra puternic pozitiva din T1 a anului trecut.
Indatorarea financiara neta la sfarsitul perioadei de raportare (calculata in conformitate cu recomandarile ESMA 32-382-1138) a trecut de la 60,2 milioane de euro numerar net la 630,5 milioane de euro datorie neta, din cauza fluxului de numerar negativ si mai ales a iesirii de numerar, la 2 ianuarie 2023, legata de achizitia Wolf-Brink.
In scopuri comparative, aplicand metoda de calcul utilizata inainte de adoptarea recomandarilor ESMA, pozitia financiara neta a trecut de la 98,9 milioane de numerar net la 592,8 milioane de euro datorie neta. Principalele diferente constau in includerea de catre ESMA - printre pasive - a optiunilor de vanzare si de cumparare legate de achizitii si in neutralizarea raportarii pozitive la piata a instrumentelor derivate.
 
Succesiunea in functia de director general
Consiliul de administratie a luat act, de asemenea, de retragerea lui Laurent Jacquemin din functia de CEO, incepand cu 27 iulie 2023, din motive personale.
In conformitate cu procedurile de planificare a succesiunii din cadrul grupului, compania l-a identificat pe Maurizio Brusadelli drept noul candidat la functia de CEO. Domnul Brusadelli se va alatura Grupului Ariston in calitate de director general incepand cu 19 iunie 2023.
De asemenea, Consiliul a hotarat sa ii ofere lui Laurent Jacquemin un pachet de mentinere in functie pentru a sprijini procesul de tranzitie si pentru a-i asigura prezenta in continuare in cadrul Consiliului ca membru neexecutiv.
In conformitate cu reglementarile aplicabile si cu statutul societatii, Consiliul de Administratie a dat mandat presedintelui executiv Paolo Merloni sa convoace o Adunare Generala Extraordinara pe 27 iulie 2023, pe ordinea de zi aflandu-se si numirea lui Maurizio Brusadelli in calitate de director executiv si numirea lui Laurent Jacquemin in calitate de director neexecutiv.
Dupa Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Administratie va proceda la numirea lui Maurizio Brusadelli in functia de CEO in cadrul reuniunii sale din 3 august 2023.
Consiliul a luat act, de asemenea, ca numirea a inca unui membru de sex masculin reprezinta o abatere temporara de la politica de diversitate a companiei, asa cum se mentioneaza in articolul 5.1, si se angajeaza sa corecteze situatia intr-un interval de timp rezonabil.
Incepand de la data acestui anunt, Laurent Jacquemin detine 309.090 de actiuni ordinare ale Grupului Ariston.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
theda mar
noark
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Acvatot 2019
FRONTALE
CDS
leviatan
rigips
BALTIC
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
BA 2023
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica