TRUST Expert: Piata pompelor de caldura a crescut cu 30% in ultimele trei luni |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 03 Nov 2021 14:41 |
Piata pompelor de caldura a crescut cu peste 30% in ultimele trei luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta reprezentantii Trust Expert, companie specializata in solutii HVAC. Fenomenul se datoreaza scumpirii gazelor si energiei electrice, dar si cerintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.
,,Vanzarile la pompele de caldura au inceput sa creasca constant, inca de acum sapte ani, cu aproximativ 20% pe an. In 2021, inregistram cea mai importanta crestere, influentata de mai multi factori. In primul rand, pompele de caldura au avantajul costurilor reduse la facturi. Pentru o instalatie de incalzire cu o pompa performanta, factura la energie scade cu 10-15% fata de gazul metan. In raport cu o centrala electrica, factura la energie este de 3-4 ori mai mica. Aceasta tendinta este in concordanta si cu politicile europene de reducere a emisiilor de CO2. Eliminarea combustibililor fosili aduce in prim plan pompa de caldura atat in materie de eficienta, confort, cat si de energie verde”, spune Gabriel Anicai, CEO si fondator Trust Expert.
Pompa de caldura poate asigura incalzirea si racirea unei locuinte, dar si apa calda. Investitia initiala intr-o unitate nu este una mica, dar poate fi recuperata in cativa ani, datorita economiei la facturi si duratei prelungite de viata - in medie, 15-20 de ani, pentru un produs de ultima generatie. Astfel, costul unei pompe de caldura variaza intre 6.000 si 12.000 de euro, in functie de model si de suprafata utila a locuintei.
Incalzirea pe gaz, interzisa in Uniunea Europeana, din 2050
Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este tranzitia totala de la incalzirea pe gaz, la cea electrica, pana in 2050. Reglementarile europene vin, in acest sens, si cu restrictii directe. Danemarca a interzis cazanele pe motorina sau gaz inca din 2013, iar Olanda din 2018. Masuri similare sunt prevazute pana in anul 2024, pentru multe alte tari europene.
In acest context, pompele de caldura au devenit alternativa preferata de majoritatea statelor din vest, atunci cand vine vorba despre solutii de incalzire/racire. In Germania, pompele au o pondere de peste 35% din piata, iar din anul 2020 au depasit cazanele pe gaz, la cladirile nou construite. Si in Franta procentul este asemanator - o treime din sistemele nou vandute reprezinta pompe de caldura.
Pe plan local, ponderea produselor in piata este una inca mica, dar ultimele date arata ca recuperam intr-un ritm alert. Intre 4000 si 5000 de pompe de caldura sunt instalate in fiecare an, in Romania, in timp ce in Franta, campioana in Uniunea Europeana, vanzarile au depasit pragul de 400.000 de unitati anual.
|