Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - APPCR propune actualizarea normativelor folosite pentru instalatiile electrice
APPCR propune actualizarea normativelor folosite pentru instalatiile electrice
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Oct 2024 06:20
Ritmul de dezvoltare a pietei de cabluri si conducte este deosebit de rapid, pentru a raspunde cerintelor tot mai complexe generate de schimbarile globale, climatice si de dezvoltarea centrelor de date. Procesul de inovare tehnologica este, astfel, unul sustinut, avand rolul de a gasi solutii pentru aceste noi cerinte: rezistenta la conditii meteo extreme (expunere UV, temperaturi extreme, inundatii), cererea mare de date/ viteze mari de transmisie etc. In contextul in care piata si nevoile ei se modifica ireversibil, Asociatia Profesionala a Producatorilor de Cabluri din Romania (APPCR) a demarat o serie de initiative de colaborare cu autoritati de reglementare pentru actualizarea si completarea normativelor folosite in proiectarea, instalarea si exploatarea retelelor si circuitelor in constructii, spune Valentina David, reprezentanta APPCR.
APPCR este singura asociatie de profil din industrie, reunind principalii producatori de cabluri la nivel national si produse conexe acestora, din care fac parte companii precum: Cableteam, Electroplast, ICME ECAB, Iproeb, PGA Electric, Prysmian Cabluri si Sisteme, RCB Electro 97 si Teraplast. Organizatia reprezinta companii cu o cifra de afaceri totala de peste 750 de milioane de euro si care au peste 2.900 de angajati directi.
 
- Care sunt principalele caracteristici tehnice ale noilor echipamente si sisteme de instalatii, in contextul in care cablurile de astazi trebuie sa indeplineasca conditii de rezilienta si sa transporte, rapid, volume mari de date?
- Produsele dezvoltate ca urmare a noilor cerinte suporta viteze mari de transmisie de date si au latime de banda extinsa (de exemplu, cabluri cu fibra optica). Materialele folosite pentru izolatie si manta au proprietati imbunatatite, care permit functionarea in conditii speciale si extreme. De asemenea, noile produse au pierderi reduse de energie si capacitate de transport mai mare. Un accent deosebit se pune si pe gasirea unor materiale cu o conductivitate electrica superioara (cum ar fi grafenul), dar care sa fie si accesibile din punct de vedere al pretului. In plus, se dezvolta retele inteligente, cu monitorizarea infrastructurii electrice si de date, permitand detectarea problemelor in timp real (senzori de temperatura, umiditate, integritatea fizica a cablurilor). Se pune accent pe utilizarea produselor cu un continut ridicat de componente reciclate, folosirea de ambalaje reutilizabile, utilizarea de materii prime cu o amprenta de carbon cat mai mica (in special metale, cum ar fi cuprul si aluminiul) si pe promovarea excelentei industriale pentru utilizarea resurselor si materialelor intr-un mod eficient.

- Ce perspective de dezvoltare sunt, in acest domeniu, pentru perioada 2024-2030?
- Perspectivele de dezvoltare, pentru perioada 2024-2030, sunt legate de cateva tendinte globale. Este vorba, printre altele, despre maximizarea utilizarii de energie provenita din resurse regenerabile: cresterea utilizarii energiilor regenerabile, in primul rand solara si eoliana, necesita cabluri care sa suporte si sa integreze aceste surse de energie in retelele electrice. De asemenea, tehnologiile de stocare a energiei necesita solutii de cablare pentru a sustine fluxul de energie. Un alt trend este cel de eficienta energetica si sustenabilitate, fiind necesare eforturi de cercetare pentru dezvoltarea unor produse conform principiilor economiei circulare.
In ceea de priveste digitalizarea si automatizarea, se impune dezvoltarea retelelor electrice inteligente si sistemelor automate de monitorizare si control, esentiale pentru managementul eficient al retelelor electrice. In fine, dezvoltarea urbana continua determina o cerere constanta pentru cabluri, precum si modernizarea retelelor vechi, folosind solutii mai eficiente.

- Cum se desfasoara activitatea APPCR in acest moment si care sunt principalele obiective pe care le urmariti?
- Suntem o organizatie care se ocupa cu reprezentarea si sprijinirea industriei producatoare de cabluri si conducte, in conditii de maxima transparenta. In prezent, activitatea se desfasoara prin intermediul a patru Grupuri de lucru, fiecare dintre acestea abordand teme importante pentru industrie: infrastructura energetica, de comunicatii, aplicatii in constructii (Regulamentul de comercializare a materialelor de constructii nr. 305/2011) si sustenabilitate. In prezent, siguranta constructiilor moderne necesita indeplinirea unor standarde actualizate in ceea ce priveste specificatiile sistemului de cabluri utilizat. APPCR si-a oferit sprijinul pentru a sustine autoritatile competente pentru actualizarea normativelor tehnice si este pregatita sa puna la dispozitia autoritatilor interesate intreaga expertiza. Intreprindem activitati si actiuni menite sa coaguleze eforturile tuturor entitatilor care au un rol in modernizarea, monitorizarea, eficientizarea si reglementarea infrastructurii energetice: Guvern, organisme de standardizare, institutii de invatamant superior, institute de cercetare si control, producatori de cabluri si alte echipamente electrice, firme de distributie si transport a energiei electrice, ONG etc.

- In ce proiecte/ initiative sunteti implicati in aceasta perioada si ce urmariti prin intermediul acestora?
- Pana in acest moment, am semnat un Protocol de Colaborare cu Inspectia Muncii, institutie care are prerogative legate de supraveghere a pietei, pentru produse care intra sub incidenta Directivei de Joasa Tensiune. In baza acestui Protocol de Colaborare, a avut loc si o sesiune de discutii avand ca tema "Supravegherea Pietei". In cadrul acestei sesiuni au fost subliniate principalele probleme cu care se confrunta aceasta industrie, din punct de vedere al produselor neconforme. Suntem in discutii avansate si cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) pentru semnarea unui Protocol de Colaborare.
APPCR sustine necesitatea actualizarii si completarii normativelor folosite in proiectarea, instalarea si exploatarea retelelor si circuitelor in constructii. In acest sens am elaborat un document de pozitie pentru actualizarea sau/si completarea normativelor NTE 007/08/00 (pentru proiectarea si executarea retelelor de cabluri electrice) si I7/2011 (pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor), in sensul includerii unor cerinte clare cu privire la nivelurile sau clasele de performanta adecvate pentru diverse categorii de cabluri electrice si fibra optica, in corelare cu categoriile/ tipurile/ destinatia constructiilor. Dorim sa semnalam importanta respectarii standardelor de conformitate, pentru a evita riscurile pentru populatie si pentru a imbunatati siguranta constructiilor de orice natura (rezidentiale, publice etc.) si a retelelor de infrastructura din tara noastra. APPCR a incheiat si un parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti. Prin acesta, cele doua importante organizatii isi propun sa exploreze si sa sustina initiative, obiective si actiuni de interes comun, prioritatea fiind cresterea calitatii si relevantei educatiei si formarii studentilor si absolventilor pe piata muncii.
In perioada urmatoare, ne propunem sa avem discutii si cu reprezentantii Ministerului Economiei. Acestia sunt responsabili cu elaborarea si implementarea "Strategiei Nationale de Supraveghere a Pietei".
Activitatile si obiectivele Asociatiei au ca scop sprijinirea dezvoltarii industriei cablurilor, promovand respectarea standardelor de calitate, siguranta si sustenabilitate, in conditii de maxima transparenta.

- Cum se realizeaza activitatile de reciclare a cablurilor electrice? Cum functioneaza aceasta activitate in Romania?
- Reciclarea cablurilor este un proces important pentru gestionarea deseurilor si pentru protejarea mediului. Romania respecta reglementarile Uniunii Europene privind gestionarea deseurilor electronice (WEEE - Waste Electrical and Electronic Equipment). Aceste reglementari impun colectarea, reciclarea si eliminarea adecvata a echipamentelor electrice si electronice. In general, producatorii de cabluri realizeaza intern reciclarea deseurilor rezultate din procesul de fabricatie. Acest proces presupune: sortare (dupa diverse criterii), decojire, separare (conductorii de metal de restul materialelor), procesare si reciclare (materialele reciclate sunt refolosite pentru a fabrica produse noi).
Dar exista si companii specializate/ autorizate in reciclarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv cabluri. Companiile care se ocupa cu reciclarea deseurilor electrice trebuie sa respecte standarde de mediu si sa obtina certificari pentru a asigura ca procesele lor sunt conforme cu reglementarile de mediu. APPCR, in cadrul Grupului de lucru care promoveaza sustenabilitatea, aduce in discutie, printre altele, in conditii de respectare a legii concurentei, folosirea de ambalaje reutilizabile in procent cat mai mare, precum si promovarea unor variante de ambalaje cu durata de utilizare cat mai mare.

- Care sunt cele mai mari obstacole pe care le aveti in activitate si ce solutii posibile vedeti pentru rezolvarea acestora?
- Producatorii de cabluri si conducte din Romania investesc constant in cercetare si in dezvoltarea de solutii inovative pentru a accesa comunitatile urbane si rurale in mod sustenabil, sigur din punct de vedere al utilizarii indiferent de locatie sau aplicatii atata timp cat sunt respectate standardele si specificatiile tehnice. Ca in orice alt domeniu, exista pe piata produse neconforme, foarte ieftine si care prezinta riscuri evidente de accidente: electrocutari, incendii provocate de scurtcircuit, lipsa alimentarii cu energie electrica a unor obiective critice, de tipul spitale, unitati militare, gari, aeroporturi etc. In acest sens, dorim sa ne implicam intr-un dialog constructiv cu autoritatile statului pentru a identifica impreuna modalitati  de imbunatatiere a actualelor normative, standarde din domeniu. De asemenea, ne propunem sa organizam campanii de constientizare, workshop-uri si seminarii cu toti cei care au legatura cu acest domeniu (proiectanti, instalatori, dezvoltatori, investitori, firme de asigurari, distribuitori, autoritati etc.).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
concelex
SSAB
SIGM
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
viarom
theda mar
CDS
ness project
ERBASU CONSTRUCT
konsent
leviatan
EDIT-Structural
Arduro
strabag nivel 1
rigips
noark
ELECTROGRUP
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander