Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - E-Acumulatori: Cererea de sisteme fotovoltaice a crescut cu 30% in primele 6 luni
E-Acumulatori: Cererea de sisteme fotovoltaice a crescut cu 30% in primele 6 luni
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 24 Iul 2024 11:23
Importul de energie electrica a crescut cu aproape 57% in primele 4 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2024, in contextul in care cererea este in crestere, iar productia interna nu este suficienta. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in perioada ianuarie - aprilie 2024 consumul de energie electrica a depasit 12,7 milioane kWh, in timp ce productia totala, cumulata din toate sursele, s-a situat la 9,32 milioane kWh. Diferenta, de aproape 3,4 milioane kWh, a fost importata.
"Aceste cifre sunt numai pentru primele 4 luni ale anului, cand consumul nu inregistreaza niveluri maxime. Daca ne uitam la cifrele din zilele caniculare, de exemplu, pe 16 iulie, la ora 20:56, Romania a avut o nevoie de energie de 2.332 MW, pe care i-a importat. Este un nou record in ceea ce priveste importul de energie in ultimii ani. Singura solutie pentru a evita blocaje este cresterea productiei, atat la nivel macro, prin investitii guvernamentale, cat si micro, prin incurajarea consumatorilor casnici sa devina prosumatori. Chiar si in acest caz, capacitatea retelelor de distributie este limitata si numai solutiile de stocare a energiei vor fi utile in perioade de varf de consum", a declarat Dan Tudose, specialist in solutii de energie regenerabila si fondatorul e-acumulatori.ro.
Cererea de sisteme de panouri fotovoltaice a crescut cu aproape 30% in primele 6 luni ale acestui an, raportat la aceeasi perioada din 2023. Proprietarii de locuinte continua sa fie interesati de statutul de prosumator, in contextul in care pretul energiei se mentine ridicat, in timp ce investitia intr-un sistem fotovoltaic a scazut considerabil.
"Asteptam cu mare interes programele de finantare pentru capacitatile de stocare si de productie atat de necesare pentru persoane fizice, dar si juridice. Preturile pentru sistemele fotovoltaice, atat conectate la retea, cat si independente, sunt la un nivel foarte avantajos. Iar reducerea facturilor de energie si independenta energetica sunt singurele solutii pe care le avem la indemana in acest context climatic", a adaugat Dan Tudose.
Totodata, creste numarul solicitarilor pentru sisteme cu capacitati superioare, ceea ce inseamna ca productia individuala se va majora si mai mult. „Daca inainte standardul era pentru sisteme de 5 kW, acum primim din ce in ce mai multe solicitari pentru sisteme de pana la 10 kW, deci cu o putere dubla", a precizat reprezentantul e-acumulatori.ro.
Bateriile pentru stocarea energiei electrice produse din surse regenerabile sunt deja o necesitate, iar autoritatile trebuie sa urgenteze adoptarea Legii privind aprobarea OUG nr. 32/2004, care instituie obligativitatea instalarii de baterii de stocare de catre prosumatorii actuali si viitori. In prezent, legea a fost retrimisa spre reexaminare in Parlament.
"Este o lege buna, dar trebuie sa vina cu masuri de sprijin in special pentru cei care au instalat deja sisteme fotovoltaice. Bateriile sunt destul de scumpe si reprezinta investitii care nu au fost luate in considerare, initial, de prosumatori. Speram ca aceasta sa intre in vigoare cat mai curand si sa fie avantajoasa pentru toate partile implicate - prosumatori, statul roman si furnizorii de sisteme", a precizat Dan Tudose.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
DRS
EDIT-Structural
AED
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
leviatan
concelex
noark
Ubitech
EURO BUILD
MAKITA
GEWISS
SSAB
MCA
strabag nivel 1
VEGO
SIGM
konsent
quadratum
CDS
theda mar
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<