ELECTROMAGNETICA: Rulajul majorat cu 52%, iar creantele comerciale cu 17% |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Cosmin Dincu 19 Nov 2018 07:08 |
Veniturile totale inregistrate in primele noua luni din 2018 de Electromagnetica SA, lider local in productia de echipamente electrice si corpuri de iluminat cu LED, au crescut fata de nivelul perioadei similare a anului anterior, pana la circa 227,71 milioane de lei (aproape 48,8 milioane de euro). Totodata, societatea a redevenit rentabila in perioada de referinta, cand a inregistrat un profit net de 16,67 milioane de lei, dupa o pierdere neta de -6,81 milioane de lei, raportata la 30 septembrie 2017.
Conform datelor preliminare transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB), stocurile societatii au crescut, in primele trei trimestre a.c., ajungand la putin peste 17 milioane de lei. Totodata, la 30 septembrie 2018, Electromagnetica avea datorii curente de putin peste 52 milioane de lei, valoarea acestora diminuandu-se (-4%) fata de nivelul evidentiat la sfarsitul perioadei anterioare si similare de raportare, sub efectul unui regres de -80% al provizioanelor si al cresterii cu +22% a datoriilor comerciale.
Sporire a vanzarilor cu termen de incasare mai mare de un an
In documentul ce insoteste situatiile financiare individuale si consolidate interimare pe o perioada de noua luni, incheiata la 30 septembrie 2018 (rezultate neauditate), se arata ca, „in ansamblu, cifra de afaceri a societatii, in perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2018, a inregistrat o variatie pozitiva de 52% (circa 78.372.536 de lei), in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare, in principal, a dezvoltarii activitatii de furnizare a energiei electrice. Si in trimestrul al treilea din 2018, vanzarile cantitative au crescut comparativ cu perioada similara si anterioara de raportare, pe ambele segmente de activitate. Pe fondul acestor factori favorabili, societatea a inregistrat un profit net semnificativ mai bun decat rezultatul raportat in perioada similara a anului trecut, cand s-a evidentiat o pierdere”.
„La 30 septembrie 2018, categoria de imobilizari corporale din situatia pozitiei financiare a scazut cu -2%, din cauza amortizarii aferente perioadei, in anul 2018 neinregistrandu-se intrari de active semnificative. Tot pe seama amortizarii se explica si scaderea cu -32% a imobilizarilor necorporale. In schimb, la categoria altor active imobilizate pe termen lung s-a remarcat o crestere de +14,5%, datorita sporirii vanzarilor cu termen de incasare mai mare de un an. Si activele circulante au inregistrat o crestere semnificativa de +24%, fata de 31 decembrie 2017, in principal datorita cresterii creantelor comerciale si a numerarului si echivalentelor de numerar. Creantele comerciale au crescut cu +17%, ca urmare a cresterii vanzarilor pe credit furnizor dar si a amanarii incasarii unor clienti. In contextul respectiv, indicatorul de numerar si echivalente ale acestuia a crescut cu +69%, din care 10.024.824 lei reprezinta numerar restrictionat (lichiditati depuse la banci, in scopul garantarii unor obligatii de tip cash colateral). In perioada de raportare s-a apelat si la liniile de credit, sumele trase fiind, insa, rambursate integral la 30 septembrie 2018. La aceeasi data, capitalurile proprii au ajuns la un nivel de 333.058.502 lei, inregistrand o crestere de +5,4% fata de sfarsitul anului 2017, datorita profitului net de 16.673.316 lei generat in perioada de raportare. In fine, dar nu in ultimul rand, datoriile pe termen lung nu au inregistrat variatii semnificative fata de sfarsitul anului 2017, situandu-se sub 1%. De asemenea, componenta respectiva este similara cu cea de la 31 decembrie 2017”, se mai arata in raportul trimestrial cu rezultate financiare individuale pentru perioada de 9 luni incheiata la 30 septembrie 2018, semnat de Eugen Scheusan, director general, si Cristina Florea, director economic.
***
Electromagnetica SA este o companie industriala ce are capital autohton si activeaza in domeniul productiei de echipamente de masurare si distributie a energiei electrice, sisteme de iluminat cu LED, aparataj electric de joasa tensiune, subansambluri pentru fabricatia de automobile, echipamente de siguranta a traficului feroviar, matrite si injectia de mase plastice, precum si in domeniul productiei de energie electrica din surse regenerabile, a serviciilor de furnizare de energie electrica si de inchiriere. Compania detine un portofoliu de 10 microhidrocentrale, situate in bazinul raului Suceava, cu o putere instalata de 5,4 MW. In 2017, cu 577 de salariati, societatea a inregistrat o cifra de afaceri neta de circa 224,96 milioane de lei si o pierdere neta de -15,37 milioane de lei. Principalii actionari ai Electromagnetica SA sunt Asociatia PAS Electromagnetica (29,63%) si SIF Oltenia (25,4%), la care se adauga alti actionari (persoane fizice si juridice), cu 44,97%. Electromagnetica SA este listata la categoria Premium a BVB, fiind tranzactionata cu simbolul de piata ELMA.
|