FLS SA mizeaza pe o crestere de 45% a afacerilor din anul 2023, la 189 milioane lei |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 24 Oct 2023 06:20 |
Flash Lighting Services (FLS) SA, lider pe piata locala de proiectare, construire si gestiune a sistemelor de iluminat inteligent, a realizat o cifra de afaceri de 63 milioane de lei in primele 6 luni ale acestui an. Tinta stabilita de conducerea companiei pentru intregul an in curs indica un nivel de 189 milioane de lei al businessului, in crestere cu 45% fata de valoarea din 2022, cand cifra de afaceri a fost de aproximativ 129 milioane de lei. Compania furnizeaza solutii de iluminat profesional complete si complexe, pentru iluminatul stradal, industrial, sportiv, arhitectural, dar si pentru birouri, scoli, spitale si unitati medicale. De asemenea, FLS ofera servicii de solutii de management de trafic, iluminat festiv, pentru smart city, de tip ESCO/EPC, dar si de vanzari de echipamente de iluminat, statii de incarcare a autovehicule electrice si stalpi pentru iluminat. Compania comercializeaza marcile Signify - pentru echipamente de iluminat interior/ exterior si sisteme de management, Schreder - pentru echipamente de iluminat exterior, Zumtobel - pentru sisteme de iluminat interior si sisteme de control, ABB - pentru statii de incarcare a masinilor electrice si sisteme de control.
Interviu cu Dan Vatajelu, directorul general al FLS SA si presedintele Asociatiei Romane pentru Iluminat (ARI).
- Cum a evoluat piata de corpuri de iluminat in 2022 si in primele 9 luni din 2023?
- Piata corpurilor de iluminat a cunoscut o evolutie semnificativa in ultimii ani, reflectand schimbarile tehnologice, ecologice si preferintele consumatorilor. Vedeta anului 2023, pana in acest moment, a fost in continuare sectorul public, cu achizitii pentru iluminatul public stradal. Aceasta tendinta este sustinuta de diferite granturi, precum Fonduri Europene pentru Eficienta Energetica in Iluminatul Public sau Fonduri AFM pentru Eficienta Energetica in Iluminatul Public, cu 4 programe de finantare, dispuse astfel:
● 70 milioane de euro prin Programul lansat in 2020, ce avea un grad de realizare de 15% in luna ianuarie 2023;
● 100 milioane de euro prin Programul AFM lansat in 2021, in curs de licitare si executie;
● 100 milioane de euro prin Programul AFM lansat in aprilie 2023, pentru care nu exista inca evaluari pentru proiectele depuse de UAT-uri;
● 100 milioane de euro din Programul AFM lansat la data de 27 decembrie 2022, cu rezultate ce au fost publicate, urmand licitatii.
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului pe termen scurt, mediu si lung? Ce impact au exigentele de constructii NZEB si tendintele de digitalizare si sustenabilitate/ eficienta energetica asupra activitatii FLS?
- Exigentele de constructii NZEB au un impact semnificativ asupra industriei constructiilor si a dezvoltarii imobiliare, contribuind la transformarea acestui domeniu intr-un mod eficient si sustenabil din punct de vedere energetic. La Flash Lighting Services evoluam constant cu eforturi sustinute din partea intregii echipe, asigurandu-ne ca suntem pregatiti pentru a face fata chiar si celor mai exigente cerinte. Din pacate, digitalizarea si constructiile NZEB sunt departe de a fi transpuse in cerintele pietei la nivel national. In zona privata exista o preocupare in acest sens, desi este inca relativ rezervata. Insa, in zona publica nu am regasit aceeasi tendinta, ci putem observa una contrara. Drept exemple, avem programele AFM de eficienta energetica, care finanteaza sisteme care nu pot fi digitalizate. Iar in domeniul cladirilor publice, desi Uniunea Europeana sustine si insista asupra digitalizarii si sustenabilitatii in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste iluminatul cladirilor, in Romania accentul este pus pe izolarea termica si instalarea panourilor fotovoltaice.
In cadrul companiei, realizam sisteme de iluminat sustenabile, eficiente energetic, adaptate cerintelor utilizatorilor si pregatite pentru un viitor durabil. Iar cand spunem pregatite pentru viitor, ne referim in primul rand la sisteme interconectate, ce utilizeaza informatii primite de la senzori pentru a oferi ambianta luminoasa potrivita si un control total din partea administratorului.
- Care au fost cele mai mari proiecte la care participati in ultima perioada si din ce zone ale tarii provine majoritatea cererii?
- In aceasta perioada, ne-am concentrat pe contractele de concesiune pe termen lung (semnate cu Municipiile Alba Iulia, Brasov, Turda), contracte pentru cresterea eficientei energetice (precum Municipiul Pitesti), proiecte finantate prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), proiecte speciale, cum ar fi extinderea retelei de troleibuze in Municipiul Vaslui, proiecte destinate cresterii sigurantei pietonale si fluidizarii traficului (Municipiile Brasov, Tulcea, Alba Iulia, Galati), dar si proiecte privind modernizarea iluminatului industrial. Proiectele noastre se bazeaza pe digitalizarea iluminatului, ce permite monitorizarea si controlul centralizat al sistemelor de iluminat si securitate. Cererile vin din toate zonele tarii, in functie de necesitati, dar si in functie de bugetul alocat investitiilor de acest gen.
- Ce obiective aveti stabilite pe termen scurt si mediu?
- Pe termen mediu si lung vrem sa continuam dezvoltarea, bazandu-ne pe investitiile in oameni si in tehnologii de ultima generatie, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, ne concentram asupra pietei de solutii smart si inovative, tintim catre un management eficient al iluminatului public si imbunatatirea confortului cetatenilor, in paralel cu reducerea consumului energetic. Ne axam si pe solutii inovative pentru orase si industrie, tinand cont de evolutia pietelor de energie care vor impacta semnificativ domeniul energiei.
- Care sunt principalele dificultati/ provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Printre principalele provocari pe care le-am intampinat in ultimii ani, amintim: aparitia licitatiilor frauduloase, companii din afara domeniului care subcontracteaza pana la 90% din contracte, cerinte ale licitatiilor publice ce limiteaza concurenta, lipsa fortei de munca specializata, eliminarea facilitatilor fiscale din domeniul constructiilor, introducerea spontana a unor taxe si impozite, cresterea termenelor de livrare pentru echipamentele electronice si variatiile mari de la Bursa in ceea ce priveste preturile la otel, aluminiu si cupru.
|