Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - Kilowat: Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie sa aleaga "cu lupa" firma instalatoare
Kilowat: Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie sa aleaga "cu lupa" firma instalatoare
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 16 Oct 2024 10:56
Beneficiarii Casa Verde 2024 trebuie sa aleaga cu mare atentie instalatorul, pentru ca unele firme pot sa nu aiba capacitatea de a realiza montajul de sisteme fotovoltaice in cel mult un an de la obtinerea oficiala a finantarii de la AFM. Astfel, romanii pot ramane fara sisteme fotovoltaice si pierde automat finantarea de la stat, fara a mai putea scapa de grija facturilor la energie. Alegerea instalatorului este cu atat mai importanta cu cat programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majora: beneficiarii pot inlocui instalatorul doar in primele 3 luni de la alegerea lui, in loc de 12 luni cum era posibil in anii trecuti. 
Totodata, creste riscul ca unele firme instalatoare sa ajunga chiar la insolventa, mai ales daca au fost create pentru a face business pe programul Casa Verde si nu se autofinanteaza si din vanzarea in afara programului.
 
Instalatorii trebuie sa aiba finante proprii pentru a putea instala pentru beneficiari Casa Verde 2024
Odata cu dezvoltarea domeniului, au aparut multe firme instalatoare, multe mici, care isi pierd rapid capacitatea financiara de a avea stocuri si, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de 2 ori mai multi instalatori decat anul trecut. Astfel, multi dintre ei nu vor putea sustine toate proiectele din Casa Verde 2024, avand in vedere ca decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la cateva luni dupa montaj. 
"Ar fi un mare dezastru ca beneficiarii sa nu se bucure de finantarea obtinuta si sa scape de grija facturilor la energie, mai ales ca lupta pentru inscriere in Casa Verde 2024 a fost cea mai dura de pana acum. Este vital ca romanii sa verifice cu atentie experienta instalatorului, portofoliul acestuia si capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasa trebui sa aiba istoric, sa poata oferi back - up si siguranta, sa aiba echipamente omologate, sa aiba contracte directe cu producatorii, sa aiba ingineri si muncitori calificati, sa ofere suport tehnic in orice situatie si sa poata monitoriza sistemul si dupa instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care il poate oferi o firma cu 2-3 angajati. Instalatorii trebuie alesi cu lupa, pentru ca, daca nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-si sustine activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice si bateriile de stocare a energiei in cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandam romanilor sa aleaga instalatori care le ofera siguranta. Sa aleaga lucruri sigure, testate. Sa nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice in termenul legal”, puncteaza Albert Soare, fondator Kilowat si instalator acreditat ANRE.
Kilowat subliniaza, de asemenea, ca legislatia pentru Casa Verde 2024 a devenit mai stricta in ceea ce priveste schimbarea instalatorului. Daca in editiile anterioare beneficiarii puteau schimba furnizorul fara restrictii pe parcursul a 12 luni, in 2024 acest lucru va fi posibil doar in primele trei luni de la semnarea contractului.
Sunt multi instalatori noi, abia intrati pe piata, care nu au capacitatea de a achizitiona constant panouri si de a le si instala. Firmele instalatoare trebuie sa aiba lichiditati si un cash flow pozitiv, deci sa dispuna de finante constant, pentru a putea avea stoc de echipamente si angajati pentru a le putea monta. Chiar daca firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior.
In Casa Verde 2024, finantarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, daca o firma mica ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui sa aiba capacitate financiara de cel putin 3 milioane de lei (600.000 de euro). In multe cazuri, firmele mici se aprovizioneaza de la alte firme locale si la preturi mai mari, neavand contracte direct cu producatorii, ceea ce poate intarzia livrarea de echipamente. 
 
 
"In programul Casa Verde 2023, unii instalatori care nu au mai avut capacitatea de finantare au vandute lista de beneficiari altor firme. In plus, multi instalatori, care au aparut doar pentru a profita cresterea domeniul, mai ales prin programul Casa Verde, folosesc panouri solare, invertoare si baterii de stocare de calitate indoielnica. E recomandat ca beneficiarii sa prioritizeze calitatea panourilor si a bateriilor de stocare. In afara de riscul de incendiu mai exista riscul de intoxicare cu gaz toxic - bateriile litiu fier fosfat au acest risc, de aceea recomandam sa fie instaleze baterii de buna calitate care rezista in exteriorul casei, nu la interior. Bateriile Huawei sunt cele mai sigure deoarece contin un sistem de detectare incendiu si pot fi instalate si afara. Le recomandam beneficiarilor sa aleaga echipamente de cel mai inalt nivel, sa nu faca rabat de la calitate, mai ales ca finantarea acopera echipamente de calitate. Sa aleaga ce este mai bun si in ce priveste firma de instalat, si in ce priveste panourile si bateriile”, recomanda reprezentantul Kilowat.
Spre exemplu, la cea mai mica eroare de montaj, bateriile isi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel ca investitia initiala si contributia beneficiarilor devin practic inutile. Este important ca romanii care isi doresc sa scape de grija facturilor la energie sa actioneze responsabil si sa lucreze doar cu instalatori care au in stoc echipamente omologate. Daca nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. In loc sa functioneze 10 ani sau 20 de ani cat au garantie, se pot defecta in doar cateva zile.
Totodata, Kilowat le recomanda beneficiarilor sa se informeze corect si sa colaboreze doar cu instalatori certificati si de incredere, pentru a evita astfel de probleme si a maximiza sansele de succes in implementarea sistemelor fotovoltaice. 
In ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienti persoane fizice si firme, din care peste 2.000 prin programul Casa Verde. Pentru Casa Verde 2024, compania estimeaza o crestere a numarului de proiecte gestionate. In paralel, compania instaleaza panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care opteaza pentru energie verde din fonduri proprii si pentru firme atat prin programul Electric UP, cat si prin finantari din alte surse.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
CDS
konsent
GEWISS
concelex
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
rigips
SSAB
SIGM
ELECTROGRUP
BogArt
theda mar
AED
EDIT-Structural
DRS
EURO BUILD
Acvatot 2019
VEGO
Ubitech
noark
quadratum
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<