Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - Kilowat: Inscrierea in programul Casa Verde 2024, o adevarata olimpiada de IT
Kilowat: Inscrierea in programul Casa Verde 2024, o adevarata olimpiada de IT
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 02 Oct 2024 11:08
Sesiunea Casa Verde din 2024 este cea mai riscanta de pana acum. Anul acesta, inscrierea in program s-a transformat intr-o adevarata „olimpiada” de IT, o competitie intensa in care tot mai multe persoane si firme recurg la tactici neortodoxe, cum ar fi folosirea de softuri specializate, pentru a obtine finantare pentru sisteme fotovoltaice, avertizeaza Kilowat, una dintre principalele firme de sisteme fotovoltaice din Romania. Situatia devine alarmanta, intrucat datele personale a zeci de mii de romani ajung pe mana unor speculanti care promit inscrierea rapida in program si obtinerea finantarii de 30.000 lei pentru panouri solare si baterii.
"Din pacate, procesul de depunere a proiectelor a devenit o adevarata ‘olimpiada’ in domeniul IT, cu multe firme si persoane fizice care promit solutii rapide celor care doresc sa scape de povara facturilor. Acestia ofera acces la diverse softuri care permit depunerea proiectelor intr-un timp extrem de scurt, uneori in doar 10-15 secunde. Inscrierea in Casa Verde nu ar trebui sa fie o cursa contracronometru unde riscurile pentru siguranta datelor personale sunt ignorate. In aceasta lupta pentru finantare, multi romani sunt dispusi sa plateasca chiar si pana la 5.000 de lei pentru a accesa diverse softuri sau servicii care le promit depunerea proiectelor in cel mai scurt timp posibil. Aceste practici, insa, ridica probleme morale si chiar legale, deoarece au dus la blocarea serverelor AFM, lasand multi oameni de buna credinta fara acces la finantare. Mai grav, datele personale ale zecilor de mii de romani au ajuns sa circule liber pe internet, un fapt interzis de legislatie. Facem un apel catre AFM si catre cetatenii care au considerat sa apeleze la astfel de persoane: fiti foarte atenti cui incredintati documentele personale. Riscurile sunt enorme”, explica Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat in programul Casa Verde.

Datele personale si actele caselor romanilor pot fi folosite iresponsabil de speculanti
Problema majora este ca in aceasta graba de a obtine finantare, datele personale si actele locuintelor romanilor – inclusiv CNP, copii ale actelor de identitate sau contracte – sunt colectate si folosite in mod iresponsabil de catre speculanti. Aceasta situatie incalca grav legislatia privind protectia datelor cu caracter personal si expune cetatenii la riscuri semnificative.
Kilowat face un apel ferm catre toti cetatenii sa fie extrem de atenti la persoanele sau firmele carora le incredinteaza documentele personale. Orice promisiune de inscriere rapida, in schimbul unor taxe, trebuie privita cu scepticism. Riscurile sunt mari, iar cei care apeleaza la astfel de practici pot ajunge sa isi compromita securitatea datelor si, implicit, sansele de a obtine finantarea dorita.

 
Simulator pentru antrenament de inscriere in programul Casa Verde 2024
"Ne dorim ca toti romanii care vor sa participe in programul Casa Verde sa aiba sanse egale si sa nu fie nevoiti sa apeleze la solutii nesigure sau la speculanti. Pentru a-i sprijini am organizat o serie de webinarii informative si am creat un simulator de inscriere care le permite cetatenilor sa exerseze rapiditatea si corectitudinea procesului de aplicare. Romanii pot astfel sa se pregateasca pentru a depune cererile intr-un timp cat mai scurt, ideal sub 2 minute, astfel incat sa isi creasca sansele de a obtine finantare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Prin aceste webinarii si simulatorul de inscriere, le oferim un sprijin real pentru a se pregati si a depune cererile corect si rapid pentru a obtine finantare ca sa scape de grija facturilor la energie”, puncteaza Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat in programul Casa Verde.
Totodata, Kilowat le recomanda beneficiarilor Casa Verde sa lucreze numai cu instalatori autorizati ANRE pentru a evita defectarea sistemului fotovoltaic. O investitie intr-un sistem fotovoltaic este o decizie pe termen lung, de aceea este crucial ca romanii sa se asigure ca lucreaza cu un furnizor responsabil, care respecta toate normele de siguranta si eficienta. In ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de beneficiari Casa Verde, din care peste 2.000 in sesiunea 2023. Pentru sesiunea din 2024, estimeaza o crestere a numarului de beneficiari pentru instalarea de sisteme fotovoltaice si de baterii de stocare a energiei.
 
Acte necesare pentru inscrierea in programul Casa Verde 2024
Inscrierile pe regiuni in sesiunea Casa Verde 2024 au loc intre 27 septembrie si 8 octombrie, sesiunea de anul acesta avand un buget record de 2 miliarde de lei si o finantare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare si baterii de stocare a energiei.
Concret, pentru a se inscrie si a fi eligibili in programul Casa verde, aplicantii trebuie sa aiba urmatoarele documente:
  • Formular de aplicare in program - completata cu datele necesare (va fi disponibila odata ce va fi publicat ghidul de inscriere in sesiunea 2024)
  • Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuintei)
  • Certificat de atestare fiscala, obtinut de la ANAF - dovada ca solicitantul nu are datorii la bugetul de stat; se obtine de la ANAF din judetul solicitantului, iar pentru cei care detin semnatura electronica documentul se poate obtine de pe site-ul ANAF, accesand SPV – persoane fizice, se poate crea cont si fara semnatura electronica urmand pasii prezentati in ghidul de pe site-ul institutiei
  • Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale - DITL - dovada faptului ca nu sunt datorii la bugetul local; se solicita la directia taxe si impozite, completand cererea pentru obtinerea certificatului de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale, iar documentul se elibereaza pe loc
  • Extras de carte funciara - ANCPI - se poate obtine online de pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (www.ancpi.ro) sau fizic la institutie; extrasul de Carte Funciara nu trebuie sa fie mai vechi de 60 de zile, iar din acesta trebuie sa rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului constructie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicita finantarea.  
 
 
Casa Verde 2024 - finantare noua, neclaritati noi si riscuri mai mari
Cum prin Casa Verde 2024 sunt finantate si bateriile de stocare a energiei, beneficiarii care isi doresc autonomie energetica completa au o responsabilitate majora - alegerea unor baterii adecvate si colaborarea cu instalatori autorizati de ANRE pentru a evita riscuri severe.
Utilizarea unor acumulatori deficitari sau instalarea necorespunzatoare a acestora poate duce la reducerea capacitatii de stocare a energiei cu peste 50%, la functionarea deficitara a intregului sistem fotovoltaic sau chiar la incendii. Mai mult, alegerea este cu atat mai importanta cu cat finantarea prin programul Casa Verde este permisa o singura data pentru beneficiari. 
“La cea mai mica eroare de montaj, bateriile isi pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare, astfel ca investitia initiala si contributia beneficiarilor devin practic inutile. Recomandarea noastra este ca romanii care isi doresc sa scape de grija facturilor la energie sa actioneze responsabil si sa lucreze doar cu instalatori autorizati, care au in stoc echipamente omologate. Daca nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. In loc sa functioneze 10 ani sau 20 de ani cat au garantie, se pot defecta in doar cateva zile. Mai mult decat atat, daca nu sunt instalate si exploatate corect, isi pierd foarte repede puterea, o simpla eroare putand sa scada capacitatea de stocare. Daca bateriile nu functioneaza corect, sistemul fotovoltaic isi pierde practic jumatate din utilitate. Deja nu mai putem vorbi de independenta energetica sau facturi zero la curent. Iar acest lucru e cu atat mai riscant cu cat, conform legii, o persoana poate beneficia o singura data de un astfel de program de finantare. Altfel spus, Casa Verde este unica noastra sansa de a nu plati minim 7.000-10.000 de euro pe un sistem fotovoltaic complet”, explica Albert Soare, fondator Kilowat.
Asadar, Casa Verde 2024 vine cu un mare beneficiu, dar cu o responsabilitate majora pentru beneficiari: alegerea bateriilor potrivite si a instalatorilor priceputi.
Beneficiile utilizarii bateriilor vor avea efecte maxime in viitor, subliniaza specialistii Kilowat, mai ales atunci cand va fi eliminata plafonarea pretului la energie si cand pretul la energie va fi mai mare in anumite ore din zi, cand consumul este mai mare, adica seara sau anumite ore de varf. In acest caz, bateriile de stocare vor deveni de interes pentru obtinerea independentei energetice si de catre romanii care nu le folosesc sau nu au sisteme fotovoltaice pe case.
Fondata de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de solutii de energie regenerabila din Romania. Cu o echipa de specialisti in consultanta si in instalarea sistemelor solare, compania ofera solutii complete de la vanzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare si consultanta si mentenanta post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Pana in prezent, Kilowat a montat peste 3.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari in intreaga tara, din care 30% prin programul Casa Verde. Compania are autorizatia B si pentru medie tensiune si pentru verificare si control, dar si autorizatie de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt etc si colaboreaza cu furnizori autorizati de suporti metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).
Kilowat ofera asistenta pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmarind si optimizand sistemul prin update-uri si parametrizare adaptata, fiind ajustate setarile tehnice pentru o eficienta maxima, avand si un serviciu dedicat asistentei post vanzare, asigurand astfel tot suportul necesar unei functionari ideale pe termen mediu si lung.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
AED
theda mar
CDS
VEGO
Arduro
SSAB
quadratum
concelex
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
konsent
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
MAKITA
EURO BUILD
leviatan
MCA
DRS
SIGM
noark
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<