Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - PROMELEK XXI: BMS poate genera scaderea consumului de energie cu circa 60%
PROMELEK XXI: BMS poate genera scaderea consumului de energie cu circa 60%
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 07 Dec 2022 14:39
Controlul centralizat si monitorizarea sistemelor integrate dintr-o cladire inteligenta optimizeaza consumurile energetice si conduc la economii consistente de energie. Astfel, consumul de energie termica poate fi redus cu un procent cuprins intre 14 si 25%, iar consumul de energie electrica poate scadea cu pana la 60%, potrivit datelor companiei clujene Promelek XXI, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra. Mai mult, controlul si monitorizarea corespunzatoare a sistemului de jaluzele a cladirii poate contribui la o reducere de 20-45% a consumului de energie, iar in cazul sistemului de ventilatie reducerile de consum se situeaza intre 20-45%.
"La baza acestor economii sta un sistem de control de tip BMS (Building Management System), care are rolul de a integra si gestiona majoritatea automatizarilor dintr-o cladire, cum ar fi sistemul HVAC (incalzire, ventilatie, aer conditionat), controlul iluminatului sau al sistemului de umbrire si protectie solara etc. Practic, orice colectie de gadgeturi, sisteme sau aparate care sunt conectate la o singura retea si care pot functiona independent si de la distanta inseamna automatizarea unei cladiri sau case. Este important de retinut ca fiecare sistem integrat si gestionat corespunzator joaca un rol important in economia finala de energie", a declarat Remus Hategan, Director Executiv Promelek XXI.
Potrivit afirmatiilor sale, Promelek XXI a implementat de-a lungul experientei sale sisteme BMS atat pentru proiecte rezidentiale de case smart, cat si pentru cladiri inteligente complexe de genul office, institutii publice sau cladiri logistice.
 
 
7 din 10 clienti opteaza pentru integrarea sistemului de incalzire
Reprezentand si una dintre cele mai importante functii ale unei cadiri inteligente, integrarea sistemului de incalzire este printre cele mai solicitate solutii in randul clientilor, mai ales in ultima perioada, cand preturile la gaz au crescut considerabil. Potrivit reprezentatilor companiei, integrarea unui astfel de sistem genereaza atat cresterea confortului termic, cat si reducerea consumului de energie cu pana la 25%. Un astfel de sistem a fost implementat si in cadrul sediului central Promelek XXI, in urma caruia compania a reusit, sa mentina costurile cu incalzirea la nivelul lui 2021 in ciuda faptului ca preturile au crescut semnificativ in 2022.
A doua cea mai frecvent solicitata solutie este automatizarea sistemului de control al iluminatului, care are un potential de reducere a consumului de energie intre 25-60%. Cererea pentru astfel de solutii continua sa creasca, atat datorita faptului ca utilizatorii incep sa fie mai responsabili in gestionarea eficientei energetice, cat si pe fondul cresterilor preturilor la energie si gaz. Declansarea crizei energetice locale a generat o crestere pe segmentul sistemelor de climatizare integrate in BMS si care permit setarea temperaturilor si a regimului de functionare, independent pe fiecare spatiu in parte.
"Sistemele de automatizare sunt inca relativ noi pentru Romania, spre deosebire de vestul Europei unde nivelul este mult mai ridicat, drept urmare exista o tendinta de crestere pe plan local. Dezvoltatorii imobiliari de spatii office si comerciale sunt mai familiarizati cu variantele de automatizari, au inteles necesitatea si beneficiile unui astfel de sistem si cauta frecvent solutii pentru a reduce consumul de energie. La nivel rezidential, insa, suntem inca intr-o etapa incipienta, cu un potential major de dezvoltare", a completat Remus Hategan.
Potrivit acestuia, in functie de sistemele integrate in BMS si de marimea cladirii, amortizarea unei astfel de investitii se poate realiza intr-un interval cuprins intre 1 si 5 ani.
 
 
Cum functioneaza un sistem de tip BMS
Controlul temperaturii este una din cele mai importante functii, iar prin implementarea unui sistem de control si monitorizare automatizat se obtine atat confortul dorit, cat si o economie de energie. In ceea ce priveste iluminatul, senzorii inteligenti genereaza un nivel de lumina corespunzator care confera eficienta maxima si totodata economie de energie. Asigurarea unui flux constant de aer proaspat se poate realiza, de asemenea, in mod automat, prin intermediul unor senzori care monitorizeaza nivelul de CO2, iar cu ajutorul unei statii meteo, sistemul va inchide automat jaluzelele pentru a evita discomfortul termic. In cazul unei furtuni, rulourile exterioare se vor retrage in carcasa pentru a se preveni distrugerea lor.
Sistemul de control automatizat al unei cladiri inteligente permite, de asemenea, crearea unor scenarii pentru controlul iluminatului, incalzirii/ racirii, astfel incat la plecare/ sosire sau in vacanta, sa conduca la optimizarea consumului de energie. Pe langa eficientizarea consumului de energie, sistemele de automatizare aduc o serie de multiple avantaje, printre care se numara siguranta si confortul oferite de interconectarea termostatului cladirii, iluminatului, difuzoarelor audio, camerelor de securitate, sistemului de irigare, televizoarelor, incuietorilor, electrocasnicelor etc. Tot acest sistem poate fi usor gestionat de la distanta, de pe un smartphone sau tableta.
 
 
***
Promelek XXI importa si distribuie in exclusivitate in Romania marci precum Dietzel Univolt, PCE, TEM si Baks. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti distribuitori pentru brandurile Legrand, Schneider si Gewiss. Prezenti si pe segmentul industrial cu o serie de marci de renume international precum Weidmüller, Rittal si Siemens, ofera partenerilor un portofoliu complet de solutii si alternative in domeniul instalatiilor si echipamentelor electrice. Pe langa toate aceste marci internationale, oferta Promelek XXI include si o serie de branduri proprii precum Strohm si Flink, care cuprind in primul rand produse de conectica pentru locuinta, dar si produse sezoniere, cum ar fi cele pentru iluminatul gradinii, iluminat ambiental si iluminatul festiv de iarna.
Compania colaboreaza cu peste 2.000 de parteneri din toate zonele tarii, printre care vanzatori specializati de electrice, instalatori si grupuri de instalatori, precum si marile lanturi de magazine DIY, hiper- si supermarketuri din Romania
Promelek XXI este detinuta, in proportie de 77,6%, de grupul Elektra, in timp ce 19,4% este in proprietatea co-fondatorului companiei, Karoly Nagy, iar 3% este detinuta de Remus Hategan, Director Executiv.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
konsent
Arduro
quadratum
CDS
VEGO
SSAB
MAKITA
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
MCA
EURO BUILD
DRS
ELECTROGRUP
noark
SIGM
Acvatot 2019
AED
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
concelex
strabag nivel 1
BogArt
Ubitech
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<