Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - PROMELEK XXI: NZEB si digitalizarea vor accelera dezvoltarea pietei de instalatii
PROMELEK XXI: NZEB si digitalizarea vor accelera dezvoltarea pietei de instalatii
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Ovidiu Stefanescu 01 Oct 2024 06:25
Fondata in anul 1996, sub denumirea Promod, si specializata in promovarea de solutii complete pentru instalatii electrice de joasa si medie tensiune, precum si a unei game extinse de servicii tehnico-comerciale de inalta calitate, din anul 2011 compania a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigiosi competitori pe piata internationala de instalatii si echipamente electrice, urmand ca in anul 2016 sa aiba loc un rebranding care a vizat schimbarea denumirii firmei in Promelek XXI si implementarea unei identitati vizuale noi. In prezent, compania are peste 2.000 de parteneri din toate zonele tarii, printre care vanzatori specializati de electrice, instalatori si grupuri de instalatori, precum si marile lanturi de magazine DIY, hyper- si supermarketuri din Romania. Datorita stocurilor detinute in centrele logistice din Cluj si Bucuresti pentru cele circa 50.000 de produse din portofoliul sau, firma garanteaza termene de livrare certe de maximum 48 de ore, la nivel national. In continuare, Karoly Nagy, directorul general al Promelek XXI, face o analiza obiectiva a pietei si prezinta estimarile cu privire la evolutia acesteia pe termen scurt, mediu si lung.

- Cum a evoluat piata de echipamente si instalatii electrice in 2024 si ce tendinte remarcati in acest an?
- Sectorul echipamentelor electrice din Romania a inregistrat o dezvoltare continua in acest an, impulsionata in principal de cererea generata de proiectele de modernizare a infrastructurii si de lucrarile din sectorul public, in conditiile unui regres usor al investitiilor pe segmentul industrial. Vedem o crestere a proiectelor de reabilitare energetica din cadrul institutiilor de invatamant si spitalicesti. Piata de profil se afla intr-o dinamica constanta, atat jucatorii locali, cat si companiile internationale prezente aici fiind nevoite sa se adapteze rapid evolutiilor tehnologice si sa inoveze pentru a se mentine competitive. Astfel, modernizarea echipamentelor, cu un accent special pe imbunatatirea eficientei energetice si pe dezvoltarea sistemelor de management si control, a devenit prioritara pentru toti jucatorii de profil. In paralel, conformitatea cu normele si reglementarile nationale si internationale in domeniu este esentiala pentru a garanta ca industria opereaza in conditii de siguranta si sustenabilitate.

- Ce impact au exigentele de constructii NZEB si tendintele de digitalizare si sustenabilitate/ eficienta energetica asupra gamei de produse/ servicii ale companiei?
- Exigentele NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) si digitalizarea vor accelera in perioada urmatoare adoptarea solutiilor de eficienta energetica si sustenabilitate. Totodata, anticipam o integrare si mai mare a solutiilor digitale si de control, care sa permita un management mai eficient al consumului energetic, in conformitate cu tendintele pietei. Compania noastra se va concentra pe furnizarea de echipamente si solutii care sa optimizeze consumul de energie si sa sustina tranzitia catre cladiri mai sustenabile, cu impact redus asupra mediului. Pe termen lung, vedem o tranzitie completa catre echipamente electrice inteligente, care vor fi esentiale in contextul constructiilor verzi si al eficientizarii consumului energetic. Ne asteptam ca cerintele NZEB sa devina un standard generalizat, iar eficienta energetica sa fie o prioritate absoluta in toate proiectele de constructii si modernizare.

- Ce evolutie inregistreaza Promelek XXI, la nivel de business, si pentru ce tipuri de proiecte furnizati echipamente, in prezent?
- In prima jumatate a acestui an, businessul companiei noastre a inregistrat o crestere de 15% fata de aceeasi perioada din 2023, avansul fiind sustinut, printre altele, de dinamismul lucrarilor de reabilitare din sectorul public. Estimam ca evolutia cifrei de afaceri va continua pe tot parcursul anului.
Actualmente, furnizam solutii si echipamente pentru un numar semnificativ de proiecte, parte din diverse investitii de reabilitare si eficientizare energetica a unitatilor de invatamant - gradinite, scoli, licee - si a spitalelor. De asemenea, livram proiecte fotovoltaice la cheie si statii de incarcare pentru vehicule electrice. Majoritatea acestor proiecte au fost realizate pentru clienti din zona Transilvaniei, dar si in alte regiuni ale tarii.

 
- Care sunt principalele marci pe care le aveti in portofoliu si ce categorii de produse au inregistrat cea mai mare cerere in ultimele 12 luni?
- Importam si distribuim exclusiv in Romania marci consacrate la nivel european, precum BAKS (Polonia), Dietzel Univolt si PCE (Austria) sau TEM (Slovenia), care ofera solutii inovatoare si produse de inalta calitate pentru diverse aplicatii din sectorul instalatiilor electrice. Suntem, de asemenea, distribuitori importanti pentru branduri ale unor producatori de top din domeniul echipamentelor electrice, precum LEDVANCE (Germania), Legrand (Franta), Schneider Electric (Franta), Signify/ Philips Lighting (Olanda) si Weidmüller (Germania), oferind solutii adaptate tuturor tipurilor de proiecte si spatii. Oferta noastra include si o serie de branduri proprii, care includ produse de conectica pentru locuinta, dar si sezoniere, cum ar fi cele pentru iluminatul gradinii, iluminat ambiental si iluminatul festiv de iarna, destinate in principal pietei de DIY.

- Ce obiective aveti stabilite pe termen scurt, mediu si lung?
- Un obiectiv pe termen mediu si lung este extinderea competentelor si a solutiilor in domeniul eficientei si monitorizarii energetice. Prin acest proces, ne propunem sa crestem expertiza organizatiei, oferind solutii cu valoare adaugata partenerilor nostri si accesand noi segmente de piata. Prin investitiile din ultimul an in dotarea spatiului dedicat productiei de tablouri electrice, suntem pregatiti sa atragem clienti noi pe segmentul uzinarii tablourilor electrice de comanda si control. Serviciile complementare pe care le oferim in acest domeniu includ prelucrarea mecanica complet automatizata a tablourilor si contrapanourilor, prelucrarea cablurilor si montajul conectorilor, echiparea tablourilor electrice pentru automatizarea masinilor industriale si distributie electrica, precum si instalarea, integrarea si mentenanta partii electrice, pneumatice sau hidraulice.

- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada? Mai sunt probleme in lanturile de aprovizionare?
- Printre cele mai mari provocari pe care le-am intampinat in ultimul an se numara cele legate de deficitul de forta de munca si de personal calificat in domeniul nostru de activitate, precum si fluctuatiile din lantul de aprovizionare cu echipamente pentru automatizarile industriale. Legat de cele din urma, echipa noastra de achizitii a reusit sa asigure stabilitatea fluxului de marfa, chiar si in conditii dificile, printr-o gestionare eficienta a stocurilor si optimizarea constanta a acestora. Comunicarea permanenta, atat cu partenerii nostri, fie ei furnizori sau clienti, cat si in interiorul companiei, a fost esentiala in acest proces. Analizele detaliate si atentia la fiecare aspect au prevenit intreruperile logistice, iar structura bine organizata a echipei au jucat un rol crucial in mentinerea unei aprovizionari constante. O alta provocare intampinata in ultima perioada a fost presiunea pe preturile de vanzare, cauzata de stagnarea economiei. 

- Ce oportunitati intrevedeti pe piata de profil in anii urmatori?
- In anii urmatori, vedem numeroase oportunitati pe piata echipamentelor electrice, in special datorita digitalizarii si automatizarii proceselor industriale, rezidentiale si din sectorul public. Cererea pentru echipamente smart si conectate, cum ar fi sistemele de monitorizare si control al energiei, va creste semnificativ, pe masura ce constructiile inteligente si cladirile eficiente energetic devin standarde tot mai raspandite. Noi vom continua sa fim un furnizor cheie de solutii inovatoare in aceste domenii, sprijinind tranzitia catre tehnologii sustenabile prin produse de inalta eficienta energetica si automatizari avansate. 
 
TotalEnergiesALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
rigips
BogArt
noark
konsent
VEGO
ness project
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
SSAB
strabag nivel 1
theda mar
ELECTROGRUP
concelex
viarom
EDIT-Structural
CDS
DRS
Arduro
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<