Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - RPIA: Romania poate contribui la asigurarea securitatii energetice regionale
RPIA: Romania poate contribui la asigurarea securitatii energetice regionale
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Oct 2024 06:25
Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA) sau Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania este o organizatie-cheie care sustine si reprezinta interesele sectorului fotovoltaic national, acoperind, prin activitatile de policy, advocacy si cercetare, intregul spectru al industriei, de la productie, pana la reciclare. Scopul principal al Asociatiei este promovarea utilizarii energiei solare si a tehnologiilor curate asociate, precum si dezvoltarea unor lanturi valorice locale. RPIA isi propune sa creasca gradul de constientizare publica privind beneficiile energiei fotovoltaice, sa stimuleze economia prin dezvoltarea industriei si sa faciliteze schimbul de cunostinte si de bune practici intre profesionisti. In acest moment, organizatia are aproximativ 60 de membri, cu o putere instalata de peste 1,6 GW (toata capacitatea dispecerizabila operationala din Romania) si cu proiecte in dezvoltare care totalizeaza un numar semnificativ de GW.
Interviu cu Andrei Manea, directorul executiv al RPIA.
 
- Care sunt principalele realizari pe care le-ati avut, ca organizatie, in 2023 si 2024, si ce obiective aveti stabilite in perspectiva (2025-2026)?
- In 2023 si 2024, am marcat realizari importante in mai multe domenii. Astfel, am contribuit activ la revitalizarea sectorului, dupa o lunga perioada de acalmie investitionala, prin aportul la crearea unui cadru de reglementare care sa fie pretabil dezvoltarii centralelor bazate pe energie din surse regenerabile. In acest sens, impreuna cu Asociatia pentru Energie Eoliana, am lansat Codul de Bune Practici, un indrumar al industriei, care ofera o imagine 360 asupra intregului proces de avizare, finantare, construire, operare in Romania, folosit inclusiv de catre BERD. Activitatea noastra se concentreaza asupra solutionarii blocajelor legislative, precum problema limitarii artificiale a proiectelor la 50 ha, cauzata de interpretarea eronata a Legii Fondului Funciar, si asupra dimensiunii de politici si strategii. Suntem implicati activ, ca parte interesata, in elaborarea Planului National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC), a Planului de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport (PDRET), a Strategiei Energetice a Romaniei, precum si a tuturor documentelor programatice de interes pentru sector, iar cel mai recent succes al nostru este cresterea tintei nationale privitoare la energia din surse regenerabile.
 
 
Mai mult, in ceea ce priveste cercetarea si inovarea, suntem parte a doua consortii europene reputate, impreuna cu institute de cercetare, universitati si companii, alaturi de care am castigat a doua proiecte cu finantare prin programul Horizon Europe, dedicate reciclarii panourilor fotovoltaice (RETRIEVE - 2023) si identificarii unor procese mai eficiente de productie a acestora (EMPOWER - 2024). Activitatea noastra principala este de definire a unui cadru european adecvat pentru reciclarea si refolosirea tuturor componentelor unui panou in vederea integrarii intr-un ciclu nou de productie. Efectul direct este minimizarea impactului asupra mediului si consolidarea autonomiei strategice din punct de vedere al mineralelor rare necesare dezvoltarii sectorului european de productie a panourilor. Dupa cum mentionam anterior, o dimensiune importanta a activitatii este reprezentata de constientizarea, pe scara larga, a beneficiilor utilizarii energiei solare. In acest sens, am organizat primul eveniment dedicat celebrarii energiei fotovoltaice, Solar Open Day, prin care am marcat solstitiul de vara printr-un picnic solar, care a devenit deja o traditie pentru sector. In editia din 2023, am vizitat cel mai mare parc din Europa de Sud-Est (2023, Ratesti, 155 MW), iar in anul 2024, am fost la cel mai mare parc fotovoltaic cu trackere (Parau, 92 MW). In ceea ce priveste viitorul, vom continua sa sustinem activ tranzitia energetica si sa contribuim la consolidarea rolului energiei fotovoltaice in acest proces.
 
 
- Cum a evoluat piata de energie regenerabila din Romania in ultimii doi ani si ce estimari aveti pentru 2024-2025?
- Energia regenerabila la nivel national a cunoscut o dezvoltare semnificativa de la inceputul anului 2010. In contextul tintelor europene, industria s-a bucurat de un sprijin semnificativ prin schema Certificatelor Verzi, iar in aproximativ sapte ani, au fost instalati 3 GW de eolian si 1,4 GW de fotovoltaic. Incepand cu 2014, sectorul a intrat intr-o perioada de acalmie investitionala, ca urmare a schimbarilor repetate aduse cadrului de reglementare, ajungandu-se, in 2022 la 0 MW noi adaugati in retea. Cu toate acestea, invazia Rusiei in Ucraina, criza energetica asociata si exacerbarea problemelor climatice au dus la revitalizarea investitiilor in surse regenerabile de producere a energiei. La momentul actual, ne aflam intr-un punct in care preocuparile privind siguranta aprovizionarii, accesibilitatea preturilor si dimensiunea de mediu converg intr-un singur punct - tranzitia energetica. Comparativ cu sursele traditionale de productie, precum carbunele, gazul si petrolul, disponibilitatea energiei fotovoltaice si eoliene nu este afectata de factori exogeni de tipul conflictelor politice si militare. Drept urmare, sursele regenerabile contribuie direct la dezideratul securitatii energetice prin independenta fata de tari terte. Incepand cu 2023, aceasta revitalizare a fost observata si pe plan national, marcata de instalarea a 496 MW in parcuri fotovoltaice dispecerizabile, 72 MW in noi capacitati eoliene si 800 MW in prosumatori. Pentru 2024 ne asteptam la o crestere de 800 MW-1 GW pana la finalul anului, in capacitati fotovoltaice, atat prosumatori, cat si in parcuri dispecerizabile, iar in ceea ce priveste orizontul 2025, conform datelor noastre, ar trebui sa avem peste 2 GW in parcuri fotovoltaice si eoliene.
 
 
- Exista posibilitati de dezvoltare de capacitati eoliene offshore, in Romania sau initiative ale producatorilor, in acest sens?
- Potentialul Romaniei in ceea ce priveste energia eoliana offshore este considerabil. Din punct de vedere tehnic, conform estimarilor Bancii Mondiale, ar putea fi instalati 76 GW in aceasta tehnologie in Marea Neagra. Exista atat potential, marcat si prin includerea unei tinte de 3 GW pana in 2035 in Strategia Energetica a Romaniei, cat si interes in acest domeniu. 
 
- Ce oportunitati de dezvoltare intrevedeti in domeniul energiei regenerabile, la nivel national?
- Tara noastra indeplineste toate conditiile prealabile necesare pentru a contribui activ la securitatea energetica din punct de vedere regional, in special in relatie cu Republica Moldova si Ucraina. Conform studiilor noastre, pentru a ne atinge tintele asumate la nivel european, ar trebui ca pana in 2030 sa avem o capacitate totala instalata in energie fotovoltaica de 11,1 GW (dintre care 6,1 GW in parcuri si 5 GW in prosumatori) si de 11,5 GW in energie eoliana (10,5 GW pe uscat si 1 GW offshore). Aceste tinte sunt fezabile, insa avem nevoie de un cadru legislativ stabil, de un proces de autorizare transparent, un dialog deschis cu autoritatile si forta calificata de munca. Mai mult, este imperios sa existe un plan de dezvoltare a retelei, care sa reflecte si sa acomodeze noile capacitati de energie regenerabila care vor fi finalizate incepand cu anul 2025. Reiteram, pe aceasta cale, ca operatorul de transport dispune, prin Fondul pentru Modernizare, de capitalul necesar pentru realizarea investitiilor de extindere si intarire a retelei. Este necesara asumarea ca acesta vor fi finalizate in concordanta cu termenele agreate, de care depind investitorii si dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
DRS
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
CDS
ELECTROGRUP
SIGM
MCA
SSAB
concelex
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
rigips
MAKITA
konsent
GEWISS
VEGO
AED
BogArt
Arduro
theda mar
EURO BUILD
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<