Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - VIOHALCO: Afacerile ElvalHalcor au atins un nivel semnificativ
VIOHALCO: Afacerile ElvalHalcor au atins un nivel semnificativ
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Cosmin Dincu 01 Oct 2018 07:56
Dupa transformarea companiei elene Viohalco SA intr-o structura de tip holding, cu sediul administrativ in Bruxelles - Belgia, pentru a fi listata la Euronext, rezultatele operationale s-au imbunatatit vizibil, astfel incat corporatia a inregistrat performante notabile atat in perioada 2015-2017, cat mai ales in primul semestru din acest an, pentru toate segmentele operationale, asa cum se precizeaza intr-un comunicat dat recent publicitatii.
Conform raportului financiar al ElvalHalcor, transmis oficialilor Bursei din Atena, veniturile consolidate a acestei subsidiare a Viohalco au crescut cu +12,8% in ianuarie-iunie a.c., pana la 1,053 miliarde euro, in comparatie cu 934 milioane de euro (rulaj calculat prin metoda pro-forma, inainte de fuziunea dintre Elval si Halcor), cat s-a inregistrat in primele sase luni din 2017. Aceasta crestere, care a marcat un moment de referinta pentru activitatea semestriala a ElvalHalcor, s-a bazat pe o sporire de +6,1% a cantitatilor de produse livrate de grup si intr-o masura mai mica pe majorarea cotatiei la metalele neferoase. In acelasi timp, indicatorul EBITDA al subsidiarei (grupul ElvalHalcor) s-a plasat la 82,5 milioane de euro, fiind mai redus decat cele 90,6 milioane de euro din perioada similara si anterioara de raportare, din cauza diminuarii profitului aferent vanzarii metalelor de baza. Excluzand acest efect, EBITDA consolidat si ajustat - ce reflecta mai bine rentabilitatea ElvalHalcor - a sporit de la 65,9 milioane de euro la 68,7 milioane de euro, in timp ce profitul net a ajuns la 29,5 milioane de euro, comparativ cu 24,1 milioane de euro in primul semestru din 2017.
„Programul de investitii pentru dezvoltarea activitatii segmentului de produse din aluminiu sub forma de role, in valoare de 150 milioane de euro, se deruleaza conform planului in cadrul ElvalHalcor. Asigurarea finantarii necesare s-a stabilit deja, prin memorandumurile semnate cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Commerzbank. Dupa cum am anuntat deja, cu aceasta investitie, ElvalHalcor isi va consolida cota pe care o detine pe pietele de produse din aluminiu pentru ambalaje, mijloace de transport si aplicatii arhitecturale, punand totodata bazele unei dezvoltari ulterioare pe pietele industriei auto si aeronautice. In ceea ce priveste evolutia cererii pe termen scurt si mediu, estimam ca actualul trend pozitiv se va manifesta cel putin cu aceeasi intensitate ca in prezent”, subliniaza managerii Viohalco.
In domeniul produselor din cupru, oficialii grupului elen subliniaza ca, dupa finalizarea etapei de aprobare pentru initierea activitatii companiei de tip joint-venture Nedzinsk SA in Olanda, prima transa din suma destinata majorarii de capital a fost achitata, iar programul de investitii va incepe sa fie implementat conform planului. Din punct de vedere al dinamicii comenzilor, acestea vor creste pentru produsele destinate uzului industrial, mai ales ca divizia de cupru a ElvalHalcor beneficiaza deja de avantajele investitiilor efectuate deja in anul anterior si de traseul stabilit deja spre comercializarea produselor cu valoare adaugata mare. In plus, incasarile filialei din Bulgaria, Sofia Med, confirma o crestere de peste 10% in primul semestru din acest an.     
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco - actualmente, cu sediul social in Belgia - detine controlul asupra activitatii mai multor societati (sau grupuri de firme), avand participatii in cadrul a 90 de companii, o parte dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre companiile integrate, se remarca, printre multe altele, ElvalHalcor (listata din februarie a.c. la Bursa din Atena), Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are peste 30 de fabrici in opt tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, Australia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM, Turcia si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 100 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,119 miliarde euro (-4,76%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce a reprezentat, totusi, o performanta deosebita in acel context al pietei produselor extrudate din aluminiu. Insa, in 2017, situatia din sectorul aluminiului s-a imbunatatit vizibil si, dupa ce au accesat Euronext, prin listare, intr-o noua structura de tip holding, managerii Viohalco au fost in masura sa raporteze o cifra de afaceri de 3,721 miliarde euro (+19,3%) si, ceea ce este mai important, un profit net de circa 83,8 milioane de euro.
ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry SA (ElvalHalcor), cu o cifra de afaceri de 1,86 miliarde euro in 2017 (din care 959 milioane de euro este contributia diviziei de aluminiu), in crestere cu +21,5%, ramane o companie controlata de Viohalco (grup ce detine 89,62% din actiuni) si capitalizeaza sinergiile rezultate din inovare, cercetare si dezvoltare, achizitii, marketing, infrastructura de afaceri si mediu, pentru a realiza produse cu valoare adaugata mare si solutii de inalta calitate, adresate clientilor din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare, www.viohalco.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
strabag nivel 1
concelex
viarom
EDIT-Structural
ness project
siniat
CDS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
noark
SSAB
BogArt
MAKITA
leviatan
Arduro
Ubitech
SIGM
theda mar
Acvatot 2019
konsent

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander