Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AMCHAM: Sectorul de productie al energiei electrice are nevoie de investitii majore
AMCHAM: Sectorul de productie al energiei electrice are nevoie de investitii majore
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Nov 2018 14:23
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) urmareste cu atentie evolutia fluxurilor investitionale in economia romaneasca, context in care atrage atentia asupra lipsei de investitii private intrunul dintre principalii piloni strategici ai economiei - domeniul generarii energiei electrice. Practic, in ultimii ani investitiile private in acest sector s-au diminuat dramatic pana aproape de zero.
Parcul de generare a energiei electrice din surse conventionale in Romania este imbatranit si are nevoie de investitii masive de capital. Importante capacitati instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislatia europeana de mediu sau performanta economica. O sursa de finantare importanta pentru substituirea acestora, capitalul privat, intampina insa obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ in vigoare.
Acest blocaj poate genera amenintari la adresa securitatii energetice a Romaniei, in conditiile in care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiza de fezabilitate la punerea in functiune depaseste valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare in propunerea de strategie energetica a Romaniei necesita peste 5 ani intre momentul deciziei de investire si momentul punerii in functiune.
In ultimii ani, AmCham a transmis semnale de ingrijorare legate de efectele puternic negative ale unor prevederi din legislatia primara, care practic au descurajat aproape in totalitate investitiile private si intentiile unor institutii financiare de a sprijini asemenea investitii. Articolele 23 si 28 din Legea Energiei Electrice si Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimina posibilitatea semnarii de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obtinerea de finantare pentru proiecte noi. Desi au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale catre factorii de decizie - legiuitori, membri ai executivului si reglementatori - asistam in continuare la un blocaj generat de prevederi legale formulate la nivelul anului 2012, desi nu au lipsit asigurarile ca se va avea in vedere adoptarea unui cadru legislativ care sa permita investitiile private. Aceasta stare de fapt descurajeaza finantarea de terta parte si initiativa privata in domeniul producerii energiei electrice atat din surse conventionale cat si din surse regenerabile de energie.
AmCham Romania reitereaza mesajul ca incercarile de remediere a acestui blocaj prin modificari ale cadrului de reglementare secundar sau prin platforme de tranzactionare pe piete centralizate nu sunt suficiente pentru a oferi solutii convenabile pentru investitori si finantatori privati, fiind necesara o revizuire a prevederilor legislatiei primare. In absenta unor masuri reale, consecinta pe termen mediu va fi o capacitate de generare instalata insuficienta, cu impact direct asupra securitatii energetice a Romaniei.
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
viarom
quadratum
SSAB
theda mar
SIGM
CDS
siniat
konsent
Arduro
noark
ness project
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander