Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ANRE: Modificarile aduse prin OUG 1/2020 afecteaza mult activitatea institutiei
ANRE: Modificarile aduse prin OUG 1/2020 afecteaza mult activitatea institutiei
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 16 Ian 2020 07:14
Printr-o serie de comunicate, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) anunta ca intrarea in vigoare a OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative modifica activitatea institutiei, astfel incat se impune, pe de-o parte, abrogarea Ordinului presedintelui ANRE nr. 95/2014 privind infiintarea Departamentului pentru eficienta energetica in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si numirea sefului acestuia, iar pe de alta parte, renuntarea la atestarea managerilor energetici si autorizarea auditorilor energetici.
Astfel, pentru aducerea la indeplinire a prevederilor art. 3 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate si completate prin art. XVI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. ANRE supune consultarii publice noul proiect de Ordin pentru abrogarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 95/2014 privind infiintarea Departamentului pentru eficienta energetica in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si numirea sefului acestuia. Conform notei de prezentare a acestui proiect de Ordin, prin Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica s-a reglementat infiintarea si functionarea in cadrul ANRE a Departamentului pentru eficienta energetica, inclusiv principalele atributii in domeniu ale acestuia. In baza dispozitiilor art. 3, alin. (1) si (3), din actul normativ mentionat, a fost emis Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 95/2014 privind infiintarea Departamentului pentru eficienta energetica in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si numirea sefului acestuia.
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11, din 9 ianuarie 2020, a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care, la art. XVIm pct. 1, prevede modificarea art. 3, alin. (1) din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
„Art. 3 – (1) In vederea aplicarii prevederilor acestei legi, se infiinteaza si functioneaza, in cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, o structura pentru eficienta energetica, a carei organizare si functionare sunt stabilite prin hotarare de organizare si functionare a ministerului”.
De asemenea, art. XVI, pct. 2, din OUG nr. 1/2020 abroga prevederile art. 3 alin. (2)-(6) din Legea nr. 121/2014 referitoare la organizarea, functionarea si principalele atributii ale Departamentului pentru eficienta energetica din cadrul ANRE.
Avand in vedere cele mentionate anterior, noul proiect de ordin reprezinta o actiune necesara pentru aducerea la indeplinire a prevederilor art. 3 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate si completate prin art. XVI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal -bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Solicitantii de atestate de manageri energetici si autorizatii de auditori energetici se vor adresa MEEMA
De asemenea, ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 1/2020, ANRE anunta ca nu mai are ca atributii atestarea managerilor energetici si autorizarea auditorilor energetici.
Avand in vedere prevederile art. XVI ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.1/2020, privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 11 / 9.01.2020, ANRE nu mai are ca atributii atestarea managerilor energetici si autorizarea auditorilor energetici. Ca urmare, sumele achitate pentru obtinerea atestatelor de manager energetic, a autorizatiilor de auditori energetici si respectiv prelungirea acestor documente, pentru care ANRE nu a finalizat procedura de autorizare, respectiv atestare, vor fi restituite solicitantilor pe baza cererilor depuse de catre acestia si intocmite conform modelului prezentat pe pagina de internet a ANRE (la adresa https://www.anre.ro/ro/eficienta-energetica/informatii-de-interes-public/legea-544-2001-info-publice1386850453).
Toate documentatiile aflate in lucru, transmise de catre solicitanti in vederea obtinerii atestatelor de manageri energetici, a autorizatiilor de auditori energetici si respectiv prelungirii acestor documente vor fi restituite prin posta, cu confirmare de primire.
Incepand cu data de 15 ianuarie 2020, solicitarile referitoare la obtinerea atestatelor de manageri energetici, a autorizatiilor de auditori energetici pentru persoane fizice si juridice, a autorizatiilor de societate prestatoare de servicii energetice si respectiv prelungirea acestor documente, precum si orice alte solicitari sau clarificari legate de aceste aspecte vor fi adresate Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA).
 
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Ubitech
leviatan
viarom
MAKITA
ness project
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
siniat
noark
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander