AOAR solicita prioritizarea a 20 de mari investitii in bugetul pentru 2019 |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Dec 2018 10:10 |
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania este profund preocupata de propunerile referitoare la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale pentru anul 2019, acestea nefiind supuse dezbaterii publice in luna octombrie 2018.
Executia bugetara aferenta perioadei de 10 luni din anul 2018 creeaza ingrijorare in mediul de afaceri, pe fondul cresterii cu cca. 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar. Majorarea agresiva a salariilor in administratia centrala si locala este una dintre cauzele majore ale cresterii atractivitatii locurilor de munca din acest sector, in defavoarea celui privat, fenomen concretizat in incetinirea semnificativa a cresterii economice.
Lipsa unor reforme consistente privind simplificarea si clarificarea procedurilor administrative, dar mai ales lipsa de progres in informatizarea completa a relatiilor intre contribuabili si administratie determina mentinerea unui aparat birocratic ineficient.
Lipsa investitiilor publice, in afara cheltuielilor destinate modernizarii armatei romane, determina si o franare a investitiilor private, alimentand tendinta accentuata de apelare la importuri, in defavoarea productiei interne.
AOAR considera ca bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie sa se bazeze pe o inghetare a salariilor in sectorul bugetar, cel putin pentru primele 6 luni ale anului, eventualele cresteri salariale putand fi operate in concordanta cu evolutiile economice reale, odata cu efectuarea rectificarilor bugetare, instrument devenit, din pacate, o practica a tuturor guvernelor din ultimii 10-15 ani.
In conditiile in care predictibilitatea fiscala reprezinta principala preocupare a mediului de afaceri, AOAR sustine, de asemenea, necesitatea confirmarii explicite de catre reprezentantii Guvernului Romaniei a angajamentului conform caruia bugetul de stat pentru anul 2019 se bazeaza pe prevederil actuale ale Codului Fiscal, fiind exclusa modificarea pe termen scurt a acestuia sau introducerea de noi taxe si impozite.
AOAR solicita ca prezentarea bugetului de stat sa fie insotita de un raport care sa evalueze efectele aplicarii in anul 2018 a masurii "split TVA". Ministerul de Finante trebuie sa se constituie in garantul stabilitatii sistemului fiscal si oponentul ferm al oricaror propuneri vizand introducerea unor noi taxe si impozite.
AOAR solicita ca, odata cu bugetul de stat, sa fie pusa in discutie lista primelor 10-20 obiective de interes national, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificandu-se sumele prevazute si indicatorii fizici ce trebuie realizati trimestrial, in conformitate cu stadiul real de pregatire a acestor investitii. Consideram inacceptabila continuarea alocarii an de an a unor mari sume de bani catre Ministerul Transporturilor si realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificarilor bugetare, invocandu-se an de an aceeasi motivatie: „nu au putut fi cheltuiti!”
AOAR solicita de mai mult de 10 ani modernizarea structurii bugetului de stat, prezentarea acestuia pe baza de programe asumate de ministerele de linie, cu specificarea unor obiective masurabile prin indicatori specifici, numerici.
AOAR exprima serioase rezerve fata de perspectiva discutarii si aprobarii in Parlament a bugetului de stat in ultima decada a lunii decembrie, procedura care reduce la zero dezbaterea publica a acestui document de maxima importanta pentru mediul de afaceri.
|