Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BT: Investitiile au crescut cu 18% in T2 pe baza reducerii costului de finantare
BT: Investitiile au crescut cu 18% in T2 pe baza reducerii costului de finantare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Sep 2019 08:48
Institutul National de Statistica (INS) a publicat estimarile provizorii privind evolutia PIB-ului si componentelor in trimestrul II 2019. Statisticile confirma estimarile preliminare (comunicate la jumatatea lunii august): ritmul de crestere economica a decelerat la 1% trimestru/trimestru si la 4.4% an/an. Pe de alta parte, se observa ameliorarea semnificativa a structurii contributiei componentelor cererii interne la dinamica PIB, date fiind accelerarea investitiilor productive (cel mai bun ritm din T3 2008), normalizarea consumului privat, reducerea stocurilor si atenuarea contributiei nefavorabile a cererii externe nete. Cererea interna a contribuit cu 5.9 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din T2, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Se evidentiaza accelerarea investitiilor productive la 18% an/an, cel mai bun ritm din T3 2008, pe fondul ameliorarii perceptiei de risc dupa rezultatul alegerilor Europarlamentare si nivelului scazut al costurilor reale de finantare. De asemenea, consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a continuat sa creasca cu un ritm bun in T2 (5.3%), in decelerare comparativ cu T1 (7%), in convergenta spre potential (estimat la 5%), pe fondul majorarii ratei de economisire.
Totodata, consumul public a contribuit cu 0.3 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T2, date fiind politicile fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice. Pe de alta parte, variatia stocurilor a avut o contributie negativa la ritmul anual de crestere economica din perioada aprilie-iunie (-1.5 puncte procentuale). Nu in ultimul rand, cererea externa neta a continuat sa prezinte o contributie negativa la dinamica anuala a PIB in T2 (-1.5 puncte procentuale), dat fiind ca exporturile au decelerat la 0.5% an/an (minimul din T4 2012) (importurile au crescut cu 3.6% an/an).
Astfel, in semestrul I economia Romaniei a consemnat un avans de 4.7% an/an, evolutie determinata de contributia cererii interne cu 6.7 puncte procentuale. Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 12.4% an/an. De asemenea, consumul gospodariilor populatiei a crescut cu 6.1% an/an, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului. Totodata, consumul public a contribuit cu 0.2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din semestrul I.
Variatia stocurilor a avut o contributie de 0.3 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din perioada ianuarie-iunie. Pe de alta parte, cererea externa neta a prezentat o contributie nefavorabila la dinamica anuala a PIB (-2 puncte procentuale) in semestrul I: exporturile au crescut cu doar 2.7% an/an, in timp ce importurile s-au majorat cu 6.4% an/an. Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza cresterea sectorului de constructii cu 14.9% an/an in prima jumatate din 2019, evolutie determinata de majorarea investitiilor publice, cresterea veniturilor populatiei si nivelul redus al costurilor reale de finantare.
De asemenea, valoarea adaugata bruta in ramura IT&C a crescut cu 9.9% an/an in semestrul I, confirmandu-se statutul de vedeta a ciclului economic post-criza (sectorul cu cea mai buna dinamica). Totodata, ramura ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozitare, HORECA a consemnat un avans de 5.8% an/an, pe fondul momentului puternic favorabil din piata fortei de munca.
Pe de alta parte, industria a stagnat in semestrul I 2019, perioada in care agricultura a crescut cu doar 0.2% an/an. Am revizuit scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu prin incorporarea datelor comunicate astazi de INS. Noile prognoze indica perspectiva consolidarii dinamicii anuale a PIB la 4.1% in 2019, pe fondul redinamizarii investitiilor productive (avans estimat de 7.4% an/an) si accelerarii consumului privat (6.1% an/an).
Pe de alta parte, ne asteptam la decelerarea ritmului anual de crestere economica la 3.3% in 2020, ca urmare a finalului ciclului economic post-criza in plan global/european si perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne (date fiind provocarile din sfera deficitelor gemene). Economia interna ar putea accelera la 3.7% an/an in 2021, in contextul intrarii intr-un nou ciclu economic, in care ne asteptam la o dinamica mai favorabila a investitiilor productive, dat fiind ca ritmul potential de crestere este superior raportat la tarile din regiune membre ale Uniunii Europene.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
rigips
MCA
SIGM
theda mar
strabag nivel 1
concelex
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
DRS
BogArt
AED
leviatan
GEWISS
MAKITA
EDIT-Structural
Ubitech
konsent
Arduro
quadratum
noark
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<