Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Info-Santiere - VALOREM: Investitiile in retele de distributie trimit in economie 10,6 miliarde EUR/an
VALOREM: Investitiile in retele de distributie trimit in economie 10,6 miliarde EUR/an
Info-Santiere Publicat de AG&F 03 Apr 2025 09:28
Infrastructura de distributie a energiei electrice si gazelor naturale trece prin transformari majore in procesul de tranzitie energetica, iar pentru a raspunde eficient provocarilor tehnologice si evolutiilor fara precedent din zona de productie si consum sunt necesare investitii suplimentare de circa 1,1 miliarde de euro anual. Deblocarea acestor investitii suplimentare de care este nevoie pentru modernizarea retelelor poate aduce beneficii economice semnificative pentru Romania, echivalente cu un impact anual de pana la 10,6 miliarde euro, echivalentul a circa 3,3% din PIB, potrivit studiului “Impactul economic al investitiilor in retelele de distributie de electricitate si gaze din Romania”, realizat de Valorem pentru Federatia ACUE.
Cu acesti bani atrasi in economie anual, s-ar putea construi 30-40 de spitale, 1.000 de scoli sau 800-1.000 km de autostrada.
Energia joaca un rol crucial in dezvoltarea economiei, iar consumul de energie este strans legat de cresterea PIB. De aceea, investitiile in infrastructura de distributie sunt esentiale pentru competitivitatea economica. Adoptarea unor masuri de stimulare a investitiilor suplimentare in retelele de distributie va avea un impact pozitiv la nivel macro-economic, cu un efect de multiplicare de aproape 10 ori.
Potrivit studiului Valorem, impactul economic total al celor 10,6 miliarde euro a fost evaluat in raport cu 3 piloni principali de crestere economica: ① multiplicarea/ extinderea proiectelor de infrastructura;
 cresterea productiei si distributiei de energie;  stimularea economiei prin atragerea de noi investitii.
Structura impactului pozitiv calculat include beneficii fiscale semnificative, evitand pierderi de peste 4,6 miliarde euro in taxe, 2,5 miliarde euro in salarii nete suplimentare (care ar putea sustine peste 230.000 de locuri de munca) si pana la 3,7 miliarde euro in profituri nete corporative care ar putea fi reinvestite in economie.
Potrivit studiului, in decursul a 5 ani de zile, stimularea investitiilor in retelele de distributie ar putea genera o crestere a PIB cu pana la 16,5%.
Volker Raffel, presedintele ACUE si CEO al E.ON Romania: „Distribuitorii au investit sume semnificative in retele – doar in cazul E.ON fiind vorba despre mai mult de 2 miliarde de euro de la privatizare – si au imbunatatit semnificativ indicatorii de calitate, cum ar fi, de exemplu, cel privind durata intreruperilor. Dar apar noi tehnologii care necesita o actualizare si este foarte clar ca investitiile in infrastructura energetica trebuie accelerate. Orice intarziere nu doar ca impiedica tranzitia energetica, dar impiedica si cresterea economica. Modernizarea retelelor este esentiala pentru cresterea consumului, pentru accesul sporit la energie al investitorilor, ceea ce inseamna noi unitati de productie, mai multe fabrici, noi locuri de munca, contributii mai mari la bugetele de stat, dar si solutia pentru un pret mai mic al energiei. Stabilirea unui cadru de reglementare adecvat pentru dezvoltarea viitoare a retelelor electrice va aduce beneficii economice incepand chiar din acest moment”.
Dana Daraban, Directorul executiv al Federatiei ACUE: „In contextul preocuparii firesti a autoritatilor pentru reducerea pretului final al energiei, este esential sa subliniem un adevar adesea trecut cu vederea: fara investitii sustinute in retelele de transport si distributie, orice efort de scadere a costurilor risca sa fie doar temporar. Retelele moderne si eficiente permit reducerea
pierderilor, integrarea surselor regenerabile – adesea mai ieftine –, evitarea congestiilor si stimularea concurentei reale pe piata. Cu alte cuvinte, investitiile in infrastructura energetica nu reprezinta un obstacol, ci sunt chiar fundamentul unui pret final sustenabil, corect si predictibil pentru toti consumatorii”.
Vasile Iuga, Partner Valorem Consulting: „Investitiile in retele de electricitate si gaze naturale au un impact important atat pentru imbunatatirea gradului de securitate energetica, cat si pentru a cataliza cresterea economica, pentru sustenabilitate si progres tehnologic. Autoritatile ar trebui sa aiba in vedere multiplele beneficii care rezulta din asemenea investitii atunci cand stabilesc cadrul de reglementare”. 
Bogdan Belciu, Partner Valorem Management Consulting: „Nevoia de investitii suplimentare in retelele de electricitate si de gaze din Romania este de 1,1 miliarde euro anual. Prin efectul de multiplicare (indirect si indus), aceste investitii vor avea un impact economic de peste 5,8 miliarde euro. In plus, investitiile in retele de energie vor crea premisele necesare pentru ca Romania sa aiba energie ieftina, produsa sustenabil, ceea ce va creste atractivitatea Romaniei pentru investitii in sectoare care includ centrele de date, inteligenta artificiala, procesarea metalelor, materiale de constructii si petrochimie. Estimam ca aceste investitii in economia romaneasca pot genera o crestere economica suplimentara de 4,8 miliarde euro anual”. 
 
Importanta investitiilor in retelele de distributie si beneficiile asociate
• Integrarea de noi capacitati de productie a energiei, atat de tip conventional, cat si din surse regenerabile, care vor contribui la diminuarea pretului mediu angro al energiei;
• Utilizarea eficienta a gazului natural drept combustibil de tranzitie respectiv, asigurarea infrastructurii necesare pentru reindustrializarea unor sectoare cheie, in paralel cu stimularea cresterii economice in domenii conexe;
• Diminuarea dependentei de importuri, in special, de combustibili fosili, prin efectul electrificarii consumului de energie;
• Exploatarea eficienta a capacitatilor de interconectare.
Investitiile suplimentare in retelele de distributie au un impact limitat in structura pretului final al energiei suportat de consumatori, acesta fiind excedat de beneficiile economice multiple. Studiul arata ca, in scenariul deblocarii investitiilor aditionale necesare, costurile suplimentare in factura lunara a unei gospodarii din Romania cu consum mediu, sunt de aproximativ de 5 lei in factura lunara a energiei electrice, respectiv de 8 lei in factura lunara a gazelor naturale. In cazul consumatorilor non-casnici, impactul este, de asemenea, suportabil, studiul relevand o crestere medie potentiala cu 0,4% in pretul final al energiei.
Cresterea poate fi compensata prin absorbtia unei cantitati mai mari de energie la pret redus, care duce la scaderea costului de achizitie a energiei din factura finala, respectiv impactul pe kWh distribuit este diminuat pe masura ce consumul total creste datorita intensificarii electrificarii.
Corelativ, impactul redus asupra pretului final al energiei se datoreaza consolidarii capacitatii financiare a operatorilor de distributie, care vor putea accesa finantari suplimentare din surse nerambursabile, diminuand presiunea pe tarife. Acest aspect, combinat cu o perioada relativ lunga de amortizare a noilor investitii, permite o distribuire echilibrata a costurilor pentru utilizatorii retelelor.
***
ACUE este o federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate energie electrica, petrol, gaze si minerit energetic, reprezentand interesele unor importante companii din domeniul producerii, distributiei, furnizarii energiei electrice si a gazelor naturale si al serviciilor conexe acestor activitati. ACUE reprezinta 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce insumeaza peste 25.000 de angajati si o cifra de afaceri anuala de peste 5,5 miliarde de euro.
Valorem Management Consulting reuneste in echipa sa de baza peste 200 de ani de experienta in consultanta de management in Romania, Europa si SUA. Echipa noastra a lucrat in toate sectoarele relevante ale economiei; energia este unul din sectoarele cheie in care activam.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
theda mar
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
noark
concelex
KADRA
ELECTROGRUP
Ubitech
GEWISS
AED
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MCA
Eco Garden Construct
quadratum
Arduro
SSAB
CDS
EDIT-Structural
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<