Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CE: Inovarea detine un rol major la cresterea productivitatii si a competitivitatii
CE: Inovarea detine un rol major la cresterea productivitatii si a competitivitatii
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 20 Iun 2019 12:42
In editia actuala a Tabloului, Romania este inclusa in categoria „inovatori modesti” si ocupa ultimul loc din UE. La nivel general, Europa trebuie sa isi aprofundeze capacitatea de inovare pentru a face fata concurentei pe pietele mondiale si pentru a mentine si imbunatati modul de viata european, dupa cum a solicitat Consiliu European, in iunie 2018 si in martie 2019.
Acesta este motivul pentru care Comisia Juncker a stabilit un nou nivel de ambitie atat pentru UE, cat si pentru statele sale membre si regiunile sale si a propus programul Orizont Europa, cel mai ambitios program de cercetare si inovare de pana acum. Acest lucru ii va permite UE sa ramana in avangarda cercetarii si inovarii la scara mondiala.
Tabloul de bord european privind inovarea pentru anul 2019, publicate de Comisie, arata ca performantele UE in materie de inovare s-au imbunatatit in mod constant timp de patru ani la rand. In premiera absoluta, capacitatea de inovare a Europei o depaseste pe cea a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, UE continua sa piarda teren in fata Japoniei si a Coreei de Sud, iar China vine rapid din urma. Datele completeaza, in cadrul semestrului european, recomandarile specifice fiecarei tari publicate recent de Comisie, in care este evidentiat rolul cercetarii si al inovarii si sunt cuprinse recomandari pentru imbunatatirea cresterii productivitatii si a competitivitatii.
Tabloul de bord european privind inovarea - clasamentul pe tari. Coloanele colorate arata performanta in materie de inovare in 2018, cratimele orizontale indica performanta in 2017, iar coloanele gri indica performanta in 2011, toate fiind in raport cu media UE in 2011.
Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a afirmat: „Tablourile de bord privind inovarea realizate de Comisie ajuta statele membre, regiunile si UE in ansamblul sau sa identifice domeniile in care sunt necesare reforme ale politicilor pentru a impulsiona pozitia de lider a Europei in materie de inovare.”
Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a adaugat: „Inovarea aduce locuri de munca si crestere economica. Constat cu satisfactie ca se fac progrese, in general, in intreaga UE. Cu toate acestea, pentru a ramane in prim plan in cursa mondiala, atat UE, cat si statele sale membre trebuie sa continue sa investeasca si sa dezvolte politicile adecvate astfel incat inovarea sa prospere.”
Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a adaugat: „Fondurile politicii de coeziune a UE sunt un motor principal al inovarii si al dezvoltarii durabile. Startup-urile si intreprinderile mici contribuie la crearea de noi modele de afaceri in sectorul digital sau in cel ecologic. Insa centrele de inovare pot sa se dezvolte si in tari cu economii mai putin puternice, iar aceste constatari ne ajuta sa sprijinim procesul de inovare in ecosistemele regionale, inclusiv in regiunile mai putin dezvoltate.”
Tabloul de bord european privind inovarea 2019: principalele constatari
- Pe baza punctajelor obtinute, tarile UE se incadreaza in patru grupe de performanta: lideri in materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderati si inovatori modesti. Suedia este liderul in materie de inovare la nivelul UE in 2019, fiind urmata de Finlanda, Danemarca si Tarile de Jos. Regatul Unit si Luxemburg si-au pierdut statutul de „lideri in materie de inovare”, alaturandu-se altor tari din categoria „inovatorilor puternici”, in timp ce Estonia face parte, pentru prima data, din grupul „inovatorilor puternici”.
- Din 2011 pana in prezent, performantele in materie de inovare ale UE au crescut, in medie, cu 8,8 %, 25 de tari ale UE sporindu-si performantele in acest domeniu. Cele mai bune performante s-au inregistrat in Lituania, Grecia, Letonia, Malta, Regatul Unit, Estonia si Tarile de Jos, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat cele mai puternice scaderi ale performantelor in acest domeniu.
- La nivel mondial, UE a depasit Statele Unite. Superioritatea performantelor UE fata de Brazilia, India, Rusia si Africa de Sud ramane considerabila. Cu toate acestea, China vine din urma, cu o viteza de trei ori mai mare decat cea cu care cresc performantele UE. UE a pierdut teren in comparatie cu Japonia si Coreea de Sud.
- In anumite domenii specifice de inovare, tarile din UE cu cele mai bune rezultate sunt: Danemarca- resurse umane si mediul propice inovarii; Luxemburg - sisteme de cercetare atractive; Franta- finantare si sprijin; Germania - investitii ale intreprinderilor; Portugalia - IMM-uri inovatoare;Austria - crearea de legaturi; Malta - capital intelectual; Irlanda - impacturi asupra ocuparii fortei de munca si asupra vanzarilor.
Tabloul de bord regional privind inovarea 2019: principalele constatari
Tabloul de bord 2019 este insotit de Tabloul de bord regional privind inovarea. Acesta ofera o evaluare comparativa a performantelor sistemelor de inovare in 238 de regiuni din 23 de state membre ale UE, in timp ce Cipru, Estonia, Letonia, Luxemburg si Malta sunt incluse la nivel de tara. In plus, Tabloul de bord regional privind inovarea acopera si unele regiuni din Norvegia, Serbia si Elvetia.
Regiunile cele mai inovatoare din UE sunt Helsinki-Uusimaa, Finlanda, urmata de Stockholm, Suedia si Hovedstaden, Danemarca. Pentru 159 regiuni, performanta a crescut in perioada de observatie de noua ani. Tabloul de bord regional privind inovarea publicat in acest an demonstreaza o convergenta puternica in privinta performantelor regionale, diferentele de performanta intre regiuni fiind in scadere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
DRS
theda mar
EURO BUILD
GEWISS
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
noark
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
MCA
SSAB
Acvatot 2019
Ubitech
Arduro
AED
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
konsent
SIGM
rigips
concelex
leviatan
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<