COLLIERS: Interes mare pentru investitii in constructia de camine studentesti private |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Apr 2019 13:23 |
Cele 6 piete din ECE (Europa Centrala si de Est) se extind spre alte sectoare imobiliare, in conditiile in care caminele studentesti au fost o optiune de succes pentru investitorii si dezvoltatorii din Europa de Vest in ultimii 10 ani. Un nou raport realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International si firma de avocatura CMS arata ca ECE se va confrunta cu un deficit semnificativ in ceea ce priveste locuintele studentesti in urmatorii 10 ani. Un total de 8 camine studentesti private sunt in curs de construire in Bucuresti (1 proiect), Varsovia si Cracovia.
Piata britanica a inregistrat investitii majore in domeniul locuintelor studentesti chiar de la inceputul anului 2008, cu 4,59 miliarde euro pe an fiind investite in acest sector, potrivit furnizorului de date Real Capital Analytics. Nicio alta tara europeana nu s-a apropiat de acelasi interes pentru astfel de investitii ca Regatul Unit.
In ceea ce priveste regiunea ECE, exista o serie de motive au impiedicat dezvoltarea locuintelor studentesti private: lipsa accesibilitatii din punct de vedere financiar, disponibilitatea unor locuinte particulare foarte ieftine (dar de calitate scazuta) si a caminelor de stat, precum si bugetele universitare mici. Actuala oferta de camine studentesti private din 7 orase-cheie din cele 6 piete ECE este limitata la 20 de active, iar alte 8 sunt in constructie in Varsovia, Cracovia si Bucuresti. O schimbare demografica marcata de o crestere puternica a numarului studentilor internationali modifica asteptarile si, eventual, accesibilitatea, catre normele internationale.
Apetitul investitorilor pentru caminele studentesti private este in crestere
Peste 32% dintre investitorii intervievati pentru raport sunt implicati deja in dezvoltarea caminelor studentesti private in ECE sau au indicat ca intentioneaza sa fie. Polonia este cea mai populara piata atat pentru activitatea investitionala existenta, cat si pentru cei care intentioneaza sa investeasca in viitor (50% dintre respondenti), urmata de Cehia (28%) si Ungaria (14%). Conform raportului, in multe regiuni, oferta este cu mult sub cererea prognozata.
Potrivit datelor Colliers, majoritatea oraselor din ECE vor suferi de o lipsa semnificativa in ceea ce priveste caminele studentesti pana in 2028. Folosind modelul cerere/oferta, care corespunde unei ipoteze ce calculeaza numarul de studenti straini din oras comparativ cu numarul de paturi disponibile, datele arata ca Varsovia va avea cel mai mare deficit de locuinte in 2028 (-8,399 deficit in numarul de paturi), urmat de Budapesta (-3,679), Cracovia (-1,227) Praga (-1,795) si Bratislava (-298). Bucurestiul este singurul oras care ar fi pe plus. Mai multi studenti din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania locuiesc in camine studentesti fata de media europeana, conform datelor din sondajul EuroStudent VI: acest lucru se intampla in ciuda ofertei foarte scazute de camine studentesti private din aceste tari.
Mark Robinson, CEE Research Specialist in Colliers International, a declarat: „Activitatea si cheltuielile studentilor nu se pliaza neaparat pe un ciclu economic. Astfel, cererea utilizatorului final nu este corelata cu cea pentru sectoarele mai legate de dinamica rapida a PIB-ului, cum sunt, de exemplu, cele de birouri sau de industrial. Aceste caracteristici merita sa fie luate acum in considerare de investitori, avand in vedere ca estimarile privind cresterea PIB pentru zona euro (si alte tari din intreaga lume) tocmai ce sunt revizuite in jos.”
Peste 87% dintre investitorii intervievati cred ca exista un deficit semnificativ in oferta de camine studentesti private in ECE. Cand investitorii au fost intrebati daca ar construi sau ar cumpara astfel de proprietati in ECE, o majoritate clara (74%) a respondentilor a inclinat mai degraba spre dezvoltarea de la zero a acestora decat spre a cumpara un astfel de produs deja existent.
In Romania, statul ofera anumite beneficii pentru investitorii care dezvolta proiecte private de locuinte studentesti: dreptul gratuit de utilizare a terenurilor publice, imprumuturi cu dobanda subventionata de pana la 25% din bugetul de stat si conectarea gratuita la utilitati.
Va avea loc o reinnoire a caminelor studentesti?
Studentii intervievati pentru un sondaj din 2017 si-au exprimat frustrarea fata de calitatea scazuta a locuintelor din regiune, iar Romania a inregistrat cel mai mare nivel de nemultumire legat de costul locuintelor, locatia si calitatea lor, precum si timpul de naveta. Polonia si Bulgaria au inregistrat rezultate la fel de scazute, sugerand astfel ca fenomenul ar putea fi regional.
In ceea ce priveste studentii straini ca procent din populatia regiunii, numarul acestora a crescut in medie cu 3,6% fata de anul precedent, astfel ca o reinnoire a stocului de locuinte studentesti ar putea fi tardiva pentru a atrage studenti internationali si locali, cei din urma inregistrand o scadere in ultimii ani. Accesibilitatea din punct de vedere financiar este, dupa cum arata studiul, o problema, in special pentru studentii locali. Peste 20% dintre studentii chestionati in 2017 in tarile ECE, cu exceptia Republicii Cehe, au fost expusi unui stres financiar.
Wojciech Koczara, CEE Head of Real Estate and Construction in cadrul CMS, a declarat: „Oferta actuala de camine studentesti private din cele 6 piete ECE este in prezent limitata la 20 de active. Dar, cu 8 aflate in prezent in curs de constructie in Varsovia, Cracovia si Bucuresti, activitatea de dezvoltare in acest sector este in crestere, pe masura ce investitorii incep sa realizeze potentialul acestuia. Cu un randament constant de investitii de 5-7% in intreaga Europa si cu o cerere mare din partea studentilor straini pentru activele din ECE, potentialul de dezvoltare este enorm, desi costurile de inchiriere raman o problema.”
|