Agenda Constructiilor
Joi, 24 Ianuarie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CONSILIUL CONCURENTEI a initiat o investigatie pe piata instalatiilor de gaze
CONSILIUL CONCURENTEI a initiat o investigatie pe piata instalatiilor de gaze
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Ian 2019 14:16
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Delgaz Grid SA, companie membra a grupului E.ON Romania, manifestat prin aplicarea unui tratament diferentiat in relatia cu operatorii autorizati sa efectueze verificari si revizii tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale.
Delgaz Grid detine, prin efectul legislatiei specifice, o pozitie dominanta (un monopol) pe piata distributiei de gaze naturale aferenta zonelor geografice pentru care detine licenta de distributie. Potrivit reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), distribuitorul de gaze naturale are obligatia de a realiza o baza de date cu verificarile/reviziile tehnice ale instalatiei de utilizare efectuate de operatorii economici autorizati.
Activitatile de verificare si revizie tehnica ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza in conditii concurentiale de catre operatori economici autorizati de ANRE si selectati de clientul final. Tarifele practicate de catre operatorii autorizati pentru efectuarea serviciilor de verificari si revizii tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite in conditii de piata, pe baza cererii si ofertei.
Autoritatea de concurenta suspecteaza ca distribuitorul Delgaz Grid ar acorda un tratament preferential unei alte companii din cadrul grupului E.ON Romania, ceea ce poate avea ca efect cresterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilitatii acestora de a alege societatile autorizate pentru efectuarea de verificari si revizii tehnice ale instalatiilor de gaze naturale.
In cadrul acestei investigatii, Consiliul Concurentei a desfasurat inspectii inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA si la punctele de lucru din municipiul Iasi, iar documentele ridicate se afla in analiza autoritatii de concurenta, in cadrul procedurii specifice de investigatie. De asemenea, pentru asigurarea posibilitatii Consiliului Concurentei de a obtine dovezi privind posibila incalcare a Legii Concurentei, s-au desfasurat inspectii inopinate si la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigatie. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, compania implicata risca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.
Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a procedurii de investigatie, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii Concurentei. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate.
Autoritatea de Concurenta are in derulare mai multe investigatii privind posibile abuzuri de pozitie dominanta in domenii conexe distributiei de gaze (ex. servicii de avizare tehnica a proiectelor, receptie si punere in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale) savarsite de Distrigaz Sud Retele SRL, Gaz Sud, SC Megaconstruct SRL.
De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat Wirom, distribuitor de gaze naturale, si 9 executanti de lucrari in domeniu cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei (aproximativ 207.690 euro) pentru stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare.
Otto Gas Otopeni a fost sanctionat cu 379.000 lei pentru abuz de pozitie dominanta manifestat prin impunerea unor tarife mai mari clientilor care apelau la alte companii, fata de tarifele pe care le percepea in situatia in care era avizatorul si realizatorul proiectului de utilizare a gazelor. Otto Gas s-a angajat sa despagubeasca consumatorii care au apelat la alte companii si au platit mai mult, respectiv sa le restituie tariful incasat suplimentar.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 139 (Noiembrie-Decembrie 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023