Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Iulie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - C&W: Cladirile de birouri si orasele regionale sunt zone vizate de operatorii F&B
C&W: Cladirile de birouri si orasele regionale sunt zone vizate de operatorii F&B
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Nov 2019 14:28
Sectorul de restaurante si cafenele (Food & Beverage) din Romania a evoluat constant in ultimii ani, atat datorita cresterii salariilor si a puterii de cumparare, cat si datorita numarului mai mare de straini care viziteaza Romania pentru afaceri sau turism. Aceasta evolutie se traduce si printr-o competitie tot mai acerba a conceptelor, operatorii cautand sa isi atraga clientii atat prin design, cat si printr-o experienta culinara memorabila.
Cushman & Wakefield Echinox a analizat evolutia si tendintele pietei de profil in raportul „Food and Beverage: Romania Market Report”, impartind industria in sase segmente distincte: fast-food, cafenele, patiserii, resto-club-uri, fast casual si fine dining.
Raportul analizeaza 73 de operatori ce detin aproximativ 700 de unitati la nivel national si au inregistrat o cifra de afaceri de 650 milioane euro in 2018, avand o cota de piata de circa 20% din piata de F&B din Romania, conform datelor Ministerului de Finante.
Vlad Saftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox: „Toate cele 6 categorii analizate au inregistrat evolutii pozitive in perioada 2014-2018, cresterile medii anuale variind intre 15,2% in cazul operatorilor de fine dining si 32,7% in cazul cafenelelor, fapt ce demonstreaza trendul eminamente crescator al pietei de F&B la nivel national. Ne asteptam ca acest segment sa isi continue dezvoltarea in urmatorii ani, o crestere medie anuala de 10% ducand veniturile din industria de F&B dincolo de pragul de 5 miliarde euro pana in 2022-2023.”
Cheltuielile de consum din Romania aferente sectoarelor de F&B si ospitalitate inregistreaza cele mai scazute valori ca procent din consumul total per familie din Uniunea Europeana. Conform datelor Eurostat, doar 3,1% din totalul cheltuielilor populatiei au fost destinate hotelurilor, restaurantelor si barurilor in 2018, comparativ cu o medie de 8,8% in UE, 9,2% in Ungaria sau 9% in Cehia.
Chiriile pentru unitati Food & Beverage (100 mp) in principalele zone comerciale din Bucuresti variaza intre 35-45 €/mp/luna in zona Floreasca Dorobanti si ajung la 70-80 €/mp/luna in cele mai performante centre comerciale, precum Baneasa Shopping City, Promenada Mall si AFI Palace Cotroceni.
Cererea este in crestere atat in Bucuresti, cat si in marile orase regionale, dezvoltarea avand loc atat in centre comerciale, cat si in locatii stradale.
Bogdan Marcu, Partener Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Aparitia si succesul restaurantelor fast-casual cu preturi medii creeaza, de asemenea, baza pentru dezvoltarea altor proiecte de food hall, care vor cuprinde 10-15 operatori de restaurante in locatiile de dimensiuni medii (3.000-5.000 mp GLA). Nu in ultimul rand, unitatile de F&B din centrele comerciale vor continua sa prospere, pe baza cererii actuale. Viitoarele centre comerciale se bazeaza pe componenta de petrecere a timpului liber care urmareste sa raspunda nevoii unei experiente de shopping.”
Cladirile de birouri din Bucuresti si marile orase regionale, precum si proiectele de tip Food Hall sunt doua zone tinta vizate de operatorii de F&B in perioada urmatoare. Hub-uri de restaurante ce pot fi asociate conceptului de Food Hall se dezvolta in Bucuresti, primele proiecte fiind livrate in 2019. Cel mai relevant proiect de acest gen este Agora Floreasca, un proiect ce consta in reconditionarea fostei piete Floreasca, in cadrul caruia au fost amenajate sase spatii noi pentru operatorii de F&B.
Pe de alta parte, numerosi operatori s-au extins in cele mai reprezentative proiecte de birouri din Bucuresti. Un astfel de proiect este Aviatorilor 8 din Piata Victoriei, care a reunit cinci operatori diferiti - 5ENSI, French Revolution, Gastro Lab, Japanos si Manufaktura The Coffee Shop.
Un alt factor determinant in dezvoltarea industriei il reprezinta si platformele de comenzi online, care se vor extinde puternic in aproape toate judetele. Progresul tehnologic si lipsa de timp a tinerilor angajati au stimulat semnificativ dezvoltarea segmentului de food delivery. Operatori precum Uber Eats, Foodpanda sau Glovo au o prezenta puternica in Bucuresti si in marile orase regionale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamACADTeraSteelCOVID-19VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
elmas 2017
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere