Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FORDAQ: Masuri absurde si declaratii iresponsabile ce afecteaza interesele tarii
FORDAQ: Masuri absurde si declaratii iresponsabile ce afecteaza interesele tarii
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 06 Apr 2020 15:51
Comunitatea Forestierilor din Romania - Fordaq atrage atentia ca declaratia domnului ministru Costel Alexe, privind analizarea posibilitatii suspendarii taierilor legale de paduri, pe perioada starii de urgenta, este o declaratie iresponsabila. O astfel de masura constituie o amenintare la adresa securitatii nationale prin lezarea intereselor economice strategice ale Romaniei, definita explicit prin articolul 3. lit m) din legea sigurantei nationale, prin blocarea accesului la o resursa naturala strategica asa cum este definit fondul forestier national.
Justificarea unei astfel de masuri in logica combaterii taierilor ilegale este falsa. Taierile ilegale trebuie combatute si sanctionate, dar nu justifica o blocare a gestionarii durabile a padurilor. In aceeasta logica, pentru a combate evaziunea fiscala ar trebui sa oprim economia nationala!
Comunitatea Forestierilor - Fordaq considera ca tema taierilor ilegale este exacerbata mediatic, fiind intretinuta de declaratii iresponsabile in special din partea domnului ministru Costel Alexe. "Exemplificam prin mediatizarea unor declaratii de genul «celei mai mari taieri ilegale din padurile Romaniei din ultimii 5 ani, 100.000 mc masa lemnoasa», furt «constatat» la Ocolul Silvic Sighet, conform declaratiilor apocaliptice ale domnului ministru Costel Alexe. In fapt, conform unei note de precizari si clarificari transmise de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, fata de aspectele incriminate la Ocolul Silvic Sighet: faptele sunt din perioada 2005-2011, au fost constatate si sanctionate in anii 2011-2013, iar de atunci nu au mai fost constatate taieri ilegale in zona in cauza!", arata reprezentantii forestierilor.
 
Acestia reamintesc guvernantilor, ca mai ales in aceasta perioada, domeniul energiei, cel alimentar si medical, sunt sustinute de activitatea din sectorul forestier si a industriei lemnului:
- industria celulozei si hartiei, industrie care contribuie inclusiv la fabricarea de masti de protectie, in contextul epidemiei de Covid-19 prin furnizarea de materia prima, pornind de la lemn brut transformat in celuloza (a se vedea implicarea companiei Taparo - unul dintre liderii industriei mobilei din Romania).
- industria ambalajelor - de care este legata functionarea industriei alimentare.
- industria paletilor - de asemenea industrie suport pentru industria alimentara si transporturile de marfa.
 
"Ca toate acestea sa functioneze in conditii optime, sectorul de exploatare si de prelucrare primara a lemnului trebuie sa ramana active. Mai mult de atat, in Romania avem specificul dependentei populatiei, intr-o proportie de peste 50%, de incalzirea directa cu lemne de foc. Suplimentar, avem comunitati intregi, institutii publice, spitale, administratii publice si gospodarii care au ca furnizor pentru apa calda si caldura sisteme centralizate bazate pe biomasa lemnoasa. De mentionat in context si sistemele de incalzire bazate pe peleti si bricheti", subliniaza reprezentantii Fordaq.
Un argument suplimentar este legat de existenta unui volum mare de doboraturi de vant in padurile Romaniei. Suprafata de paduri afectata, cu diferite grade de intensitate, a fost estimata la peste 100.000 hectare, cu un volum de masa lemnoasa de peste doua milioane mc. Cea mai mare parte din acest volum este reprezentata de masa lemnoasa de rasinoase, care trebuie exploatata si valorificata cu celeritate, ideal pana la inceperea sezonului cald. Arborii doborati constituie mediul propice de dezvoltare pentru gandacii de scoarta, insecte daunatoare capabile sa infesteze suprafete mari de paduri, pornind de la focare locale de arbori doborati de vant.
"Mentionam in acest context ca tari din Europa Centrala - in principal Cehia, Germania, Slovacia si Austria - s-au confruntat cu adevarate inmultiri in masa ale gandacilor de scoarta la rasinoase, spre exemplu Cehia anticipand ca 70% din padurile de rasinoase din tara sunt in curs de uscare, din cauza acestor atacuri. Din aceasta cauza, extragerea volumului de masa lemnoasa afectata de doboraturi de vant nu poate fi oprita. Nu doar oamenii au boli, ci si padurile!
Decidentii par putin constienti de importanta economica si sociala a sectorului forestier si a industriei lemnului, iar in perioada imediat urmatoare exista riscul ca acestea sa fie neglijate ca activitati productive esentiale.
Administrarea padurilor, sectorul de exploatare si industria lemnului trebuie sa poata mentine activitatile si au nevoie de sprijin in acest sens, pentru ca reprezinta un sector strategic vital", se mai arata in comunicatul Fordaq.
 
AUTODESKTERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
hilti
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
rigips
hidroplasto
leviatan
BMI_Icopal
FRONTALE
strabag nivel 1
viarom
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere