Agenda Constructiilor
Joi, 04 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FPPG: Liberalizarea pietei de gaze naturale este o necesitate obiectiva
FPPG: Liberalizarea pietei de gaze naturale este o necesitate obiectiva
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 06 Sep 2019 14:43
OUG 114 a fost prezentata ca o masura menita sa reduca pretul gazelor pentru consumatorii casnici. In realitate, factura la gaze nu a scazut. Dimpotriva, a crescut pretul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat in pretul bunurilor de larg consum.
Eliminarea prevederilor OUG 114 si revenirea la o piata libera si functionala ar duce la reintroducerea in piata a unui volum de gaze de 4,3 miliarde m3 (reprezentand obligatiile pentru piata reglementata), ceea ce va permite decuplarea fata de preturile de import.
In plus, cresterea capacitatilor de interconectare cu Bulgaria, Ungaria si Ucraina, planificata pentru anul viitor, va incuraja concurenta pe piata gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat).
Consumatorii vulnerabili trebuie protejati
Principalul argument adus in defavoarea liberalizarii pietei gazelor este protectia consumatorului vulnerabil. Consumatorii vulnerabili trebuie protejati prin mecanisme care pot coexista cu o piata libera, asa cum se intampla si in alte tari din Europa Centrala si nu numai. Din pacate, desi exista planuri de actiuni elaborate de specialisti, cum sunt cei de la Emerton, in Romania nu a fost implementat un mecanism functional de protectie a acestora. De aceea, este nevoie de o actiune urgenta in acest sens.
Liberalizarea pietei de gaze este o necesitate
In 2001, in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, Romania si-a asumat liberalizarea pietei gazelor pana in 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioada scurta de timp, din 2017 pana in decembrie 2018, cand, prin introducerea OUG 114, Romania a regresat in ceea ce priveste piata gazelor. In acesti ani, impotriva Romaniei au fost deschise doua proceduri de infringement pe piata gazelor.
Impactul zecilor de ani de tergiversari in liberalizare se traduce in paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodariile din Romania sunt conectate la reteaua de gaze.
O piata reglementata nu atrage investitii - in ultimii ani am asistat la iesirea unor companii mari de pe piata si incetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investitii majore. In acelasi timp, productia locala de gaze a scazut si a fost inlocuita cu importuri, in conditiile in care Romania are potential de a-si acoperi necesarul de gaze exclusiv din productia interna. In prezent rata importurilor a crescut la circa 28%.
In aceste conditii este necesara liberalizarea imediata a pietei, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la pretul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a Romaniei. Este necesara, de asemenea, protejarea concreta a consumatorului vulnerabil si implementarea unor programe ample de eficienta energetica, ce au ca efect direct scaderea semnificativa a facturilor la energie.
 
bluebeamACADCOVID-19TeraSteelC4E FORUM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere