Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ING: Cu 10% capital propriu, se poate ajunge rapid la capital negativ, pentru IMM-uri
ING: Cu 10% capital propriu, se poate ajunge rapid la capital negativ, pentru IMM-uri
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 26 Nov 2019 09:20
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) nu sunt pregatite sa faca fata unei noi crize economice, iar problema capitalizarii ramane semnificativa, desi in ultimul timp se constata o tendinta pozitiva a antreprenorilor de a-si creste capitalul sau de a cauta investitori, potrivit lui Vlad Sabau, Head of Financing Products in cadrul ING Bank Romania, care si-a expus recent, la o conferinta, opiniile despre situatia actuala economico-financiara a companiilor din sfera IMM.
„O mare parte din IMM-uri nu au prins criza din 2008, astfel incat acestea nu au experienta si nu sunt pregatite pentru o noua recesiune. Nu afirm ca vom reintra in recesiune, dar ciclurile economice aduc, dupa cum este normal, scaderi si cresteri. Noi am tot crescut si la un moment dat, evident, va fi o scadere. Daca va fi o scadere prea puternica, abrupta, este o problema, daca este o aterizare lina va fi cu totul o alta situatie, dar nu prea exista aterizari line in cazul IMM-urilor”, a explicat Vlad Sabau.
Oficialul ING Bank a adaugat ca, in cazul unei rezerve financiare insuficiente, orice schimbare poate fi problematica. O problema des intalnita care trebuie rezolvata este cresterea capitalului propriu.
„Antreprenorii sunt mult mai preocupati, actualmente, de a discuta cu investitorii. Am remarcat ca exista preocupare si disponibilitate. In anul 2000, de pilda, nu exista capital. Si daca ar fi existat deschidere, ca antreprenor, pentru o discutie cu investitorii, atunci nu aveam investitori. Nu aveam ratingul de tara potrivit, investitorii locali de-abia apareau sau isi construiau propriile afaceri. Erau preocupati de cresterea propriilor afaceri. Acum suntem la 20 de ani de atunci. Avem si investitori locali, iar semnalele sunt bune. Insa, in cazul unei recesiuni ipotetice, daca managerii unei IMM si-au finantat cresterea exclusiv prin credit, poate unul mixt, de tip credit comercial si financiar, venind cu 5% - 10% capital propriu, se poate ajunge rapid la capital negativ”, a mai precizat Vlad Sabau.
Oficialul ING Bank a dat exemplul unei firme din sectorul transporturilor care presteaza servicii ca subcontractor pentru o companie mare. In cazul unei situatii dificile, aceasta ar putea fi printre primii parteneri de afaceri la serviciile caruia se renunta.
Potrivit lui Vlad Sabau, capitalizarea firmelor este un fenomen care incepe sa se simta tot mai mult in Romania in ultimul timp, deoarece, in opinia sa, „intreprinderile de tip start-up se profesionalizeaza, iar managerii acestora sunt preocupati de a creste exponential afacerile si de a vinde servicii sau produse specializate, inovatoare, oriunde in lume”.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
SSAB
VEGO
strabag nivel 1
rigips
Acvatot 2019
noark
SIGM
DRS
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
BogArt
concelex
Arduro
leviatan
CDS
AED
MAKITA
theda mar
viarom
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<