ORADEA: Daca ritmul de lucru creste, Sala Polivalenta ar putea fi terminata in 2020 |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Aug 2019 16:19 |
In cadrul conferintei de presa de marti, 20 august, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre stadiul lucrarilor la constructia Salii de sport polivalente cu o capacitate de 5000 de locuri, sala care se realizeaza pe amplasamentul fostei piete de vechituri, langa Aeroportul Oradea, vizavi de Cartierul Europa, intre fostul tancodrom si Era Shopping.
Prezent la conferinta de presa, directorul economic Eduard Florea a detaliat aspectele privind contributia financiara a Primariei Oradea la realizarea acestui obiectiv de investitii. Lucrarile la constructia salii au fost deja demarate, in acest moment ele fiind in curs de desfasurare.
Daca ritmul de lucru se imbunatateste, sala polivalenta ar putea fi terminata anul viitor
In cadrul sedintei de Consiliu Local de saptamana trecuta s-au stabilit ultimele aranjamente financiare legate de plata acestor lucrari, sala fiind rezultatul unui parteneriat dintre Compania Nationala de Investitii si Primaria Municipiului Oradea.
Astfel, Primaria Oradea va contribui cu o parte din banii necesari pentru constructia efectiva a salii si de asemenea va suporta integral parea de conectare a salii la ceea ce se afla in jur: parcul din jurul salii de sport, racordarea la utilitati (apa, canalizare, termoficare, energie electrica), parcarile aferente si drumurile de acces.
"In momentul de fata exista toate conditiile pentru ca constructorii sa lucreze, dar apreciez ca ritmul ar putea fi imbunatatit, ca se poate lucra cu un numar mai mare de muncitori. Daca acest ritm se pastreaza, probabil ca sala va fi finalizata in anul 2021, insa daca ritmul se imbunatateste ar putea fi terminata la finalul anului 2020. Considerand ca ritmul de lucru se va imbunatati, pana la sfarsitul acestui an Primaria Oradea va finaliza studiul de fezabilitate pentru racordarea la utilitati, pentru parcari, pentru drumurile de acces si pentru spatiile verzi din jur. Astfel, urmeaza ca in iarna urmatoare sa fie organizata procedura de licitatie, iar din primavara anului urmator vom avea un constructor care sa lucreze in paralel cu lucrarile de la sala, la partea de utilitati, in asa fel incat daca totul se va termina in 2020, atunci sa fie gata si sala si celelalte lucrari exterioare", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Primaria Oradea va asigura 19% din valoarea totala a constructiei salii polivalente
Directorul economic Eduard Florea a detaliat aspectele privind contributia financiara a Primariei Oradea la realizarea acestui obiectiv de investitii si modificarile aparute din anul 2016 si pana in acest moment cu privire la cuantumul acestei contributii.
In septembrie 2016 a fost predat amplasamentul catre Compania Nationala de Investitii, iar masurile financiare de la acea data prevedeau o cofinantare pe partea bugetului locat pentru intreaga investitie, respectiv atat pentru constructia salii, cat si pentru partea de exterior, dar si asumarea racordurilor la utilitati. Valoarea acelei cofinantari din partea bugetului local se ridica la 3, 8 milioane de euro. Au urmat apoi in 2016 aprobarile la nivel guvernamental, respectiv Hotararea Guvernului cu aprobarea indicatorilor si licitatia.
In februarie 2018 s-a semnat contractul de lucrari intre Compania Nationala de Investitii si asocierea Constructii Erbasu S.A, Intergroup Engineering S.R.L, Delta ACM 93 S.R.L si Trameco S.A in calitate de antreprenor.
"In decembrie 2018 a fost necesara revizuirea documentatiei, pe de o parte datorita modificarii locatiei amplasamentului, iar pe de alta parte datorita timpului scurs de la momentul licitatiei, adica a ofertelor financiare si pana la data efectiva a inceperii contractului, perioada pentru care a trebuit actualizat pretulul contractului cu rata inflatiei. Aceasta modificare a reasezat si aportul municipiului, astfel, cofinantarea lucrarilor municipiului, aproximativ 3, 5 milioane euro, s-a rezumat strict la partea de constructie a salii, deci cladire, iar partea de exterior urma sa fie preluata integral de municipiul Oradea. Astfel suma a crescut de la 3,8 milioane euro la 5, 2 milioane de euro, din care 3, 5 milioane euro reprezinta partea de constructie a salii si cca 1, 7 milioane euro sunt lucrarile pentru partea exterioara", a explicat directorul economic Eduard Florea.
Prin urmare din totalul sumei pentru acest obiectiv, de 27, 6 milioane de euro, Primaria Oradea va asigura 5,2 milioane euro, reprezentand 19% din valoarea investitiei.
In ceea ce priveste modalitatea de plata, printr-o negociere s-a stabilit ca finantarea din bugetul local sa se faca in doua transe: jumatate din suma in acest an si cealalta jumatate in ultimul an al constructiei.
Se modifica breteaua de acces de pe Calea Borsului spre soseaua de centura
Primarul Ilie Bolojan a anuntat in cadrul conferintei de presa de marti, 20 august, ca proiectul privind modificarea bretelei de acces de pe Calea Borsului pe soseaua de centura inspre Arad a fost finalizat din punct de vedere al documentatiei. Studiul de fezabilitate arata ca prin realizarea unei benzi de accelerare care va avea aprox 270 de metri se poate asigura accesul spre centura in conditii mai bune decat in prezent.
Valoarea acestei lucrari este de aproximativ 425.000 de euro, din care 1/3 reprezinta costul exproprierii imobilului care ar urma sa fie afectat de aceasta lucrare.
Primaria Oradea isi propune sa aprobe indicatorii tehnico-economici aferenti acestui proiect in sedinta Consiliului Local de saptamana viitoare.
"Dupa ce va fi parcursa procedura de avizare a acestei lucrari la Compania Nationala de Investitii, pentru ca fiind o lucrare care se racordeaza la un drum gestionat de CNAIR este nevoie de acordul acesteia, vom preda acest proiect Directiei Nationale de Drumuri Cluj, care va realiza aceasta banda cel mai probabil in primavara anului viitor. Asta va insemna ca accesul de pe Calea Borsului pe centura, care astazi se face cu dificultate, se va face in conditii mult mai lejere", a spus primarul Ilie Bolojan.
|