Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Peste 1,4 miliarde lei pentru inregistrarea a 660 de unitati administrative
Peste 1,4 miliarde lei pentru inregistrarea a 660 de unitati administrative
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Sep 2018 16:27
Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a semnat un contract de finantare pentru inregistrarea proprietatilor din zonele rurale ale Romaniei.
„Proiectul pe care il semnam se incadreaza in categoria proiectelor majore, asumate prin Programul de Guvernare si este finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014-2020 (Axa prioritara 11 - Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, Prioritatea de investitii 11.1 - Consolidarea capacitatii institutionale si o administratie publica eficienta)”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stanescu.
Obiectivul acestui proiect il reprezinta inregistrarea sistematica a 5,758 milioane de hectare de teren, cu sau fara constructii, din 660 de unitati administrativ-teritoriale rurale, situate in cele 7 regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei (regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov nefiind eligibila). Termenul de finalizare a acestor lucrari este anul 2023. Implementarea proiectului in cele 7 regiuni este determinata de caracteristicile acestora, ca zone rurale, expuse din punct de vedere social, precum si de importanta lor pentru proiectele de infrastructura, de dezvoltare sociala, de mediu etc.
Valoarea totala a proiectului este de peste 1,4 miliarde de lei, respectiv 312.891.155 euro, din care 265.957.482 euro reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana, iar 47.933.673 euro, cofinantare nationala de la bugetul de stat.
Obiectivele urmarite prin proiect sunt asigurarea securitatii juridice si transparenta drepturilor reale referitoare la proprietatile rurale din zonele tinta (inclusiv proprietatile statului), care vor fi inregistrate in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, gestionat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Proiectul este in acord cu Programul national de cadastru si carte funciara (PNCCF) reglementat de Legea nr. 7/1996 si instituit prin HG nr. 294/2015, precum si cu Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila a Romaniei 2013-2020-2030.
„Dupa cum stiti, sistemul cadastral constituie una dintre bazele de date spatiale centrale ale oricarui stat. Prin crearea unui sistem cadastral sigur si fiabil pentru inregistrarea proprietatilor din zonele vizate de proiect, toate imobilele vor avea o referinta spatiala unica pe harta cadastrala si nu vor mai exista suprapuneri ale acestora. Practic, vom avea date cadastrale complete pentru aceste zone si o imagine de ansamblu cu privire la drepturile de proprietate la nivel national. Totodata, tranzactiile pe piata imobiliara vor deveni mai eficiente si transparente, vom stimula consolidarea terenurilor agricole, atragerea unor noi investitii in infrastructura si posibilitatea utilizarii la scara mai larga si mai eficienta a fondurilor europene in Romania. Astfel, prin finantarea Programului national de cadastru si carte funciara din veniturile proprii ale ANCPI si fonduri externe nerambursabile si prin proiectul pentru care semnam azi contractul de finantare, se va asigura finalizarea inregistrarii gratuite a tuturor imobilelor din Romania si, astfel, vom duce la indeplinire una dintre tintele asumate prin Programul de Guvernare, si anume cresterea procentului de proprietati cadastrate”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stanescu.
La eveniment au mai participat Radu Codrut Stefanescu (presedintele ANCPI) si reprezentantii Agentiilor de Dezvoltare Regionala.
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
viarom
quadratum
noark
FRONTALE
rigips
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
concelex
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander