Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Decembrie 2018
SAMSUNG WIND-FREE
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - PNL: Guvernul nu a trimis inca dosarul pentru finantarea Centurii Capitalei
PNL: Guvernul nu a trimis inca dosarul pentru finantarea Centurii Capitalei
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 06 Dec 2018 15:25
Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL) afirma ca Guvernul nu a transmis pana in prezent catre Comisia Europeana dosarul privind modernizarea din fonduri europene a centurii Bucurestiului la nivel de autostrada, desi, sustine el, premierul Viorica Dancila anuntase ca documentul va fi inaintat in data de 15 octombrie. Acesta prezinta ca dovada un raspuns oficial al Comisiei din 5 decembrie, care confirma ca Guvernul Romaniei nu a depus pana in acest moment dosarul de finantare.
"Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, declara acum doua luni ca dosarul privind modernizarea din fonduri europene a centurii Bucurestiului la nivel de autostrada este deja gata si va fi transmis Comisiei Europene in data de 15 octombrie. Prim-ministrul Dancila a mintit. Comisia Europeana a raspuns la o interpelare scrisa pe care i-am adresat-o in care spune ca nu s-a depus nicio cerere de finantare pana in prezent pentru centura Bucurestiului, proiectul fiind inca in curs de elaborare", a precizat deputatul european Siegfried Muresan.
Totodata, el sustine ca de la depunerea proiectului de metrou 1 Mai - Otopeni din data de 24 decembrie 2017, "guvernele PSD-ALDE nu au mai depus niciun proiect major de infrastructura de transport".
"In momentul de fata, in Romania, fondurile europene sunt absorbite doar de catre primarii si presedintii de consilii judetene. Proiectele importante de infrastructura aflate in responsabilitatea Guvernului se lasa asteptate. Oricat ar fi de buni primarii si presedintii de consilii judetene, nu pot compensa incompetenta Guvernului, care are obligatia sa construiasca autostrazi, cai ferate de mare viteza si spitale regionale", a mai spus Muresan.
Eurodeputatul prezinta in comunicat si raspunsul primit de la Comisia Europeana referitor la centura Capitalei.
"Serviciile Comisiei nu au primit inca nicio cerere de finantare pentru un proiect major referitor la centura ocolitoare a municipiului Bucuresti. Ministerul Transporturilor a informat serviciile Comisiei ca CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) i-a transmis cererea de finantare din Fondul de coeziune. Prin urmare, Comisia intelege ca proiectul este inca in curs de elaborare la nivel national. Ministerul Transporturilor a informat Comisia ca, pana la sfarsitul anului 2018, va fi trimisa Comisiei cererea de finantare pentru proiectul major referitor la centura de sud a municipiului Bucuresti. Dupa ce serviciile Comisiei vor primi cererea de finantare a proiectului, aceasta va fi evaluata, urmand ca o decizie sa fie luata in termen de trei luni de la data depunerii acesteia", se arata in raspunsul Comisiei, conform sursei citate.
De asemenea, in acelasi raspuns prezentat de Muresan se spune ca "Ministerul Transporturilor a informat serviciile Comisiei ca datele programate pentru inceperea lucrarilor pentru centura ocolitoare a municipiului Bucuresti difera in functie de tronsonul de drum".
"Potrivit Ministerului Transporturilor, proiectarea si lucrarile privind Autostrada de Centura a Municipiului Bucuresti - sector Sud vor incepe in aprilie 2019, dar lucrarile in anumite sectiuni au inceput deja, de exemplu pe tronsonul dintre A1 si DN7 si pasajul suprateran pe DJ 602 Bucuresti - Domnesti", se mai arata in raspunsul CE la interpelarea eurodeputatului.
Pe 11 octombrie, premierul a anuntat ca va fi solicitata finantare din bani europeni pentru investitiile care vizeaza centura Capitalei.
"Am facut progrese importante in ceea ce priveste asigurarea finantarii investitiilor care vizeaza centura existenta a municipiului Bucuresti, dar si infrastructura noua la profil de autostrada. Dosarul prin care solicitam finantarea din banii europeni este gata si luni va fi transmis Comisiei Europene. Solicitam finantarea din bani europeni, mai exact din Programul Operational Infrastructura Mare, pentru acest proiect deosebit de important. Vorbim despre fonduri estimate la peste 1,3 miliarde de euro, fara TVA. Guvernul Romaniei va oferi tot sprijinul pentru atragerea finantarii europene necesare realizarii acestui proiect", a afirmat Dancila.
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 139 (Noiembrie-Decembrie 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023