POR: Acord de finantare de 150 de milioane euro pentru IMM-uri |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 22 Oct 2018 16:06 |
Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a semnat Actul Aditional la Acordul de Finantare a Initiativei pentru IMM in Romania. Prin acest document, Fondul European de Investitii (FEI) pune la dispozitia bancilor o suma de pana la 150 de milioane de euro, in vederea incurajarii investitiilor, prin acordarea de imprumuturi catre investitori.
Pe data de 20 octombrie 2016, intre Romania, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (in calitate de Autoritate de Management a Programului Operational Regional-POR) si FEI, a fost semnat un Acord de finantare cu privire la Initiativa IMM din Romania, pentru stabilirea conditiilor de participare a Romaniei la Initiativa IMM - Instrumentul de Garantare Neplafonata si a temeiului in baza caruia FEI gestioneaza contributia Romaniei la Instrumentul de Garantare Neplafonata. Un an mai tarziu, pe 31 decembrie 2017, perioada de angajament si perioada de punere in aplicare a Acordului de Finantare au expirat.
Intre timp, a intrat in vigoare Regulamentul UE 2018/1046 („Regulamentul Omnibus”), care ofera, intre altele, posibilitatea de a folosi Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR, care finanteaza Programul Operational Regional, gestionat de MDRAP) pentru a asigura contributia financiara la garantiile neplafonate pana in 31 decembrie 2023.
Tinand cont de implementarea cu succes de pana acum a Initiativei IMM in Romania, Autoritatea de Management si-a exprimat interesul pentru alocarea unor resurse suplimentare in suma de pana la 150 de milioane de euro (prin act aditional). FEI si bancile creditoare vor conveni asupra unei perioade de disponibilitate (de regula, de pana la 3 ani), pe durata careia tranzactiile pot fi incluse in portofoliu si care se incheie nu mai tarziu de 31 decembrie 2023.
Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operationale din generatia 2014-2020 implementate in Romania, cofinantate din fondurile europene structurale si de investitii si gestionate de MDRAP, in calitate de Autoritate de Management. POR 2014-2020 are ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa-si poata gestiona in mod eficient resursele si sa-si valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.
|