Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - STUDIU DEEE: Detinem in medie 91 de kg de echipamente electrice si electronice
STUDIU DEEE: Detinem in medie 91 de kg de echipamente electrice si electronice
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2019 10:02
Studiul „Cuantificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice generate in Romania, situatie comparativa 2019 vs 2015”, realizat de Sofies UK, cu sprijinul Institutului National de Cercetari Economice, la solicitarea ECOTIC, a fost lansat marti 29 octombrie la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, la 5 ani dupa realizarea primului raport de acest gen.
In Romania anului 2019 o persoana detine in medie 91 kg de Echipamente Electrice si Electronice (EEE), in crestere cu 20 kg fata de 2015, insa sub jumatate fata de o persoana din Italia sau Franta. Din acestea, 7,2 kg sunt pastrate chiar daca nu sunt folosite sau functionale, iar 8,3kg/persoana sunt scoase din casa ca Deseu de Echipament Electric si Electronic (DEEE). Din acestea din urma, 34% (2,8 kg) sunt donate sau vandute si astfel durata lor de viata este prelungita.
36% (3 kg) sunt debarasate intr-un mod corespunzator: la magazine in urma achizitiilor produselor noi, la punctele de colectare municipale si in diverse campanii sau puncte de colectare realizate de organizatiile producatorilor.
25% insa sunt sub umbrela obiceiurilor negative: duse la ghenele de gunoi, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la intamplare, aspect care duce atat la dispersia substantelor poluante in mediu cat si la riscul neatingerii tintelor asumate de Romania ca membru al Uniunii Europene.
Asa cum a declarat Federico Magalini, Sofies: „A fost foarte interesant sa colaboram din nou cu ECOTIC si sa punem in lumina situatia prezenta a colectarii DEEE in Romania. Tintele de colectare ambitioase stabilite de Directiva DEEE sunt in mod clar greu de atins si sper ca acest studiu va facilita o dezbatere la nivel national si va oferi un pas inainte spre viitor.”
Studiul reuseste sa surprinda date esentiale legate de cantitatile reale de DEEE generate in Romania la nivel de locuitor, precum si de obiceiurile populatiei legate de maniera de debarasare a acestui tip de deseu. De exemplu, in anul 2019, deseurile generate de gospodariile din Romania se estimeaza a fi de 8,3 kg/persoana (fata de 7,35kg in 2015), in timp cantitatile de DEEE estimate a fi colectate sunt de 3,1 kg/persoana la o tinta nationala de 5,4 kg/persoana.
Un element important pe care studiul il reliefeaza este obiceiul populatiei de a dona sau a vinde echipamentele de care nu mai au nevoie si care sunt inca functionale. 34% (in greutate) din ceea ce iese din gospodarii ajunge la rude/prieteni/cumparatori.
Pe de alta parte, doar 3 kg/persoana ajung in sistemele formale de colectare: la punctele de colectare detinute de autoritatile locale, prezente in numar nu foarte mare, la magazinele de profil sau in campanii de colectare derulate de reprezentantii producatorilor.
2,1 kg/persoana (circa 40.000 tone DEEE) ajung sa fie debarasate incorect, in modalitatile descrise mai sus, aspect care este rezultatul a doi factori: grad redus de constientizare si lipsa solutiilor corespunzatoare de debarasare la nivel local.
Aceste cifre pun Romania intr-o situatie dificila, mai ales in contextul in care, incepand cu anul 2021, tintele se maresc de la 45% (aplicat la media EEE puse pe piata in ultimii 3 ani) la 65%. Directiva DEEE 2012/19/EU permite adoptarea unei tinte de 85% din DEEE generate si care, aparent, este mai plauzibila daca am scoate din calcul ceea ce se reutilizeaza, insa datele care intra in algoritmul de calcul al DEEE generate trebuie revizuite. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
siniat
viarom
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
ness project
EDIT-Structural
concelex
quadratum
theda mar
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander