Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - TERMOENERGETICA nu va schimba acum 1000 de km de conducte de termoficare
TERMOENERGETICA nu va schimba acum 1000 de km de conducte de termoficare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2019 14:42
Alexandru Burghiu, director general al Companiei Municipale Termoenergetica, fost administrator special RADET: "In momentul de fata avariile de la Apusului, Grozavesti, Aviatorilor sunt remediate. Am finalizat si lucrarea din Fundeni, in momentul de fata suntem in faza de incarcare a instalatiei cu agent termic, practic se re-umple reteaua, astfel incat agentul termic sa ajunga la consumator, speram sa nu dureze foarte mult. Am avut un decalaj pentru ca, odata ce am sapat, am gasit cabluri de tensiune ale ENEL, a trebuit sa ii apelam sa vina se devieze traseul, astfel incat sa putem realiza sapatura penru a interveni, la randul nostru".
Cu privire la sistemele alternative pentru alimentarea cu energie termica pe care spitalele trebuie sa le aiba, pentru situatia de avarie a sistemului centralizat, Burghiu a declarat: “Exista o prevedere legala care spune ca orice unitate spitaliceasca are obligatia de a asigura surse alternative atat pentru apa calda, cat si pentru caldura. Aceste spitale nu sunt in subordinea Primariei Capitalei, asa cum in mod eronat se arunca in spatiul public. Cu atat mai mult cu cat un manager de spital stie ca unitatea e racordata la o retea veche de 52 de ani, trebuie luate toate masurile legale.
Ministerul Sanatatii a spus sa luam masuri de urgenta, in conditiile in care culpa este comuna, daca este sa fim realisti - nici dumnealor nu au facut si nici noi, intr-adevar, nu am putut sa facem in trei ani".
RADET a facut vineri o prezentare a sistemului de termoficare din Bucuresti, a istoricului acestei Regii si a modului de actiune din ultimii ani, pentru o mai buna intelegere a acestui sistem complex si pentru ca situatia reala sa fie cunoscuta in ansamblu.
Ideea centrala a fost aceea ca actuala situatie a sistemului de alimentare cu energie termica din Bucuresti este rezultatul a 30 de ani de lipsa de investitii si de preocupare pentru modernizarea metodelor de lucru.
Conducerea din ultimii 3 ani a Regiei a demarat un plan amplu de interventie pentru redresarea sistemului si a beneficiat de sprijinul Primariei Capitalei: identificarea nevoilor de modernizare a sistemului, planificarea actiunilor si demararea acestora propriu-zisa.
In acest mandat, au fost realizate masuri in premiera: achizitii vitale pentru sistem, lucrari de remediere, modernizare si inlocuire a retelei, documentatii pentru atragerea de fonduri europene, masuri de personal pentru atragerea de tineri specialisti si accelerarea investitiilor.
Alexandru Burghiu, director general al Companiei Municipala Termoenergetica, fost administrator special RADET: “Realizam, in prezent, lucrari care trebuiau abordate acum 20-30 de ani, este ilogic sa fie acuzata tocmai echipa care in prezent recupereaza restantele acumulate de conducerile anterioare. Lucram pe toate planurile, de la investitii si atragerea de resurse umane, la planificarea viitoarelor lucrari si atragerea de fonduri europene.
Modernizarea sistemului este posibila, de aceea am si inceput acest plan amplu de masuri, insa nu putem compensa in 2 ani toate nerealizarile . Platim astazi pentru 30 de ani de nepasare.
Se lucreaza etapizat pentru ca acesta este singurul mod de interventie posibil intr-un oras de dimensiunea Capitalei – nu putem schimba simultan 1000 de km de conducta pentru ca acest lucru ar echivala cu blocarea orasului.
Sa ne amintim de unde am plecat: in anul 2015 RADET nu avea contract pentru teava, iar in acest an a fost realizata in premiera achizitia unor componente ale sistemului care nu au mai fost procurate de mai bine de 10 ani. Este cel mai mare contract din istoria RADET, vorbim despre componente care ne trebuie pentru a le inlocui pe cele cu vechime mare, ce trebuiau schimbate cu multi ani in urma. Acestea trebuie inlocuite in acelasi timp cu conductele deteriorate.”
Burghiu a reamintit ca din cele sase CET-uri care au fost construite pentru a alimenta initial Capitala cu agent termic, in prezent mai exista doar 4, 2 dintre acestea fiind desfiintate cu multi ani in urma.
Reamintim ca pierderile financiare ale RADET au scazut cu 81% si au fost reabilitati aproximativ 180 de km conducta primara si secundara.
Cu privire la modul de administrare a Regiei, precizam ca, in perioada 2009-2016, atributiile si coordonarea tuturor activitatilor ce tin de RADET au fost delegate viceprimarilor PNL, respectiv:
- Mircea Raicu - 2009 - PNL;
- Marcel Nicolaescu - 2013 – PNL
- Mircea Raicu - 2016 - PNL.
Totodata, situatia in Consiliul de Administratie al Regiei a fost urmatoarea:
- in perioada 2009-2013 Catalin Deaconescu, consilier general PNL, a fost presedintele Consiliului de Administratie RADET;
- 2013-2015 Costin Berevoianu, presedinte CA RADET, sustinut de PNL;
- 2015-2016 Gabriel Dumitrascu, alaturi de membri CA, Antonel Tanase, Alin Chitu, Andreea Miu, Marian Agiu, toti acestia fiind membri PNL.
Acelasi partid se regaseste si in functiile de director general al RADET:
- 2013 Ilie Alexandru - sustinut de viceprimarul PNL Marcel Nicolaescu;
- 2013-2014 Marian Agiu - PNL sector 6;
- 2015 Gabriel Ion Tanase - secretar general al biroului politic PNL Bucuresti;
- 2015-2016 Valentin Vitalariu - PNL sector 6.
Nici la nivel de director de resurse umane si achizitii, RADET nu a fost ferit de persoanele sustinute de PNL, respectiv Doina Buzi PNL sector 2 si Anca Dumitru.
Subliniem ca, incepand cu anul 2016, RADET a reabilitat aproximativ 180 de km conducta pe circuitele primar si secundar, din care 30 de km pe reteaua primara, iar restul in reteaua secundara. Pentru prima data in istoria RADET, se lucreaza cu angajati din 3 surse, pentru a accelera ritmul interventiilor: echipe proprii ale RADET, angajati ai societatilor de profil contractate de RADET si angajati ai Companiei Municipale Energetica Bucuresti.
Lucrarile efectuate in anul 2019 constituie cea mai ampla campanie de reparatii si inlocuiri de subansamble tehnice efectuate de regia autonoma din ultimii 10 ani.
Precizam ca Serviciul Public de Termoficare este un domeniu strategic pentru Primaria Capitalei, esential pentru un trai civilizat, care vizeaza peste 1,3 milioane de bucuresteni care locuiesc in peste 560.000 de apartamente racordate la acest serviciu.
TERMOENERGETICA va continua si va dezvolta planul amplu de modernizare a sistemului bucurestean de termoficare, vechi de 50-60 de ani, demarat de fosta regie
Primarul General, Gabriela Firea, a semnat contractul de delegare a gestiunii directe a serviciului de termoficare. Contractul intra in vigoare la data de 01.12.2019 si a fost incheiat intre Primaria Municipiul Bucuresti - prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov - si Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A., condusa de Alexandru Burghiu.
Primarul General, Gabriela Firea: “Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti este, de la 1 decembrie, noul operator de termie al Capitalei. Compania a preluat, in integralitate, activitatea RADET si angajatii fostei regii, pentru a asigura continuitatea furnizarii agentului termic in Bucuresti.
Compania va continua si va dezvolta investitiile incepute de fosta regie pentru modernizarea sistemului de termoficare, necesare pentru reducerea avariilor in retea. Am inceput un amplu proces de modernizare si inlocuire a conductelor cu vechime de peste 50 de ani, care ar fi trebuit schimbate inca de acum 20-30 de ani. In acest an au fost contractate lucrari de interventie in prima urgenta la retea pentru 52 de santiere in Capitala si au fost finalizate primele lucrari. O parte dintre interventii continua si pe timp de iarna, altele fiind programate pentru primavara anului viitor, pentru a nu opri livrarea agentului termic decat pe timp de avarie. Am incredere in profesionalismul dedicarea tuturor angajatilor Companiei, impreuna am conceput planul pe baza caruia am reusit restartarea investitiilor si reducerea cu 81% a pierderilor financiare ale RADET, in ultimii trei ani.
Fiind vorba despre un sistem de asemenea amploare, lucrarile nu se pot realiza decat etapizat, pe parcursul mai multor ani in care constanta si consistenta investitiilor sunt cuvintele cheie”.
Contractul a fost aprobat, alaturi de documentatia aferenta, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 14 noiembrie.
La aceeasi data, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov a primit mandat special, in numele si pe seama Consiliului General al Municipiului Bucuresti, sa delege gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termica in arealul deservit de Asociatie si sa atribuie direct contractul de delegare catre operatorul regional Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A.
Documentatia anexa a contractului de delegare a gestiunii semnat include:
- Studiul de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica – activitatile de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice;
- Procesul-verbal de predare-preluare a bunurilor catre Delegat;
- Regulamentul Serviciului Public de Alimentare cu energie termica in arealul deservit de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov;
- Caietul de sarcini al Serviciului Public de alimentare cu energie termica - activitatile de producere transport, distributie si furnizare a energiei termice in arealul deservit de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Termoenergetica Bucuresti-Ilfov
- Contractele de furnizare a energiei termice / apa calda – pentru utilizatorii de tip casnic si non-casnic.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Ubitech
quadratum
CDS
SSAB
theda mar
Arduro
rigips
EDIT-Structural
Acvatot 2019
leviatan
concelex
VEGO
ELECTROGRUP
SIGM
BogArt
konsent
ness project
AED
viarom
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
noark
CONCEPT STRUCTURE
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<