Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FRAUDA in constructii - un fenomen greu de combatut si de controlat
FRAUDA in constructii - un fenomen greu de combatut si de controlat
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 03 Dec 2018 07:59
In cadrul unei cercetari anuale in domeniul fraudei si coruptiei mondiale, realizate pentru 2018 de expertii Ernst & Young (EY), din 2012 si pana in prezent, la nivelul unor state precum China, Cehia, Romania si SUA, numarul de respondenti care considera ca fenomenul fraudei, mitei si coruptiei este foarte raspandit in mediul economic si de afaceri s-a diminuat. Cu toate acestea, in tarile respective - si nu numai, fenomenul fraudei/coruptiei este favorizat in anumite domenii in care actiunile ilegale sau lipsite de etica sunt dificil de depistat, cum este si cazul sectorului de constructii. Cu toate acestea, intrebati daca in sectorul in care activeaza folosirea mitei ca mijloc de a castiga contracte reprezinta o practica des-intalnita, numai 14% din managerii care activeaza pe piata de constructii/in imobiliare si intervievati de analistii EY au raspuns afirmativ. Tot in studiul EY se mai arata ca, in principiu, frauda/coruptia sunt fenomene mult mai raspandite in statele cu economii emergente (din America Latina, Orientul Mijlociu sau Europa Centrala si de Est) decat in tarile puternic industrializate. Cu toate acestea, frauda in constructii pare a fi o practica generalizata, de vreme ce, de pilda, in Statele Unite ale Americii, ocupa un loc central in preocuparile managerilor din ultimii ani.
Conform unui raport publicat in primul semestru a.c. de asociatia americana a evaluatorilor atestati in combaterea fenomenului fraudarii, pierderile financiare tipice care rezulta dintr-o frauda in constructii se situeaza, in medie, la 245.000 de dolari pe caz, suma ce depaseste cu mult media altor industrii. Si aceasta pentru ca frauda in constructii nu afecteaza numai clientul (investitorul), ci si antreprenorul de constructii caruia i s-a incredintat proiectul. Frauda (extinsa) implica astfel lucrarile executate defectuos, abandonarea lucrului de catre angajati, facturarea unor produse de constructii inexistente (sau neutilizate) ori a lucrarilor neexecutate etc. De obicei, pentru a-si mentine reputatia pe piata, cei mai multi antreprenori activeaza in conformitate cu legislatia statala si federala, luand masuri drastice atunci cand se pune problema unei fraude. Insa, chiar si atunci cand sunt expusi la un asemenea fenomen, unii antreprenori au mari dificultati in a identifica si elimina frauda sau, cu atat mai mult, tentativele de fraudare.
Scheme des-intalnite de frauda in constructii
Potrivit studiului specialistilor americani in combaterea fenomenului fraudei, aproape 35% din activitatea frauduloasa in constructii este legata de schemele de facturare. Platile efectuate catre comercianti sau furnizori-fantoma de materiale de constructii, achitarea unor sume nejustificat de mari pentru anumite produse (cu impartirea sau nu a surplusului intre persoanele implicate in frauda), folosirea banilor din fondul salarial in interes personal - toate aceste activitati ilicite sunt des-intalnite in ramura de constructii. Un flagel foarte dificil de combatut este furtul de pe santier, favorizat de insusi mediul de lucru, de amplasamentul proiectului, de imposibilitatea de a pazi permanent materialele de constructii etc. Practic, orice produs - de la cherestea, beton si pana la tubulatura, cabluri, placi ceramice etc. - poate fi sustras cu usurinta si oricand de pe santier, fiind aproape imposibil de gasit dupa ce fapta a avut loc. In unele cazuri de frauda in constructii, expertii au identificat faptul ca echipamentele au fost folosite abuziv, cu rea-intentie, atat in cazul lucrarilor legitime, cat si in asa-numita perioada de repaus. Insa, o frauda intalnita cu adevarat pe scara larga in SUA, mai ales in cazul proiectelor cu valori consistente (indiferent ca este vorba despre fonduri publice sau private), este constituita de „aranjarea” licitatiilor - mai precis de coruptie. Aproape 47% din cazurile de frauda semnalate la contractele cu valori semnificative au implicat probleme legate de mita, plati ilegale si aranjamente quid pro quo.
In general, atunci cand autoritatile intervin in vederea combaterii fraudei in constructii, pentru companiile implicate este destul de tarziu, intrucat doar o astfel de interventie (chiar si fara implicatiile ulterioare) este suficienta pentru a-si deteriora imaginea pe piata. De aceea, antreprenorii americani ce au reputatie in domeniul constructiilor dispun de departamente interne de control, pentru a evita frauda ce poate surveni din partea celorlalti factori de decizie implicati in proiect (subantreprenori, comercianti, furnizori etc.). O alta metoda de control intern, de aceasta data a propriilor salariati, este aceea de separare a responsabilitatilor, persoana care-i supravegheaza pe furnizori nefiind aceeasi cu cea care aproba platile catre acestia. Prin diversele modalitati de control intern, antreprenorii urmaresc sa depisteze din timp persoanele (sau companiile) cu un comportament incorect, dar deseori aceasta este mai usor de zis decat de facut. Din pacate, de obicei, o frauda majora in constructii este pregatita timp de un an sau chiar mai mult, iar de multe ori, persoanele care comit infractiunea nu au cazier sau un istoric de incidente de munca asemanatoare, care sa trezeasca suspiciuni. De aceea, ar fi de dorit supravegherea fiecarui post de lucru si fiecarui subantreprenor, furnizor sau comerciant ce are legatura cu proiectul de constructii.
Un alt studiu specific pietei americane - Kroll Annual Global Fraud and Risk Report - a identificat faptul ca, in pofida masurilor drastice de combatere a fraudei, luate in ultimul timp, peste 70% din companiile de constructii active in SUA s-au confruntat in 2017 cu minimum un caz de frauda. Dar Frances Haynes, avocat la biroul din Phoenix - Arizona al firmei Lewis Roca Rothgerber Christie, avertizeaza ca acesta este doar varful aisbergului, deoarece „majoritatea fraudelor din constructii nici nu sunt descoperite, fiind detectate numai atunci cand apar dispute financiare sau de alta natura (legate, de pilda, de folosirea materialelor), la finalul unui proiect. Unele fraude de natura financiara sunt dificil de demonstrat, mai ales atunci cand, utilizand aplicatiile de plata, unii responsabili ai antreprenorilor pot fi tentati sa falsifice semnaturi, astfel incat sa para ca toate facturile aferente unui proiect au fost achitate (inclusiv platile catre subantreprenori, furnizori etc.). In era documentelor redactate si transmise in format electronic, prin e-mail sau fax, o forma alterata a semnaturilor nu este usor detectabila”.
In consecinta, tot controlul intern (incrucisat, inclusiv prin verificarea celor responsabili de control) reprezinta cea mai buna solutie. De asemenea, intelegerea si recunoasterea celor mai frecvente tipuri de frauda in domeniul constructiilor si stabilirea controalelor interne reprezinta primii pasi in prevenirea, descurajarea si detectarea acestui flagel. Ulterior, se pot lua masuri adecvate pentru a evita din timp cele mai frecvente tipuri de frauda la care compania este expusa.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
DRS
konsent
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
EURO BUILD
SIGM
Arduro
AED
concelex
GEWISS
VEGO
CDS
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
strabag nivel 1
MAKITA
SSAB
rigips
theda mar
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<