Agenda Constructiilor
Marti, 26 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ASTALDI: Datoria financiara neta catre creditori este de peste 2,3 miliarde euro
ASTALDI: Datoria financiara neta catre creditori este de peste 2,3 miliarde euro
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 02 Mai 2019 07:40
La data de 24 aprilie a.c., oficialii grupului Astaldi (aflat in dificultate de plata a creditorilor si care au solicitat protectia Curtii de la Roma) au emis un comunicat (conform decretului italian nr. 58/1998 – acte financiare consolidate - TUF) prin intermediul caruia detaliaza, odata cu posibilitatea de a accepta oferta de la Salini Impregilo (SI), planul prin care incearca sa onoreze creantele creditorilor. Astfel, se va proceda la majorarea capitalului prin numerar, in valoare de 225 milioane de euro, din care vor fi platite pretentiile preferentiale si pre-deductibile, in acelasi timp cu finantarea continuarii activitatii. Satisfacerea partiala a creantelor negarantate se va face prin acordarea de noi actiuni la Astaldi si prin diverse instrumente financiare ce ofera posibilitatea de a obtine sume nete rezultate din lichidarea unor active ale Astaldi. Acestea sunt reprezentate de concesiunile asupra celui de-al treilea pod peste Bosfor, autostrada Gebze-Orhangazi-Izmir si centrul integrat de sanatate Etlik din Ankara (Turcia), aeroportul international Arturo Merino Benitez si spitalul Felix Bulnes din Santiago (Chile), unele conturi ce vor fi lichidate in Venezuela si, nu in ultimul rand, vanzarea principalului imobil administrativ (de birouri) al Astaldi din Roma (Italia).
Masurile respective, evaluate ca o crestere totala cu 323,5 milioane de euro a capitalului Astaldi, inseamna de fapt ca SI va detine cota majoritara a actiunilor (65% din total), iar creditorii negarantati vor avea in total 28,5%, in timp ce actionarilor actuali ai Astaldi le va reveni un pachet rezidual de actiuni de numai 6,5%. Deocamdata, aceasta propunere a SI asteapta aprobarea actionarilor actuali si a autoritatilor de resort, dupa care planul se poate implementa doar daca investitorii pe termen lung vor accepta masurile respective, tinandu-se cont si de (in)disponibilitatea sistemului bancar de a livra lichiditati catre Astaldi si de a garanta liniile de credit necesare pentru stabilizarea financiara si operationala a companiei.
Potrivit calculelor efectuate dupa principiile memorandumului ESMA din 10 februarie 2005, la data de 31 decembrie 2019, datoria financiara neta a Astaldi s-a cifrat la 2,1884 miliarde euro, iar datoria financiara neta comprehensiva a fost de 2,047 miliarde euro. In total, datoria financiara neta (curenta, din imprumuturi bancare si nerecursive, din obligatiuni etc.) s-a evaluat la peste 2,33 miliarde euro, in conditiile in care numerarul si echivalentele de numerar ramase in conturi nu depasesc 214,9 milioane de euro.
Oficialii Astaldi mai explica in document si motivele pentru care au apelat la procedura insolventei, descriind si alte evenimente nedorite, survenite pe parcursul lui 2018. Astfel, dupa problema celui de-al treilea pod peste Bosfor, care a dus la pierderi si la dificultatea de a achita unele debite aflate la scadenta, autoritatile din Santiago – Chile au considerat ca lucrarile la spitalul metropolitan nu sunt finalizate (desi s-au realizat in proportie de aproape 100%) si au impus sanctiuni pecuniare de circa 32 milioane de euro, dupa care au urmat rezilieri de contracte cu alte autoritati din Chile, Polonia – unde s-au executat garantii de 62,5 milioane de euro, Canada etc. In total, garantiile executate numai in Canada, Georgia si Honduras (fara a se rezuma insa la acestea) se cifreaza la 160,8 milioane de euro (la data de 31 decembrie 2018).
In contextul respectiv, managerii Astaldi mai avertizeaza ca punerea in executie a propunerii SI este incerta, deoarece, pentru aceasta, trebuie emis avizul de eligibilitate de catre judecatorii Curtii de la Roma, fiind necesara si aprobarea ulterioara a majoritatii actionarilor actuali ai antreprenorului aflat in dificultate de plata, dupa care – odata indeplinite aceste conditii – planul de reorganizare propus de SI mai trebuie aprobat in sine si fara obiectii de Curtea de la Roma. In contextul respectiv, obiectivele corporatiste din planul initial de afaceri pentru intervalul 2018-2022 nu mai pot fi indeplinite.
In 2017, Astaldi a raportat o cifra de afaceri de peste trei miliarde euro, cu un portofoliu de contracte si comenzi ce a depasit 24 miliarde euro. In acel moment, antreprenorul de constructii – unul din liderii pietei italiene de profil si aflat in topul primilor 50 de operatori globali, cu mai mult de 95 de ani de experienta in domeniu – era implicat in peste 100 de proiecte in 20 de tari ale lumii, la care lucrau cei 10.500 de angajati din Italia, restul Europei (Polonia, Romania si Rusia), Turcia, Africa (Algeria), America de Nord (SUA si Canada), America Latina si Extremul Orient (Indonezia, India). Pentru a descarca raportul privind pozitia financiara consolidata – TUF, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergieshiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
viarom
EDIT-Structural
BogArt
MAKITA
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
rigips
noark
quadratum
ELECTROGRUP
AED
SIGM
SSAB
Ubitech
leviatan
Arduro
strabag nivel 1
theda mar
konsent
CDS
VEGO
DRS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<