Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - COFACE: Sectorul constructiilor, in topul insolventelor din semestrul intai
COFACE: Sectorul constructiilor, in topul insolventelor din semestrul intai
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 08 Sep 2014 14:10
Industria constructiilor, care a ocupat in mod constant un loc pe podiumul celor mai afectate de insolventa sectoare economice in ultimii cinci ani, s-a situat pe prima pozitie a acestui clasament in primele sase luni din 2014. Potrivit analizei periodice publicate de compania specializata in managementul riscului Coface Romania, 69 de societati de constructii din 1.000 active au intrat in incapacitate de plata in semestrul intai a.c., urmat de fabricarea de articole textile (65 de firme din 1.000 active), de industria extractiva (60/1.000), cea metalurgica (58/1.000) etc.
Conform analizei Coface Romania, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, in intervalul ianuarie-iunie 2014 s-au deschis 12.453 de noi dosare de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada din 2013, cand s-au inregistrat 13.855 de cazuri noi. "Considerand media ultimilor zece ani, numarul insolventelor deschise in a doua jumatate a anului a reprezentat intre 80% - 85% din nivelulconsemnat in semestrul intai. Daca aceasta dinamica se va mentine si in semestrul al doilea al anului in curs, este foarte probabil ca numarul companiilor care intra in incapacitate de plata sa ajunga la 23.000 pana la sfarsitul lui 2014. Aceasta ar echivala cu o contractie de aproximativ 15% a numarului de dosare nou deschise in anul curent, comparativ cu nivelul din 2013. Totusi trebuie luat in considerare si faptul ca, in luna iunie 2014 a intrat in vigoare noua lege a insolventei, iar impactul acesteia in practica si schimbarea conduitei companiilor este dificil de estimat cu exactitate, existand posibilitatea ca evolutia numerica a dosarelor de insolventa nou inregistrate pana la sfarsitul anului sa sufere variatii semnificative", explica analistii Coface Romania.
 
Crestere cu 23% a numarului de proceduri, in Bucuresti
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a crescut in perioada analizata doar in Bucuresti (+23%) si in zona de vest a tarii (+8%). In celelalte regiuni s-au inregistrat scaderi, cele mai semnificative fiind in zona de sud-est (-23%) si cea de nord-est (-22%). "Disciplina de plata a continuat sa se imbunatateasca in prima jumatate a anului curent, cifrele indicand o contractie valorica si numerica cu aproximativ 30% a instrumentelor refuzate la plata, comparativ cu aceeasi perioada din 2013. In acelasi timp, numarul insolventelor deschise in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a scazut cu 30% in perioada analizata, indicand un posibil recul al impactului de contagiune in randul companiilor peste medie", se mai arata in studiul Coface. "Chiar daca se observa o scadere cu 10% a numarului de companii care si-au intrerupt activitatea in primul semestru al anului curent, numarul firmelor nou infiintate a inregistrat o contractie si mai mare, respectiv de 24%. S-a consemnat, de asemenea, o revenire graduala a comportamentului de plata, pe fondul reducerii numarului de companii care isi intrerup activitatea, precum si al instrumentelor de plata. Toate acestea intr-un mediu economic care nu este foarte atragator pentru investitorii privati si initiativa antreprenoriatului", a declarat Constantin Coman, Country Manager al Coface Romania.
***
Grupul francez Coface, lider mondial in asigurarile de credit, a realizat o cifra de afaceri totala de 1,44 miliarde euro in 2013, lucrand cu 4.440 de angajati. Prezenta in mod direct sau indirect in 98 de tari, compania asigura peste 37.000 de companii din mai mult 200 de state ale lumii. In Franta, Coface gestioneaza garantiile publice de export in numele statului francez.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
EURO BUILD
ELECTROGRUP
concelex
noark
SSAB
strabag nivel 1
GEWISS
EDIT-Structural
CDS
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
konsent
AED
Acvatot 2019
quadratum
Ubitech
VEGO
DRS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
BogArt
theda mar
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<