PLAZA CENTERS a intrat in insolventa, dar nu renunta la proiecte |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 21 Nov 2013 15:50 |
Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dambovita Center, a intrat in reorganizare judiciara sub protectia legii falimentului din Olanda, ca urmare a problemelor de lichiditati cu care s-a confruntat compania inca de la inceputul recesiunii. Compania a anuntat ca isi continua activitatea la parametri obisnuiti, in pofida intrarii in incapacitate de plata. La nivel national, Plaza Centers si-a amanat planurile de investitii inca de la inceputul crizei, cand a blocat inclusiv lucrarile de construire la centrul comercial din Miercurea Ciuc, aflat in stadiu avansat de executie sau la Dambovita Center, din Bucuresti, cel mai mare proiect de reconversie functionala dezvoltat in Romania si primul realizat in parteneriat public-privat. Dezvoltatorul detine o participatie de 75% din proiect, impreuna cu Guvernul Romaniei (15%) si cu un partener din Turcia (10%). Investitia a fost planificata pentru cinci ani si jumatate de executie, urmand a fi realizata in trei etape, ce ar include constructia unui centru comercial, a trei cladiri de birouri si a unui hotel.
Sunt necesare investitii de 160 milioane de euro pentru finalizarea Dambovita Center
Compania a achizitionat cladirea in urma unei investitii de 30 milioane de euro si a investit, in total, 115 milioane de euro in lucrari de proiectare, demolare si constructie a unor pereti mulati care sa protejeze cladirea de infiltratiile de apa. Investitia este considerata a avea un risc sporit, avand in vedere, in principal, perioada indelungata necesara finalizarii obiectivului si complexitatea acestuia, data inclusiv de situarea intr-o zona cu teren inundabil. Totusi, conducerea Plaza Centers nu a renuntat la planurile de dezvoltare a complexului Dambovita Center. In prezent, potrivit unei analize realizate de Jones Lang LaSalle (JLL), dezvoltarea proiectul ar avea nevoie, pentru finalizare, de circa 160 milioane de euro. "Criza economica din Romania ne-a determinat sa amanam planurile de dezvoltare a proiectului Casa Radio. Este dificil sa estimam cand sau daca proiectul va fi definitivat. Evaluarea realizata de JLL prevede investitii necesare de 160 milioane de euro pentru realizarea proiectului, din care 128 milioane de euro pentru centrul comercial, 27 milioane de euro pentru cladirile de birouri si hotel si 5 milioane de euro pentru activele destinate vanzarii. LaSalle estimeaza ca proiectul ar putea fi vandut pentru circa 80 milioane de euro", se arata intr-o analiza realizata de compania de consultanta financiara Baker Tilly.
***
Afacerile dezvoltatorului israelian s-au prabusit puternic in perioada 2008-2009, din cauza devalorizarii proprietatilor detinute in Europa de Est si India, investitiile realizate in Romania contribuind semnificativ la acest declin. Potrivit Jones Lang LaSalle, optiunea lichidarii companiei este exclusa momentan, deoarece ar genera pierderi generale de circa 40 milioane de euro. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|