Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - ABSL: Industria serviciilor pentru afaceri lucreaza la distanta in 98% din situatii
ABSL: Industria serviciilor pentru afaceri lucreaza la distanta in 98% din situatii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 18 Mar 2020 18:04
Conform unui sondaj realizat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL) in perioada 12 - 16 martie, avand ca tema pandemia Covid-19, 98% dintre companiile din industrie au luat ca principala masura modul de lucru de acasa.
In 43% dintre companiile industriei, un procent cuprins intre 90 - 100% dintre angajati lucreaza de acasa in aceasta perioada. 20% dintre companii au raspuns ca in jur de 70 - 80% dintre angajatii lor lucreaza acum de acasa, in timp ce in 16% dintre companii procentul angajatilor care lucreaza la domiciliu se afla cuprins intre 50 - 60%.
Alte masuri luate de companiile din industrie sunt limitarea intalnirilor interne, schimbarea programului pentru evitarea orelor aglomerate, dezinfectarea zilnica a birourilor, trimiterea la domiciliul angajatului, si, in unele cazuri achizitionarea echipamentelor tehnice necesare derularii activitatii angajatilor de acasa.
Multe companii participante la sondaj au luat masuri stricte inca de la finalul lunii februarie, prin limitarea calatoriilor si a participarii la evenimente.
„Din fericire industria noastra este poate cea mai bine pregatita pentru izolare. Chiar termenul de outsourcing spune intrinsec acest lucru. Sunt activitati care sunt facute prin definitie la distanta. 57% dintre companiile industriei au apreciat in sondaj ca vor lucra astfel pe termen nedeterminat, in timp ce aproximativ 40% dintre companii au luat aceste masuri pana la finalul lunii martie (cu posibilitatea de prelungire, in functie de situatie)”, spune Catalin Iorgulescu, Vice - Presedinte ABSL.
Conform sondajului, lucratul la domiciliu a fost in ultimii ani unul dintre cele mai atractive beneficii acordate angajatilor, inainte de pandemia Covid-19. Astfel, 71% dintre companii acordau ca beneficiu angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa, minimum o zi pe saptamana.
Referitor la impactul pandemiei asupra business-ului, 51% dintre companii estimeaza ca situatia va avea un impact mediu asupra veniturilor realizate in acest an.
“La finalul lui 2019 estimam o crestere de 10% pentru anul curent. Probabil ca acest obiectiv va fi greu de indeplinit in contextul actual. Desi ne-am adaptat cu usurinta la noua situatie si la modul de lucru de acasa, intr-un procent atat de mare, clientii nostri din Europa, USA si Asia vor fi afectati, ceea ce va avea impact si asupra industriei de business services din Romania. Probabil ca nu vom mai avea un volum de proiecte atat de mare, fiind afectate mai ales companiile care au clienti din zona productiei, asigurarilor si a creantelor.
Este clar ca mediul de business are nevoie de masuri coerente si sprijin din partea administratiei centrale. De exemplu, datoriile companiilor aferente acestor luni catre stat, ar putea fi esalonate pe o perioada mai lunga (de pana la 2 ani), fara dobanzi. Aceasta inseamna o crestere de 2 - 5% la taxele lunare obisnuite, corespunzand unei perioade de activitate scazuta de 1 - 2 luni”, spune Dragos Stefan, Presedinte ABSL.
Pentru a limita orice impact negativ asupra calitatii si productivitatii muncii, majoritatea companiilor din industrie stabilesc sedinte si rapoarte online zilnice, obiective foarte clare si utilizeaza instrumente de comunicare, monitorizare si de analiza a performantei.
Pentru angajatii care nu pot lucra de acasa (in departamente precum HR, servicii clienti, prelucrare documente fizice sau personal tehnic ce trebuie sa asigure mentenanta echipamentelor) companiile s-au asigurat ca nu vor folosi mijloacele de transport in comun (oferind servicii platite de taxi/ „ride sharing”, combustil/ masina de companie, locuri aditionale de parcare), rearanjarea spatiului de birou, asigurand o distanta de 2 m intre birouri, flexibilitatea timpului de lucru pentru evitarea perioadelor aglomerate, masuri de protectie (monitorizarea temperaturii angajatilor si a igienizarii spatiului zilnic, precum si masuri de suplimentare a substantelor dezinfectante).
Industria serviciilor de business a generat anul trecut venituri in crestere de peste 4,5 miliarde euro, ajungand la peste 2% din PIB. Sectorul cuprinde 280 de companii si peste 131.000 de angajati, adica 2,4% din totalul angajatilor din economia romaneasca. La acest sondaj au participat 49 de companii, totalizand un numar de aproximativ 27.000 de angajati. Sondajul a avut loc in perioada 12-16 martie.
 
ALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
quadratum
Arduro
VEGO
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
AED
Acvatot 2019
SIGM
konsent
ness project
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
leviatan
BogArt
theda mar
viarom
rigips
ELECTROGRUP
concelex
SSAB
strabag nivel 1
MAKITA
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<