Agenda Constructiilor
Miercuri, 05 August 2020
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - ADECCO: Ratele de angajare in 2019, mai mari cu 5% fata de nivelul anterior 2008
ADECCO: Ratele de angajare in 2019, mai mari cu 5% fata de nivelul anterior 2008 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 26 Iun 2020 09:16
Tendintele privind ocuparea fortei de munca in CEE si in regiunea MENA sunt foarte diverse si sunt legate de conditiile economice nationale. Unele tari au avut o performanta remarcabila in ceea ce priveste cresterea participarii fortei de munca. Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Turcia au observat ca ratele de angajare in 2019 depasesc nivelurile de criza anterioare anului 2008 cu 5 puncte procentuale sau mai mult, in timp ce Serbia a inregistrat si ea o crestere recenta a ratelor de ocupare.
Tendintele actuale de pe piata muncii sunt include in noul raport bianual Adecco Group, ce include domeniile in care trebuie investit pentru un viitor durabil al fortei de munca. Raportul analizeaza tendintele globale in dezvoltarea si participarea fortei de munca, dar se concentreaza asupra Europei Centrale si a regiunii MENA (inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia si Emiratele Arabe Unite).
 
Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca a facut ca pietele muncii sa devina mai competitive pe masura ce cresc. Cand vine vorba de cresterea costurilor fortei de munca, tarile din Europa Centrala si de Est sunt lideri la nivelul Uniunii Europene. Trecerea de la un model cu salarii mici in asigurarea competitivitatii necesita o crestere a productivitatii si lucratori mai bine calificati.
Toate acestea impreuna cu oferta redusa de lucratori pe piata fortei de munca impun mai multa presiune asupra companiilor pentru retentia si recalificarea personalului.
 
"Regandirea dinamicii privind investitiile in capital uman nu a fost niciodata mai relevanta. 2020 a inceput cu o pandemie disruptiva, fortand tarile in izolare, pe fondul eforturilor de a salva vieti si de a impiedica sistemele medicale sa fie coplesite. Exista deja indicatori - cel putin pe termen scurt - de incetinire economica si crestere a somajului. Cu toate acestea, inca invatam despre cat de profund ne va afecta pandemia in viata de zi cu zi. Este momentul oportun sa regandim invetitia in forta de munca din punct de vedere al flexibilizarii mediului si contractelor de munca, dar si al programelor de invatare pe tot parcursul vietii", a declarat Florin Godean, Cluster Manager Adecco Romania & Ungaria.
 
Conversatia investitiilor in recalificare trebuie insotita de un apel pentru o crestere a flexibilitatii, cu accent pe "flexicuritate". Asta inseamna imbunatatirea flexibilitatii cu o securitate sociala superioara pentru acelasi lucru. Totusi, ca flexicuritatea sa functioneze cu adevarat, trebuie sa se intample pe fondul unei regandiri mai largi a securitatii sociale existente si a altor sisteme.
 
In prezent, Romania ridica restrictiile aplicate pe fondul epidemiei Covid-19, dar piata muncii nu sesizeaza inca oportunitatea de schimbare si asumare a flexicuritatii. Pana de curand (2018-2019), doar 0,4% din romani lucrau de acasa si numai 6% aveau contracte part time. In prezent, aceste cifre au fost accelerate de epidemie, dar sunt inca departe de media europeana: 5,2% lucru de acasa si 19% contracte part time. Celelate tari din regiune nu sunt nici ele aproape de media europeana, insa unele depasesc cu mult Romania in functie de acesti indicatori (ex. Slovenia sau Grecia).
 
In ceea ce priveste investitia in proiecte de invatare pe tot parcursul vietii (lifelong learning) Romania se afla pe ultimul loc din Europa. Doar 0,9% din adultii din Romania au participat intr-un proces de invatare continua (2018), comparativ cu 29,2% de cei din Suedia, 11,1% - media europeana si 11,4% din Slovenia (cea mai bine clasata tara din regiune).
Pentru a consulta raportul complet, click aici!
 
AUTODESKTeraSteelallbimCOVID-19VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere