Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - AMAIS lanseaza ghidul de angajare a persoanelor nevazatoare si propune 9 meserii
AMAIS lanseaza ghidul de angajare a persoanelor nevazatoare si propune 9 meserii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 21 Iul 2021 13:48
Programator, specialist in resurse umane, profesor sau psiholog: sunt doar cateva dintre meseriile pe care o persoana cu deficiente de vedere le poate practica la fel de bine precum o persoana tipica - o persoana fara dizabilitati reglementate de lege. AMAIS (Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala) lanseaza “Ghid de angajare a nevazatorilor”, primul instrument din Romania care isi propune sa faciliteze colaborarea dintre angajatorii incluzivi si candidatii cu deficiente de vedere.
70% dintre persoanele cu dizabilitati din Romania nu se pot angaja, desi pot munci, conform studiului realizat de AMAIS, care precede ghidul. In Romania, exista 93.591 de persoane cu deficiente de vedere. 34% dintre acestea reprezinta populatia cu varsta de angajare (18-64 ani), iar 3% sunt minori cu nevoie de acces la o educatie care sa le permita un parcurs profesional tipic. Datele arata ca doar 4% dintre persoanele cu deficiente de vedere au terminat cursuri universitare, in timp ce 64% dintre nevazatori si-au incheiat educatia inainte de a ajunge la liceu.
Ghidul are la baza o cercetare ampla care releva faptul ca exista un potential de munca nefolosit in randul persoanelor cu deficiente de vedere din cauza lipsei de informatii privind angajarea lor. Astfel, ghidul vine in sprijinul angajatorilor printr-o serie de solutii despre integrarea angajatilor cu deficiente de vedere in campul muncii. De cealalta parte, Ghidul ofera candidatilor sfaturi practice si modele de lucru pentru a le spori increderea de a aplica la oportunitatile de angajare potrivite abilitatilor lor.
„In urma cercetarii pe care am realizat-o, dar si a experientei la AMAIS am invatat ca oportunitatile de lucru pentru persoanele cu deficiente de vedere din Romania sunt extrem de limitate, in special din cauza perceptiilor eronate despre potentialul acestora de a munci si chiar de a fi niste angajati performanti. Ne-am dat seama ca este nevoie sa crestem constientizarea in randul angajatorilor, a societatii, dar si in randul candidatilor, sa le dam speranta si increderea ca pot avea un parcurs firesc, o cariera si o viata buna. Asa a luat nastere «Ghid de angajare a nevazatorilor», care este de fapt o resursa de informatii aplicabile”, spune Ovidiu Cucu, membru AMAIS si coordonator proiect.
In realizarea ghidului, s-au luat in calcul accesibilitatea din perspectiva resursei umane, a tehnologiei si a spatiului fizic, a arhitecturii. Cele trei abordari sunt considerate complementare si necesare pentru a crea un mediu incluziv.
Modele de meserii care pot fi facute de catre nevazatori
Ghid de angajare a nevazatorilor contine si o parte practica cu o lista de 9 meserii care pot fi facute de catre nevazatori sau slab vazatori, impreuna cu informatiile tehnice de care au nevoie si angajatorii pentru a echipa corespunzator locul de munca al angajatului cu deficiente de vedere si pentru a crea un design incluziv.
Programator, specialist in resurse umane, avocat / consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevazatori, profesor, psiholog, operator call-center, broker / consultant financiar sunt cele 9 meserii descrise in ghid. Lista ofera doar cateva exemple si poate fi extinsa. In acelasi timp, reprezinta si o matrita ce poate fi scalata si pentru alte tipuri de dizabilitati.
“Crearea unui mediu de lucru incluziv implica identificarea interventiilor la nivel de spatiu, tehnologie si echipa. Fara aceste trei paliere este dificil sa aplici politici reale de diversitate si incluziune, iar ghidul face lumina asupra pasilor pe care un angajator trebuie sa-i urmeze in acest proces”, spune Iris Popescu, fondator AMAIS, arhitect si coordonator proiect.
Ghidul este realizat de o echipa incluziva si multidisciplinara
Echipa de cercetare si productie este una incluziva din punctul de vedere al abilitatilor (persoane tipice si persoane cu dizabilitati), dar si din punct de vedere profesional: sociologie, resurse umane, analiza de date, arhitectura, tehnologie.
Pentru realizarea ghidului au lucrat impreuna nevazatori si persoane tipice, cu experiente profesionale diferite, complementare, cu o motivatie comuna: aceea de a contribui la modelarea unei piete a muncii incluzive.
Ghidul este disponibil atat pentru reprezentantii companiilor, cat si pentru persoanele cu deficiente de vedere in cautare unui loc de munca, prin accesarea website-ului www.ghid.amais.ro.
Ghid de angajare a nevazatorilor face parte din initiativa Shift+Vieti, lansata de Fundatia Comunitara Bucuresti si ING Tech Romania. Shift+Vieti isi propune sa sprijine persoanele cu dizabilitati sa aiba acces mai usor pe piata muncii din Romania.
 
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
SSAB
AED
Acvatot 2019
leviatan
noark
rigips
Arduro
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
concelex
BogArt
strabag nivel 1
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
GEWISS
SIGM
VEGO
konsent
MAKITA
DRS
CDS
Ubitech
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<