Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CCIR: Nevoie de reglementare migratie forta de munca straina intre firme romanesti
CCIR: Nevoie de reglementare migratie forta de munca straina intre firme romanesti Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 18 Nov 2021 10:32
Scaderea cifrei de afaceri inregistrata de companiile din Romania, in anul pandemic 2020, nu a fost ''atat de mare'', deoarece nu am avut un lockdown, poate doar o incetinire a activitatii, iar in domeniul HoReCa inclusiv sezonul estival nu prea a fost lovit de pandemie, a afirmat, miercuri, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), la evenimentul Topul National al Firmelor 2021.
"Vreau sa subliniez ca vorbim de situatia financiara (pentru firmele din Topul National 2021 - n. r.) a anului 2020, un an pandemic. Reculul nu a fost atat de mare pe cat ne asteptam. Practic, cifra de afaceri a scazut de la 355 de miliarde (de lei, n.r.), in 2019, la 329 de miliarde in 2020. Ne asteptam la o cadere mult mai abrupta, dar faptul ca noi, in Romania, nu am avut un lockdown - poate am avut o incetinire a activitatii datorita lockdown-ului de la ordonatorii nostri de comenzi, ma refer la firmele vest-europene -, totusi in sectorul constructiilor civile si industriale, in sectorul constructiilor navale si in multe alte sectoare economice s-a lucrat si se vede acum in rezultatele economice. Daca ar fi sa vorbim si de domeniul HoReCa as putea sa spun ca inclusiv sezonul estival 2020 nu prea a fost lovit de pandemie. A fost pre-sezonul si post-sezonul, dar nu sezonul estival. Sunt lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare", a spus acesta.
Daraban a mentionat, totodata, ca spera la o lege prin care cei care aduc forta de munca din strainatate sa fie protejati de o eventuala migratie a acesteia intre firmele romanesti.
"Pe de alta parte, ceea ce ne asteapta in viitor sunt niste challenge-uri deosebite in contextul scumpirii utilitatilor, lipsei de fortei de munca. Vreau sa salut faptul ca s-a ridicat acest plafon la 100.000 de lucratori straini in Romania din tarile non-UE. Traiesc cu speranta ca noua majoritate va intelege sa emita o lege prin care cei care aduc forta de munca din strainatate sa fie protejati de o eventuala migratie a fortei de munca straine intre firmele romanesti. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne gandim foarte serios la deficitul balantei comerciale", a subliniat presedintele CCIR.
Conform datelor publicate de CCIR, cu ocazia evenimentului Topul National al Firmelor 2021, de premiere a celor mai bune afaceri din Romania, cifra de afaceri cumulata a companiilor clasate pe primele zece locuri in ierarhie este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a insumat 15,08 miliarde euro.
In 2021, un numar de 12.393 de firme au fost incluse pe primele zece locuri, iar ponderea profitului din cifra de afaceri s-a mentinut constanta fata de 2020. Astfel, profitul din exploatare a reprezentat 8% din cifra totala de afaceri, ceea ce indica o mentinere a profitabilitatii companiilor romanesti.
In ceea ce priveste numarul total de salariati al primelor zece companii premiate, acesta a fost de 1.279.119.
Ca pondere, raportat la numarul de companii incluse in Top 10, cele mai semnificative domenii sunt: industrie (35,45%), servicii (27,76%), comert (21,08%), agricultura, silvicultura si pescuit (4,95%), constructii (4,81%), cercetare-dezvoltare si high-tech (3,76%), turism (2,19%).
Clasamentul Topul National al Firmelor se bazeaza pe urmatorii indicatori economici: cifra de afaceri neta; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat.
Topul National al Firmelor 2021 prezinta cele mai performante companii din sapte domenii de activitate: industrie; servicii; comert; turism; cercetare-dezvoltare si high-tech; agricultura, silvicultura si pescuit; constructii.
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
noark
GEWISS
DRS
ERBASU CONSTRUCT
CDS
BogArt
Ubitech
theda mar
AED
Arduro
MAKITA
SSAB
konsent
rigips
concelex
quadratum
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
strabag nivel 1
VEGO
leviatan
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<