CCIR: Nevoie de reglementare migratie forta de munca straina intre firme romanesti |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 18 Nov 2021 10:32 |
Scaderea cifrei de afaceri inregistrata de companiile din Romania, in anul pandemic 2020, nu a fost ''atat de mare'', deoarece nu am avut un lockdown, poate doar o incetinire a activitatii, iar in domeniul HoReCa inclusiv sezonul estival nu prea a fost lovit de pandemie, a afirmat, miercuri, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), la evenimentul Topul National al Firmelor 2021.
"Vreau sa subliniez ca vorbim de situatia financiara (pentru firmele din Topul National 2021 - n. r.) a anului 2020, un an pandemic. Reculul nu a fost atat de mare pe cat ne asteptam. Practic, cifra de afaceri a scazut de la 355 de miliarde (de lei, n.r.), in 2019, la 329 de miliarde in 2020. Ne asteptam la o cadere mult mai abrupta, dar faptul ca noi, in Romania, nu am avut un lockdown - poate am avut o incetinire a activitatii datorita lockdown-ului de la ordonatorii nostri de comenzi, ma refer la firmele vest-europene -, totusi in sectorul constructiilor civile si industriale, in sectorul constructiilor navale si in multe alte sectoare economice s-a lucrat si se vede acum in rezultatele economice. Daca ar fi sa vorbim si de domeniul HoReCa as putea sa spun ca inclusiv sezonul estival 2020 nu prea a fost lovit de pandemie. A fost pre-sezonul si post-sezonul, dar nu sezonul estival. Sunt lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare", a spus acesta.
Daraban a mentionat, totodata, ca spera la o lege prin care cei care aduc forta de munca din strainatate sa fie protejati de o eventuala migratie a acesteia intre firmele romanesti.
"Pe de alta parte, ceea ce ne asteapta in viitor sunt niste challenge-uri deosebite in contextul scumpirii utilitatilor, lipsei de fortei de munca. Vreau sa salut faptul ca s-a ridicat acest plafon la 100.000 de lucratori straini in Romania din tarile non-UE. Traiesc cu speranta ca noua majoritate va intelege sa emita o lege prin care cei care aduc forta de munca din strainatate sa fie protejati de o eventuala migratie a fortei de munca straine intre firmele romanesti. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne gandim foarte serios la deficitul balantei comerciale", a subliniat presedintele CCIR.
Conform datelor publicate de CCIR, cu ocazia evenimentului Topul National al Firmelor 2021, de premiere a celor mai bune afaceri din Romania, cifra de afaceri cumulata a companiilor clasate pe primele zece locuri in ierarhie este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a insumat 15,08 miliarde euro.
In 2021, un numar de 12.393 de firme au fost incluse pe primele zece locuri, iar ponderea profitului din cifra de afaceri s-a mentinut constanta fata de 2020. Astfel, profitul din exploatare a reprezentat 8% din cifra totala de afaceri, ceea ce indica o mentinere a profitabilitatii companiilor romanesti.
In ceea ce priveste numarul total de salariati al primelor zece companii premiate, acesta a fost de 1.279.119.
Ca pondere, raportat la numarul de companii incluse in Top 10, cele mai semnificative domenii sunt: industrie (35,45%), servicii (27,76%), comert (21,08%), agricultura, silvicultura si pescuit (4,95%), constructii (4,81%), cercetare-dezvoltare si high-tech (3,76%), turism (2,19%).
Clasamentul Topul National al Firmelor se bazeaza pe urmatorii indicatori economici: cifra de afaceri neta; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat.
Topul National al Firmelor 2021 prezinta cele mai performante companii din sapte domenii de activitate: industrie; servicii; comert; turism; cercetare-dezvoltare si high-tech; agricultura, silvicultura si pescuit; constructii.
|