Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CONAF: Beneficii fiscale si pensionari anticipate pentru mamele cu cel putin 3 copii
CONAF: Beneficii fiscale si pensionari anticipate pentru mamele cu cel putin 3 copii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 12 Mai 2022 11:00
Propunerile CONAF au intrat pe agenda autoritatilor: 30% din membrii boardurilor firmelor de stat vor fi femei, beneficii fiscale si pensionari anticipate pentru mamele cu trei sau mai multi copii.
„Trebuie sa modelam cadrul legislativ care sa fie favorabil tuturor categoriilor vulnerabile, iar femeile sa fie sustinute si promovate, sa aiba sanse egale pe piata muncii, sa poata deveni lideri daca merita si sa se bucure de protectie sociala adecvata”, a declarat Cristina Chiriac, presedinta CONAF, la dezbaterea „Impreuna pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati”.
Concret, propunerile Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) privind recomandarea unei cote de participare a femeilor in boardurile companiilor controlate de stat, reducerea varstei de pensionare pentru femeile cu trei copii sau mai multi si acordarea unor stimulente fiscale pentru a le atrage in activitate sunt deja pe agenda de lucru a autoritatilor si a politicienilor, a declarat Cristina Chiriac.
„Este un moment istoric pentru Romania cand toate fortele politice s-au reunit pentru a corecta deficientele. Am pornit de la o discutie tematica in luna februarie, pe care am avut-o cu doamna ministru Gabriela Firea la sediul Ministerului Familiei si Egalitatii de Sanse, unde am discutat problematicile care ne framanta: reprezentarea femeilor in boardurile companiilor la care statul este actionar majoritar. Apoi, am avut in luna aprilie o discutie aplicata cu premierul Romaniei, Nicolae Ciuca, in care am descris provocarile, problemele si oportunitatile economice si sociale care ar rezulta din aplicarea unor masuri venite pentru a sprijini egalitatea de gen”, a spus Cristina Chiriac.
 
Intr-o prima etapa, considera presedinta CONAF, este necesara adaptarea legislatiei la modelul european, care ar avea efecte pozitive in economie si societate.
„Primul pas este nevoia de a modela cadrul legislativ, astfel incat sa introducem recomandarea ca cel putin o treime dintre membrii consiliilor de administratie la care statul este actionar majoritar sa fie femei. Este un model aplicat deja in Germania, dar nu numai. Reprezentarea femeilor in companiile private este mult mai bine aspectata, poate si datorita aplicarii principiilor de guvernanta corporativa moderna, care recomanda pozitionarea femeilor in functii de conducere executiva si in boardul companiilor”, a declarat Chiriac.
Presedinta CONAF considera ca recomandarea de a introduce o cota de 30% in favoarea femeilor in boardurile companiilor statului are o logica economica si un argument statistic: Romania are cea mai ridicata pondere de de femei absolvente STEM (abreviere pentru stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) din Europa Centrala si de Est, de 43%.
 
Propunerea CONAF a fost sustinuta de ministrul Gabriela Firea, care a declarat ca o implicare mai mare a femeilor in luarea deciziilor este una dintre directiile principale de actiune asupra carora se concentreaza ministerul Familiei si Egalitatii de Sanse.
„Legislatia in privinta egalitatii de sanse intre femei si barbati a evoluat in ultimii ani, dar nu suficient, sau nu cat sa ne numim europeni cu adevarat si la acest capitol. In institutiile statului exista foarte putine femei la nivel de conducere, la nivel de decizie, in timp ce in mediul privat s-au facut progrese. De aceea, vom discuta cu Ministerul de Finante modificarile legislative propuse privind stabilirea de cote de gen, dupa modelul implementat deja in alte state europene, prin modificarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice”, a spus Gabriela Firea.
„Suntem egali in drepturi, trebuie sa fim egali si in sanse. Una dintre reformele care va echilibra balanta de gen este cea referitoare la guvernanta corporativa. Selectia membrilor din Consiliile de Administratie ale societatilor de stat va avea la baza in primul rand competentele, iar selectia aleatorie, subiectiva, va fi diminuata, sperand ca pana in 2026 sa fie, chiar, eliminata. Guvernul Romaniei si prim-ministrul Nicolae Ciuca sustin egalitatea de sanse activ, inclusiv prin programe dedicate antreprenoriatului feminin, iar programul Women in Tech urmeaza a fi deschis aplicantelor in aceasta vara”, a afirmat George Agafitei, Consilier de Stat.
Stimularea natalitatii si economiei
 
Introducerea in legislatie a unor masuri de sustinere financiara a mamelor cu mai multi copii si acordarea unor beneficii, inclusiv la pensionare, ar sustine natalitatea, ar incuraja femeile sa munceasca si ar stimula firmele pentru a le angaja.
„Stim ca de 20 de ani vorbim de spor natural negativ. In fiecare zi se nasc mai putini copii. Desigur, sunt explicatii multiple, problema este complexa, insa repercursiunile in timp sunt dramatice. Trebuie sa corectam, gradual, in timp, problemele, sa stimulam rata de angajare a femeilor cu mai multi copii. Insa multe companii nu angajeaza femei care au mai mult de trei copii, considerand ca acestea nu ar putea face fata programului, ca vor cere concediu medical pentru ingrijirea copilului”, a declarat Cristina Chiriac.
 
In esenta, CONAF a propus legiferarea unui stagiu diferit de cotizare pentru pensionare pentru mamele cu cel putin trei copii, care sa beneficieze de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare. Pot beneficia de reglementare si mamele copiilor adoptati. In plus, CONAF recomanda adaugarea a cate un an in plus incepand cu al patrulea copil. CONAF mai propune acordarea unui supliment financiar, compensator, pentru imposibilitatea urmarii unei vieti profesionale la nivelul dorit si in acord cu contributia lor demografica la securitatea sociala. Masura se aplica deja, cu succes, in Spania.
„Propunerile CONAF nu au doar efecte asupra incurajarii natalitatii. Intr-un scenariu optim descris de compania de consultanta McKinsey, in care femeile ar fi incurajate si sprijinite sa intre in campul muncii, si ponderea lor in forta de munca ar urca de la 43% la 52%, pana in 2030 economia Romaniei ar putea creste anual cu 8,7%, un plus de 27 de miliarde de dolari pe an”, a spus Cristina Chiriac.
„Principalul motor al acestui potential de crestere a economiei este intensificarea participarii femeilor in forta de munca, iar solutiile sunt deja aplicate in Uniunea Europeana: introducerea de beneficii fiscale pentru mame, inclusiv prin reducerea valorii taxelor sau impozitelor platite de mamele cu mai mult de trei copii”, a mai explicat Cristina Chiriac.
 
Presedinta CONAF a adaugat ca membrii Confederatiei sunt constienti ca masurile ar putea fi aplicate mai tarziu, din cauza problemelor mari ale economiei si ale deficitului bugetar excesiv, care limiteaza posibilitatea luarii unor masuri imediate, insa trebuie sa pregatim prevederi legale pe modelul european, care pot fi aplicate in anii viitori.
Gabriela Firea a declarat ca in discutiile cu Ministerul de Finante, Ministerul Familiei si Egalitatii de Sanse a inclus si modificari legislative privind introducerea de beneficii fiscale pentru mame, inclusiv prin reducerea valorii taxelor sau impozitelor platite de mamele cu mai mult de trei copii si recunoasterea perioadei de crestere a copilului drept stagiu de cotizare.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
theda mar
concelex
konsent
Acvatot 2019
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
Ubitech
EURO BUILD
GEWISS
VEGO
AED
SSAB
rigips
noark
strabag nivel 1
SIGM
EDIT-Structural
leviatan
CDS
Arduro
MAKITA
DRS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<