EJOBS: Aproape 45% dintre angajati cauta un job nou, iar 21,8% sunt in "burnout" |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2022 11:43 |
Aproape jumatate dintre participantii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs Romania marturisesc ca, in acest moment, se afla in cautare activa a unui loc de munca, motiv pentru care aplica in mod constant si merg la interviuri. Tot nemultumiti de locul lor de munca sunt alti 22,6%, insa acestia nu se simt, deocamdata, suficient de motivati pentru a cauta altceva, in timp ce 2,2% deja au gasit alt job si sunt in preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenti se declara multumiti de statutul profesional actual si, prin urmare, nu au in plan nicio schimbare profesionala in perioada imediat urmatoare.
Principalul motiv pentru care doresc sa faca un pas intr-o noua directie este legat de nemultumirile cu privire la salariu - aspect mentionat de 61,4% dintre respondenti. „Urmatoarele motive ne spun foarte multe despre felul in care au ajuns romanii sa se raporteze la relatia dintre viata lor personala si cea profesionala, despre introspectiile pe care le fac dupa o perioada destul de tulbure pentru toata lumea, dar si despre asteptarile pe care le au de la ideea de cariera. Astfel, nu neaparat volumul mare de munca ii deranjeaza (doar 35% aduc acest argument), ci mai degraba faptul ca munca pe care o fac nu le aduce nicio implinire profesionala (56,9%), ca nu intrevad oportunitati de crestere in compania pentru care lucreaza (54%) sau ca nu se simt apreciati de managerul lor (17,4%). Toate acestea stau la baza unui fenomen care ii ingrijoreaza tot mai mult pe angajatori - quiet quitting-ul”. Asta pentru ca acest fenomen presupune un soi de plafonare, in multe cazuri, ireversibila, care porneste, in prima faza, de la decizia de a nu face mai mult decat ce este trecut in fisa postului”, spune Raluca Dumitra, head of marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.
Intrebati daca se simt motivati sa performeze si sa faca mai mult decat apare in fisa postului, 66,3% au raspuns ca da, iar 33,7% ca nu. Dintre acestia din urma, 59,7% s-ar simti motivati sa faca mai mult daca ar avea un salariu mai bun. 9,5% ar avea nevoie de o motivare intrinseca si ar fi dispusi sa faca mai mult daca le-ar placea intr-o masura mai mare jobul pe care il au, 7,8% si-ar dori sa aiba o relatie mai buna cu echipa din care fac parte, iar 4,6% ar depune mai mult efort daca s-ar intelege mai bine cu managerul lor. 8,8% cred ca doar cei aflati la inceput de cariera si care trebuie sa se remarce sau managerii ar trebui sa nu se limiteze doar la cerintele din fisa postului, in timp ce 9,6% nu vad niciun motiv pentru care sa faca acest lucru, invocand faptul ca viata personala este mult mai importanta decat jobul.
„De cealalta parte, vedem ca principalele declansatoare ale proactivitatii sunt, dincolo de salariu, echipa, pasiunea pentru profesie, relatia cu managerul direct, faptul ca angajatii primesc frecvent feedback pozitiv sau certitudinea ca, daca vor performa, vor fi promovati. Dincolo de toate aceste motive, jumatate dintre cei chestionati cred ca ideal ar fi ca orice angajat sa faca doar munca pentru care este platit, asa cum apare in fisa postului. Nici mai mult, nici mai putin. 35,4% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 16% ofera urmatoarele nuante: doar cei aflati la inceput de cariera, cei cu functie de management sau cei care au in vedere o promovare ar trebui sa depaseasca limitele din fisa postului”, mai spune Raluca Dumitra.
60,3% dintre respondenti se plang de faptul ca angajatorul nu este atent la echilibrul lor si cere angajatilor sa faca mai mult decat apare in fisa postului, in timp ce 39,7% se simt impacati cu nivelul de incarcare pe care il au si spun ca, in interiorul companiei, este sustinut echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. 24,3% dintre angajatii participanti la sondaj spun ca, fata de acum un an, depun mai mult efort si lucreaza in mod activ mai multe ore pe zi, iar alti 21,8% simt ca se afla intr-o stare de burnout. 19,3% au redus numarul de ore in care muncesc efectiv, iar 34,5% spun ca nu s-a schimbat nimic, din acest punct de vedere.
Sondajul a fost realizat in luna august, pe un esantion de 1.700 de respondenti, angajati.
|