eJobs: Oferta salariala mai mica, compromisul acceptat pentru un nou loc de munca |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 28 Oct 2020 12:53 |
Peste 150.000 de candidati aplica lunar pe eJobs.ro, numarul lor inregistrand cresteri constante in ultimele 6 luni, de cand piata muncii s-a schimbat complet. Spre deosebire de anii trecuti, cand angajatorii erau cei nevoiti sa faca o serie de compromisuri pentru a atrage cat mai multi candidati relevanti, acum cei care isi cauta un loc de munca sunt pusi in fata unor concesii pe care, pana nu demult, nici macar nu le-ar fi luat in calcul.
Astfel, cel mai recent studiu derulat de eJobs Romania, in randul candidatilor care au incercat sa se angajeze din martie si pana acum, arata ca principalul compromis pe care l-au facut cei care si-au schimbat jobul a fost sa accepte o oferta salariala mai mica decat ar fi acceptat in mod normal. 34% dintre respondenti spun ca s-au angajat pe o pozitie sub nivelul lor de experienta si pregatire, in timp ce aproape un sfert au declarat ca nu au fost dispusi sa faca niciun compromis, chiar daca asta inseamna ca va dura mai mult pana cand se vor angaja. Dintre acestia, cei mai multi fac parte din categoriile de varsta 18-24 de ani si 45+.
”Oamenii incep sa dea dovada de tot mai multa flexibilitate, cel putin temporar, pentru ca au o serie de obligatii care nu le permit sa stea prea mult timp fara job. Spre exemplu, romanii erau, pana acum, destul de refractari cand venea vorba de a se reloca intr-un alt oras, insa acum trec si peste acest obstacol, asa cum ne arata rezultatele studiului. Acceptarea unui job part time sau mutarea intr-o alta tara sunt alte doua concesii pe care candidatii le-au facut in ultima jumatate de an pentru a putea sa se angajeze. Nu trebuie sa uitam insa ca aceste schimbari de pe piata muncii sunt ciclice si vom reveni, poate chiar mai curand decat de asteptam, la realitatea pe care o stiam inainte de declansarea pandemiei. Iar atunci raportul de forte candidati-angajatori se va inversa din nou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Pentru cei care nu au reusit sa se angajeze anul acesta, cel mai greu a fost faptul ca, dupa aplicare, compania angajatoare nu le-a oferit niciun feedback. ”Au resimtit acest lucru chiar mai acut decat scaderea numarului de joburi disponibile in piata, lucru la care recunosc ca nu ne asteptam. O buna parte dintre candidati intelege ca acum lupta se da pentru joburi, nu pentru aplicanti si, prin urmare, sunt constienti ca e posibil sa dureze mai mult pana sa primeasca un raspuns. Din pacate, in multe cazuri, acest raspuns nu mai vine deloc, iar asta s-a transformat intr-un motiv urias de nemultumire si chiar intr-o stampila pe care candidatii o vor pune pe termen lung acelor angajatori care nu le-au dat feedback. 50% dintre cei care au participat la acest studiu se plang de faptul ca nu au primit niciun raspuns de la compania angajatoare dupa ce au aplicat”, explica Bogdan Badea. Faptul ca nu au gasit suficiente joburi potrivite profilului lor sau in orasul in care locuiesc, numarul prea mic de joburi part-time sau remote sunt alte obstacole de care s-au lovit candidatii anul acesta.
Chiar si cei care nu au renuntat la asteptarile pe care le aveau si au decis sa amane angajarea pana cand va aparea jobul potrivit sunt constienti ca vor trebui, la randul lor, sa faca o serie de concesii in perioada imediat urmatoare, daca nu vor reusi sa se angajeze. Cei mai multi (44%) spun ca, daca nu vor avea de ales, cel mai probabil, vor accepta un job sub nivelul lor de experienta si pregatire, in timp ce 43% declara ca se vor angaja pe un salariu mai mic decat aveau anterior. Mutarea in alt oras, in alta tara, un job part time sau reconversia profesionala sunt alte schimbari pe care candidatii le iau in calcul in cazul in care nu se vor angaja nici in urmatoarele 2-3 luni.
”Viata profesionala a devenit un subiect care ii preocupa mai mult decat oricand pe romani. Cei care au un job ok nu se gandesc la o schimbare in viitorul apropiat, iar cei care au ramas fara loc de munca incearca sa nu piarda nicio oportunitate si sa devina cat mai atragatori in ochii angajatorilor. Intrebati cum s-a schimbat comportamentul lor in aceasta perioada, aproape 70% ne-au spus ca urmaresc mai des site-urile de recrutare online, discuta cu prietenii despre joburile noi in piata, si-au actualizat CV-ul, citesc mai mult despre ce se intampla pe piata muncii, cauta articole si ghiduri despre cum se pot pune mai bine in valoare in fata recrutorilor sau se pregatesc temeinic pentru interviurile de angajare”, spune Bogdan Badea.
In ceea ce priveste schimbarile pozitive pe care le-a adus totusi aceasta perioada, 21% mentioneaza ca, desi si-au pierdut vechiul loc de munca, au reusit sa-si gaseasca un job care le place mai mult, 12% spun ca au facut cursuri de reconversie profesionala si acum au mai multe optiuni de angajare, 8% au prins curajul necesar pentru a-si deschide propria afacere si tot la fel de multi au decis sa plece in afara tarii. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre respondenti spun ca ultima jumatate de an nu a adus nicio schimbare pozitiva in viata lor.
Studiul a fost realizat in perioada 14-26 octombrie, pe un esantion de 900 de respondenti.
|