eJobs: Sanatatea emotionala a angajatilor are impact major in dezvoltarea afacerilor |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 01 Apr 2021 14:20 |
Ultimele 12 luni au adus schimbari majore in viata romanilor, atat in plan personal, cat si profesional. Cum elementul de control a fost limitat asupra multora dintre aceste schimbari, echilibrul emotional al angajatilor si al candidatilor a fost adesea pus la incercare, iar cel mai recent sondaj derulat de eJobs Romania arata ca starea de spirit pe care o invoca cei mai multi respondenti este incertitudinea, asociata cu o puternica teama de viitor. O treime dintre cei care au participat la studiu spun, insa, ca au acum o perspectiva mult mai clara asupra prioritatilor din viata lor si tot atati declara ca ultimul an i-a facut mai puternici si sunt, prin urmare, optimisti cu privire la ce urmeaza sa se intample.
Cu toate acestea, dupa un an deloc usor, 20% dintre participantii la cercetare se simt deprimati. Lor li se alatura destul de multi respondenti care spun ca si-au pierdut echilibrul emotional in pandemie sau care se simt singuri. ”Cand anul trecut, pe vremea aceasta, la aceeasi intrebare exista un numar la fel de mare de persoane care se simteau insingurate, nesigure cu privire la viitor sau deprimate, aveam tendinta sa credem ca este firesc si ca toate aceste stari sunt un efect imediat al declansarii pandemiei. Un an mai tarziu vedem insa ca problema s-a cronicizat si ca sunt foarte multi angajati si candidati care fac fata foarte greu provocarilor de zi cu zi. Vorbim in special de cei care si-au pierdut jobul si nu au reusit sa il inlocuiasca, de cei care lucreaza in companii a caror activitate a fost afectata sau este in pericol sau de cei care inca nu s-au acomodat la munca de acasa. Iar efectele acestor stari ajung, din pacate, aproape intotdeauna sa isi puna amprenta asupra performantei de la locul de munca”, spune Roxana Draghici, Head of Sales, eJobs Romania.
In acest context, o treime dintre cei chestionati au spus ca au simtit in ultimul an nevoia de a primi suport psihologic specializat, insa, in ciuda acestui fapt, 62% nu au facut nimic in acest sens, motivul cel mai des invocat fiind lipsa banilor. 18% nu s-au simtit confortabil sa discute despre problemele lor cu cineva strain, iar 5% s-au temut ca ar putea fi judecati de cunoscuti. ”Companiile constientizeaza faptul ca sanatatea emotionala a angajatilor este un aspect pe care nu il mai pot neglija pentru ca impactul pe care il are in business este urias. Pe acest fond, consilierea psihologica incepe sa isi faca loc, ca beneficiu, in structura pachetelor extrasalariale oferite de companii. Datele acestui studiu ne arata ca doar 4% dintre cei care au facut terapie in ultimul an au avut acest serviciu platit de angajator. Din pacate, o alta concluzie a studiului arata ca 40% dintre respondenti simt ca managerii din compania pentru care lucreaza nu sunt interesati de sanatatea emotionala a angajatilor”, mai spune Roxana Draghici.
|