GUVERNUL creeaza cadrul legal pentru implementarea Kurzarbeit in Romania |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 22 Iun 2020 16:50 |
Kurzarbeit, modelul aplicat de Germania privind programul flexibil de munca in criza economica, este o sursa de inspiratie pentru Guvern, insa aceste reglementari trebuie adaptate realitatilor din Romania, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, in cadrul dezbaterii "Romania munceste! Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania!", organizata de MMPS.
"Suntem datori in continuare sa lucram pentru celelalte domenii care au fost afectate si care au nevoie de un sprijin, cum este cazul flexibilizarii programului de lucru, in conditiile in care activitatea lor revine gradual, revine pe masura ce isi revin celelalte domenii din economie, de care aceste entitati sunt dependente. (...) Germania a fructificat experienta de criza in sensul in care a gandit o reglementare care reprezinta o sursa de inspiratie si pentru noi, in mod evident trebuie sa o adaptam realitatilor din Romania", mai spus Violeta Alexandru.
La randul sau, prim-ministrul Ludovic Orban a precizat ca trebuie fixat cadrul legal pentru implementarea modelului de munca flexibila, si cadecontarea cheltuielilor poate fi facuta prin programul european SURE.
"Aceasta modalitate de sustinere a angajatilor si companiilor are oarecum un caracter de noutate in Romania si, sigur, ea a fost aplicata in tari europene, in special in Germania, si a dat rezultate. Din cauza asta incercam si noi sa aplicam acest sistem de program flexibil de munca. Trebuie sa fixam cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE. Programul SURE este destinat decontarii cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de masuri active, dar in special pentru masurile de tip «Kurzarbeit». Sigur ca ideea in sine nu e foarte complicata. Daca unei companii i s-a redus vanzarea cu un anumit procent, ca sa nu dea afara angajatii cu procentul corespunzator, practic, stabileste un program flexibil de munca pentru angajati si statul plateste perioada de timp care nu e lucrata de angajati, corespunzatoare reducerii", a explicat Ludovid Orban.
Potrivit premierului, masura se aplica o perioada limitata, atunci cand apare o perturbare majora pe piata, cum este criza economica generata de epidemia de Covid-19.
"Va trebui sa stabilim o perioada de aplicare si sa gandim foarte bine cum punem in functiune acest mecanism, astfel incat, pe de o parte, sa fie cat mai usor de accesat, fara proceduri birocratice complicate si, pe de alta parte, sa asigure criterii de acordare a ajutorului catre companii si catre angajati foarte clare, precise, astfel incat sa nu existe probleme foarte mari in interpretarea modului in care este aplicat si sa reduca cat mai mult posibilitatea ca unii angajatori sa poata sa utilizeze aceasta forma de protectie, fara sa aiba nevoie sau sa o utilizeze ca o resursa suplimentara de venit, in conditiile in care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de aceasta masura. De asemenea, aceasta masura trebuie gandita in contextul celorlalte masuri active si in contextul unor altor masuri posibile. (...) Aceasta masura va fi intr-un pachet de masuri pe care, cat de curand, il vom lansa public si, anume, planul de relansare economica, care va cuprinde o serie de alte masuri pentru sustinerea companiilor si pentru sustinerea investitiilor, atat publice, cat si private", a mai spus Ludovic Orban.
|