PwC: 20% dintre companii asteapta scaderea relocarilor internationale de personal |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 25 Iun 2020 05:18 |
Doar 12% dintre companii estimeaza ca pandemia va declansa o regandire fundamentala a mobilitatii lucratorilor si 20% se asteapta ca numarul relocarilor internationale sa scada in viitor ca urmare a acestei crize, potrivit sondajului PwC Global Mobility Pulse, realizat in 37 de tari la nivel global. Astfel, 44% dintre respondenti au aratat ca nu si-au schimbat planurile de mobilitate si ca vor reveni la activitatea obisnuita cat mai curand posibil.
Desi multe dintre relocarile planificate au fost amanate pe durata pandemiei, 58% dintre companii au spus ca le-au dat posibilitatea lucratorilor sa lucreze de la distanta, din tarile de origine. Totodata, doua treimi din companiile care aveau angajati detasati la inceputul pandemiei le-au oferit varianta de a se intoarce acasa.
"Pandemia de coronavirus continua sa evolueze si sa influenteze modul in care facem afaceri si in care lucram. Desi multe tari incep acum sa revizuiasca restrictiile de calatorie, impactul asupra angajatilor mobili si al angajatorilor continua. Insa, dupa cum arata sondajul, in pofida perturbarii actuale, proiectele de mobilitate strategica raman o prioritate pentru marea majoritate a companiilor care sunt optimiste in privinta continuarii planurilor de mobilitate dupa perioada de lockdown", a declarat Daniel Anghel (foto), Partener si Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.
In acest context, 40% dintre respondenti arata ca pandemia a avut un impact moderat sau semnificativ asupra capacitatii angajatilor relocati de a-si continua activitatile ca de obicei. Peste jumatate (53%) dintre companiile intervievate au spus ca angajatii relocati au lucrat de acasa pe perioada de lockdown, iar 33% au precizat ca a fost necesara prezenta acestora la serviciu.
"Atat OECD, cat si Comisia Europeana au emis recomandari privind stabilirea unor proceduri specifice pentru acesti lucratori astfel incat sa existe o abordare coordonata intre state. Urmand exemplul altor state, Romania ar fi trebuit sa tina seama de aceste recomandari si sa implementeze masuri fiscale si de securitate sociala speciale pentru persoanele care nu au mai putut sa paraseasca teritoriul Romaniei din cauza restrictiilor de calatorie si care au continuat sa fie prezente si/sau sa munceasca pe teritoriul tarii noastre. In lipsa acestor masuri, aceste persoane risca sa datoreze in Romania impozit pe venit si contributii sociale pe care, poate, nu le-ar fi datorat daca nu ar fi fost aceasta situatie exceptionala generata de pandemie si ar fi putut sa plece din Romania", a precizat Irina Nistor, Director Global Mobility Professionals PwC Romania.
***
PwC a efectuat sondajul in randul a peste 350 de companii din 37 de tari din America de Nord, America de Sud, Europa Centrala si de Est, Marea Britanie, Europa de Vest si Asia Pacific, pentru a evalua impactul COVID-19 asupra mobilitatii internationale.
|