Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - PWC: Una din 4 organizatii stie care sunt competentele necesare angajatilor in viitor
PWC: Una din 4 organizatii stie care sunt competentele necesare angajatilor in viitor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 13 Dec 2021 13:52
Doar una din patru organizatii cunoaste acum abilitatile necesare angajatilor in viitor ca urmare a schimbarilor tehnologice, potrivit sondajului Future of Work and Skills 2021. Desi le este dificil sa spuna care sunt competentele viitorului, aproape 60% dintre liderii de companii si de resurse umane spun ca este importanta si foarte importanta identificarea acestora.
”Adoptarea noilor tehnologii a fost accelerata de criza sanitara si vedem ca tot mai multe profesii depind de abilitati digitale. In urma cu doi ani, estimarile noastre aratau ca, pana in 2028, 275.000 de angajati romani ar trebui sa deprinda competentei digitale noi sau superioare (upskilling) pentru a-si mentine sau gasi locuri de munca, dar estimam ca termenul a fost devansat de pandemie cu cativa ani. Astfel, in timp ce investesc in noi tehnologii de automatizare, cloud si analiza de date care sustin luarea deciziilor si cresc eficienta si rezilienta, companiile trebuie sa-si pregateasca angajatii pentru aceste schimbari, sa ofere oportunitati de invatare si sa le explice ce inseamna pentru ei aceste schimbari”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner, PwC Romania.
Totodata, respondentii spun ca le este dificil sa evalueze decalajele de competente. O solutie ar fi ca organizatiile sa investeasca in sisteme care sa inventarieze permanent competentele si pe baza acestor date sa dezvolte programe de perfectionare, planuri de cariera si de succesiune. Cu toate ca aproape doua treimi dintre companii considera importante si foarte importante programele de upskilling si reskilling, doar 25% dintre ele sustin ferm ca sunt capabile sa recalifice si sa reorganizeze rapid angajatii cand va fi necesar, si 31% incurajeaza imbunatatirea competentelor si invatarea continua pentru a ajuta oamenii sa ramana angajabili. Principalele constrangeri enumerate de liderii intervievati, care ii impiedica sa progreseze in aceasta directie, sunt legate de costuri, capacitatea leadership-ului si cultura organizationala.
In acelasi timp, departamentele de resurse umane trebuie sa evolueze pentru a livra strategia de care companiile au nevoie pentru forta de munca a viitorului. Potrivit sondajului, in prezent, mai putin de o treime dintre respondenti s-au aratat ferm de acord ca functia HR este eficienta in dezvoltarea strategiei pentru forta de munca. Iar acest procent a fost si mai mic, de doar 15%, in randul liderilor de companii.
Digitalizarea continua sa fie o preocupare pentru companii, dar si o sursa de anxietate pentru angajati, pentru ca, pe de o parte, majoritatea organizatiilor nu inteleg riscurile inlocuirii muncii umane cu tehnologie si, de cealalta parte, oamenii se tem pentru locurile lor de munca. Doar 21% dintre respondenti au sustinut ca pot identifica riscurile si doar un sfert le comunica clar si consecvent angajatilor despre impactul automatizarii si AI.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
rigips
viarom
theda mar
MAKITA
Acvatot 2019
CDS
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
concelex
noark
EDIT-Structural
ness project
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander