UPT: Companiile din Timisoara au in plan sa angajeze cel putin 1.000 de ingineri |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 04 Iul 2022 09:21 |
Companiile au pornit o campanie ampla de recrutare pentru a duce la capat proiectele ce si le-au asumat sau pentru a dezvolta produse noi. Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan, a stat de vorba cu reprezentantii marilor companii prezente in Timisoara pentru afla directiile spre care se indreapta piata muncii. O prima concluzie este faptul ca firmele doresc sa angajeze peste o mie de ingineri pana la finalul anului.
„Companiile au nevoie sa angajeze acesti oameni pentru ca si-au asumat anumite proiecte si acum au nevoie de oameni sa le duca la capat. De altfel, in principal vorbim despre multinationale prezente in Romania, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se pozitiona mai bine in grup. Daca reusesc sa finalizeze aceste proiecte, automat atrag si alte investitii. In aceasta perioada este dificil sa recruteze cei 1000 de ingineri pentru ca nu ii gasesc in piata muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual in jur de 1500 de absolventi in zona de inginerie insa mai mult de jumatate dintre ei sunt deja angajati la finalizarea studiilor, iar un sfert se intorc in orasele de unde provin. Astfel ca unele firme cu sediul in Timisoara cauta acum oameni chiar si la 300 de kilometri distanta, cu oferte generoase de relocare”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Absolventii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat si au aptitudini in zona de IT sau inginerie, pot urma una dintre specializarile noi ale Universitatii Politehnica Timisoara. In total, pentru sesiunea de admitere din aceasta vara sunt disponibile in regim fara taxa 2100 de locuri la licenta si 1450 de locuri la masterat.
De asemenea, domeniul energiei s-a dezvoltat foarte mult intr-un timp foarte scurt, iar companiile au nevoie de oameni foarte bine pregatiti. In cadrul UPT, anul acesta au fost formate mai multe programe de studiu orientate spre sistemele energetice, dar care asigura interconexiunea cu sistemele de calcul. Specializarile noi sunt in cadrul Facultatii de Inginerie Electrica si Energetica, iar cursurile vor fi predate de profesori cu experienta.
|