Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Brooklyn Investment dezvolta doua noi cartiere rezidentiale
Brooklyn Investment dezvolta doua noi cartiere rezidentiale
Producatori & Furnizori 02 Sep 2008 10:10

Cosmin Sandulescu (32 de ani)
Functie/Firma:
Director de dezvoltare al Brooklyn Investment;
Experienta profesionala: Summa Romania si Brooklyn Investment- director Dezvoltare si Investitii;
Studii: Facultatea de Mecanica si Facultatea de Management;
Hobby: inot si automobilism.
Dezvoltatorul Brooklyn Investment, companie ce face parte din Summa Group of Companies, va construi in perioada urmatoare alte doua cartiere rezidentiale, dupa ce in acest an a finalizat cartierul Emerald Residence (complex ce a necesitat fonduri de 48 milioane de euro). Pentru realizarea celor doua noi proiecte, compania va aloca fonduri de aproximativ 130 milioane de euro.

- Cum caracterizati piata imobiliara autohtona?
- Piata imobiliara din Romania nu mai este una in care sa te astepti la profituri fabuloase, deoarece nu mai exista aceleasi conditii ca in urma cu 3-5 ani. Vor avea de castigat cei care sunt pregatiti sa investeasca pe termen lung. Piata rezidentiala se maturizeaza. Cresterile sunt mai ponderate, dar sigure; in prezent piata locala nu mai este pentru oportunisti sau speculanti. Totodata, investitorii trebuie sa nu se mai astepte doar la castiguri foarte mari, ci sa-si fixeze marje de castig mai mici, pentru a nu avea parte de surprize. In prezent se vorbeste despre o piata in scadere, insa consider ca este doar o revenire la nivelul inregistrat la finalul anului trecut. La inceputul anului 2008, piata a avut parte de cresteri exponentiale, insa acum este o perioada de corectie. Consider ca, pe segmentul locuintelor noi, pentru intervalul urmator, piata va continua sa creasca cu 10% - 15% pe an si se vor livra doar acele proiecte care sunt cu adevarat viabile.

- Ce investitii aveti planificate pentru urmatorii ani?
- Pentru perioada urmatoare avem in vedere realizarea a doua cartiere rezidentiale. Unul dintre acestea se va dezvolta in zona Pantelimon (proiect realizat in parteneriat cu fondul de investitii Zeus Capital). Se vor realiza vile (P+1E) si blocuri (P+2E si P+3E), totalizand circa 220 de unitati locative. Valoarea investitiei este preconizata a fi de 50 milioane de euro. Cel de-al doilea proiect va fi amplasat pe Splaiul Unirii (in zona Lacului Vacaresti) si include constructia a cinci blocuri-turn (P+22E), ce vor avea impreuna circa 1.000 de unitati locative. Proiectul este destinat segmentului mediu, preturile de lansare avand aproximativ aceleasi valori ca si ale celorlalte proiecte lansate in anul 2006. Valoarea investitiei este de 80 milioane de euro. In prezent lucram la stabilirea ultimelor detalii privind antreprenorul care se va ocupa de constructia celor doua obiective. In acest moment sunt definitivate conceptele fiecarui proiect si se lucreaza la detalii de arhitectura, astfel incat, noile proiecte pe care dorim sa le lansam in piata sa fie total diferite de conceptele actuale.

- Cum apreciati evolutia preturilor terenurilor?
- Costul unui teren nu poate reprezenta mai mult de 20%-30% din costul total al proiectului. Chiar si in cazul proiectelor care permit regimuri de inaltime mari, dezvoltatorii vor achizitiona terenuri la preturi aproximative de 1.000 euro/mp - 1.500 euro/mp, pentru ca investitia sa poata fi justificata. De aceea, proiectele foarte inalte (de peste 15 etaje) au ajuns «la moda» in Bucuresti. Pentru dezvoltarea proiectelor, preferam sa ne asociem cu proprietarii de terenuri, carora, la finalizarea investitiei, le revine o parte din unitatile locative, in functie de valoarea terenului. Cei care achizitioneaza un teren scump pentru a dezvolta unitati locative nu pot decat sa construiasca zgarie-nori, pentru a acoperi costul terenului. Si preturile de constructie au crescut mult in ultimii ani, determinand investitorii si dezvoltatorii sa fie mai precauti si mai conservatori in planurile lor de viitor. Astfel, daca in 2006 costul unui metru patrat construit era cuprins intre 450 de euro si 500 de euro, in prezent pretul este de peste 700 euro/mp in cele mai multe locatii interesante din limitele orasului. Profiturile de 50% realizate de catre dezvoltatori sunt de domeniul trecutului. Astazi se lucreaza cu marje de profit de circa 20% pe un proiect care poate fi realizat intre 16 luni si 24 de luni.

- Care sunt planurile de dezvoltare pentru intervalul urmator?
- Avem in vedere realizarea de investitii in zone limitrofe ale Capitalei, precum si in alte orase. In continuare vizam achizitia de terenuri pentru dezvoltari in urmatorii 10 ani. Insa, nu excludem preluarea unor suprafete care se vor dovedi interesante pentru companie. Totodata, alaturi de realizarea de proiecte rezidentiale, avem in vedere continuare implicarii pe piata spatiilor de birouri. Investitiile realizate de companie pe piata romaneasca, de la infiintare si pana in prezent, inclusiv proiectele noi pe care dorim sa le lansam in cursul acestui an si in 2009, au o valoare de aproximativ 200 milioane de euro - 250 milioane de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
EDIT-Structural
GEWISS
SIGM
BogArt
Acvatot 2019
Ubitech
leviatan
CDS
AED
SSAB
VEGO
quadratum
DRS
Arduro
ELECTROGRUP
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
konsent
strabag nivel 1
concelex
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<