Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PRO BCA: Noile taxe dubleaza valoarea impozitelor platite de producatori
PRO BCA: Noile taxe dubleaza valoarea impozitelor platite de producatori
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 25 Apr 2014 16:47
Piata locala de BCA, evaluata la 70 milioane de euro si 1,87 milioane mc in 2013, se va inscrie pe un trend usor crescator in acest an, urmand a fi influentata de majorarea preturilor la energie si combustibil, potrivit datelor Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA (Pro BCA), ce reuneste liderii pietei locale de profil. Activitatea din sectorul local al constructiilor si, implicit, din domeniul productiei de BCA, va fi afectata semnificativ atat de instituirea noului impozit pe constructii speciale (1,5% aplicat asupra valorii contabile), cat si de majorarea accizei la motorina (cu 70 de euro/1.000 de litri). Acestea contribuie la impovararea producatorilor de BCA, aflati deja intr-o criza prelungita, ce lucreaza la 60% din capacitatea productiva si la niveluri inferioare de profitabilitate. "Cei mai multi producatori de BCA au confirmat deja dublarea impozitului pe constructii platit catre stat, ca urmare a instituirii taxei pe constructii speciale. Este o masura profund iresponsabila, cu efecte dramatice asupra economiei. Totodata, cresterea nivelului accizei la motorina va afecta semnificativ preturile, cu efecte directe atat asupra companiilor, cat si populatiei", a declarat Adrian Bezerghianu, directorul general al Elpreco si membru in Consiliul Director al asociatiei Pro BCA. Anul trecut, cele sapte companii membre - Celco, Macon, Elpreco, Xella Ro, Somaco, Soceram si Alba Aluminiu - au realizat afaceri totale de 125 milioane de euro, operand in 14 unitati de productie cu 2.200 de angajati si responsabile pentru fabricarea a 1,3 milioane mc de blocuri din BCA, respectiv pentru 85% din productia totala de BCA si 40% din cea de var din Romania.
 
Liberalizarea pietei energiei are efecte dezastruoase asupra economiei
Studiul intitulat "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat in luna martie 2014 de compania de consultanta Deloitte la cererea CONPIROM, evidentiaza pentru prima data, argumentat, efectele dezastroase ale liberalizarii pietei de energie. "Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile din Romania este agresiv si prevede o crestere de 143% a pretului gazelor provenite din productia interna, in perioada 2013-2014. OUG 13/2014 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale (publicata in Monitorul Oficial din 31 martie 2014), introduce o noua formula de calcul a veniturilor suplimentare, suprataxarea ramanand la 60%. De asemenea, pretul de referinta al gazelor naturale, la care se raporteaza producatorii si consumatorii industriali, este cel stabilit la 1 ianuarie 2014, de 230 de dolari pentru 1.000 mc", a aratat Marius Marin, directorul general al Macon si membru in Consiliul Director al Pro BCA. Totodata, consumatorii industriali au cote de import mari, deoarece prin OU 53 din 16.06.2011 clientii casnici au beneficiat de mentinerea unui pret constant, asigurat de o pondere mai mica a resurselor din import. Respectarea graficului de liberalizare pentru consumatorii casnici pana in 2018 se va face, cel putin pana la finele acestui an, prin utilizarea unui cos cu o pondere mica a gazului din import. Mai mult, conectarea consumatorilor industriali la Sistemul National de Transport (SNT) a determinat diferente de pret de aproximativ 20% intre consumatorii conectati la sistemul de transport si cei din distributie. "Toti acesti factori au generat o crestere a pretului gazelor naturale incepand din luna aprilie 2014 si Guvernul ar trebui sa gaseasca o modalitate clara de pastrare a pretului din productia interna in trimestrul al II-lea la nivelul primelor trei luni ale anului (72 lei/MWh), respectiv sa oblige producatorii (Romgaz si Petrom) sa factureze la acest pret in continuare. In caz contrar, vom fi nevoiti sa reducem numarul de locuri de munca din fabrici si se vor incuraja importurile, cu efecte grave asupra PIB-ului. Mai este nevoie ca autoritatile sa extinda graficul de liberalizare pana la sfarsitul anului 2016 si sa agreeze un nivel maxim al pretului din productia interna. Intrucat exista un duopol la nivel national (singurii producatori locali sunt Romgaz si Petrom), este necesar ca achizitia de gaze din productia interna sa se realizeze in mod transparent. Mai propunem modificarea criteriilor de acces in SNT, pentru a permite racordarea tuturor consumatorilor industriali in sistemul national. Aceste propuneri reprezinta posibile solutii care ar fi benefice atat pentru companii si pentru statul roman, cat si pentru populatie", a explicat Marius Marin.
 
Obiectiv de crestere a cotei de utilizare a blocurilor din BCA pe piata materialelor de zidarie
Infiintata initial sub forma unei asociatii a producatorilor autohtoni de BCA, Pro BCA a finalizat, anul trecut, demersurile legale de transformare in organizatie patronala, atat pentru sustinerea intereselor economice, tehnice sau juridice ale membrilor sai si reprezentarea intereselor membrilor in fata autoritatilor, organizatiilor si asociatiilor de specialitate sau organizatiilor patronale, cat si in scopul de a participa activ si corect la discutarea si elaborarea normelor in constructii, dar si a altor masuri si legi importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri in scopul dezvoltarii si eficientizarii activitatii la nivelul ramurii industriale a productiei de BCA. "Odata cu promovarea noii identitati vizuale, obiectivele campaniei sunt concentrate in jurul pozitionarii blocurilor de BCA ca solutie moderna si sustenabila de constructie, in special pe segmentul rezidential. Pentru perioada urmatoare, principalele obiective stabilite la nivelul patronatului vizeaza, de asemenea, corectarea prejudecatilor despre BCA, consolidarea pozitiei produsului si pozitionarea acestuia in topul produselor pentru zidarie, prin cresterea cotei de piata", a declarat Niculae Dusu, presedintele Pro BCA si directorul general al companiei Celco. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
concelex
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
konsent
quadratum
SIGM
strabag nivel 1
Ubitech
BogArt
CDS
siniat
CONCEPT STRUCTURE
noark
MAKITA
rigips
EDIT-Structural
viarom
SSAB
ness project
Arduro

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander