Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Septembrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Relansarea economica si schimbarile climatice amplifica cererea de otel si ciment
Relansarea economica si schimbarile climatice amplifica cererea de otel si ciment
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 20 Iul 2021 07:39
Companiile din industria siderurgica traverseaza in prezent o perioada favorabila, preturile au crescut la nivel mondial in acest an gratie unei cereri industriale solide, astfel ca otelariile au dificultati in a face fata cererii dupa ce au fost inchise in perioada pandemiei.
In plus, producatori precum China si Rusia limiteaza exporturile pentru a ajuta industriile locale.
"Daca in urma cu sase luni cineva m-ar fi intrebat care este cel mai optimist scenariu al meu pentru prima jumatate a lui 2021, nu cred ca m-as fi apropiat de realitate", spune Carlo Beltrame, responsabil pentru Romania si Franta la firma AFV Beltrame. Recent aceasta companie a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 250 de milioane de euro pentru a construi in Romania o otelarie cu o capacitate de productie de 600.000 de tone pe an.
Acest gen de optimism este foarte diferit de situatia din ultimul deceniu, cand producatorii occidentali au inchis otelarii si au concediat muncitori in conditiile in care fabricile lor functionau sub capacitate din cauza cererii reduse. Numai anul trecut au fost inchis 72 de furnale, sustin analistii de la UBS Group AG.
In acest an insa presedintele SUA, Joe Biden, vrea un program de investitii in infrastructura, iar Uniunea Europeana vrea sa cheltuie sute de miliarde de euro pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon. In aceste conditii producatori de otel precum Nucor Corp., Steel Corp. si SSAB AB ar putea deveni masini de facut profit. De asemenea, ArcelorMittal SA, cel mai mare producator mondial de otel, ar urma sa castige mai mult decat McDonald's Corp.sau PepsiCo Inc., estimeaza analistii.
"Industria siderurgica din afara Chinei ar putea sa intre intr-o perioada de renastere. Am putea vedea o poveste de relansare pentru ca aceste economii pur si simplu au nevoie de otel", sustine Tom Price, analist la firma Liberum Capital Ltd. din Londra.
Insa pentru ca actuala tendinta sa persiste vor fi cruciale evolutiile din China, avand in vedre ca aceasta tara produce mai mult de jumatate din otelul mondial, in principal in furnale pe baza de carbune. Guvernul de la Beijing a avertizat ca nu mai este dispus sa suporte povara mare asupra mediului generata de industria siderurgica, astfel incat incearca sa limiteze productia prin diferite masuri.
"Cu siguranta vor fi introduse restrictii. Producatorii de otel de peste hotare pot dormi putin mai linistiti", crede Tomas Gutierrez, responsabil pentru Asia la Kallanish Commodities Ltd.
Un alt motiv de optimism sunt programele de stimulare si de infrastructura din SUA si Europa. Presedintele Biden este decis sa construiasca noi drumuri, poduri, cai ferate si locuinte in primul sau mandat iar Uniunea Europeana pune accentul pe energia verde in cadrul programului sau de redresare. Toate acestea inseamna foarte mult otel. De exemplu, planul de infrastructura al presedintelui Biden ar insemna o crestere a cererii anuale de otel cu aproximativ cinci milioane de tone, numai in primii cinci ani, estimeaza analistii de la firma de consultanta CRU Group. In schimb, noi capacitati de productie in valoare de doar 4,6 milioane tone ar urma sa intre in functie in SUA pana la finele lui 2022.
Pe fondul cresterii cererii, producatorii occidentali de otel sunt interesati sa isi extinda capacitatile. De exemplu, directorul general de la U.S. Steel, David Burritt le-a spus actionarilor ca firma intentioneaza sa reporneasca doua furnale care au fost inchise anul trecut.
Alte state ar putea sa se grabeasca si ele pentru a acoperi golul lasat de masurile restrictive din China. De exemplu, India ar urma sa isi majoreze capacitatile de productie, iar JSW Group, cel mai mare producator de otel din India, a anuntat ca isi va atinge obiectivul privind majorarea productiei, pana la 45 milioane de tone pe an, inainte de 2030. Alte state din Asia, inclusiv Malayezia si Indonezia, intentioneaza si ele sa isi majoreze productia cu 60 milioane de tone pana la finele deceniului, sustine firma de consultanta Wood Mackenzie.
In cazul AFV Beltrame, compania ar putea demara productia noului sau combinat din Romania inca din acest an. Viitoarea fabrica va fi una eco-inteligenta si va produce otel-beton si sarma laminata. "Sper ca acest super-ciclu va mai dura cateva luni. Avem nevoie de caramizi, de ciment si de otel. Iar noi in calitate de antreprenori trebuie sa raspundem la provocarea de a transforma aceasta industrie", a spus Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame in Franta si Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTALLBIMgamma_2021AUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
Ubitech
Acvatot 2019
CELCO 2020
hidroplasto
strabag nivel 1
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
bienala
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere