Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SW UMWELTTECHNIK raporteaza stabilizarea cifrei de afaceri in S1 din 2021
SW UMWELTTECHNIK raporteaza stabilizarea cifrei de afaceri in S1 din 2021
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 11 Oct 2021 06:05
Conform celui mai recent raport disponibil pe piata internationala de capital, compania SW Umwelttechnik din Klagenfurt (Carinthia) - Austria a continuat si in prima jumatate a anului 2021 sa inregistreze o dezvoltare pozitiva a afacerilor din anii precedenti si a generat o usoara crestere a cifrei de afaceri si marje solide de profit. Favorizate de o situatie economica buna si de o activitate de constructii dinamica, in special segmentul constructiilor de cladiri si segmentul imobilelor cu functiuni rezidentiale au evoluat peste estimarile initiale.
„De la inceputul anului 2021, o penurie globala de materiale de constructii si cresterile de costuri asociate au devenit tot vizibile. Costurile suplimentare care rezulta din aceasta situatie, dar si intarzierile la executia multor proiecte, sunt acum situatii curente in industria constructiilor. Cu toate acestea, industria constructiilor este in plina expansiune pe toate pietele noastre de referinta si suntem bine pozitionati pentru a profita de potentialul sau ridicat pe termen lung”, a precizat Klaus Einfalt, membru al consiliului de administratie al SW Umwelttechnik.
Evolutia pietelor de referinta a dus la o crestere cu 4% a cifrei de afaceri, astfel incat, in prima jumatate a anului 2021, acest indicator a ajuns la 43,9 milioane de euro (fata de 42,1 milioane de euro in S1 al anului precedent). Performanta operationala s-a reflectat printr-o crestere a acestui indicator la 45,5 milioane de euro (in raport cu 43 milioane de euro in S1 2020). EBIT s-a situat sub nivelul din anul anterior, la 4,8 milioane de euro (comparativ cu 5,1 milioane de euro), iar EBITDA a scazut, de asemenea, la 6,8 milioane de euro (fata de 7 milioane de euro). Insa, in pofida fluctuatiilor cursului de schimb si a unor pierderi financiare, profitul inainte de impozitare a crescut semnificativ, ajungand la 4,4 milioane de euro (fata de 3,4 milioane de euro), astfel incat, situandu-se la 3,8 milioane de euro, profitul dupa impozitare a fost, de asemenea, semnificativ mai mare decat in anul precedent (2,9 milioane de euro).
Potrivit documentelor corporatiei austriece, „raportul pe segmente releva volatilitatea semnificativa a pietelor din unitatile de afaceri in ceea ce priveste veniturile: in timp ce unitatea de afaceri constructii de cladiri si rezidentiale din Ungaria si Romania a inregistrat o crestere de 25%, cu o sporire mai mare de 10% a veniturilor in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, datorita situatiei economice bune si activitatii dinamice pe piata de constructii, intarzierea proiectelor de infrastructura, mai precis a celor de constructii publice in prima jumatate a anului 2021 a dus la o scadere notabila a veniturilor de peste 16 % in cadrul unitatii de afaceri constructii civile si transporturi. Nivelul ridicat al activitatii de constructii din comert si industrie a dus la vanzari de 26,1 milioane de euro in S1 2021 (fata de 20,8 milioane euro in perioada similara din anul fiscal precedent) pe segmentul constructiilor de cladiri si rezidentiale, ceea ce corespunde unei ponderi de 59% din vanzarile totale. La divizia de inginerie civila si transporturi, veniturile din vanzari au scazut la 17,8 milioane euro (fata de 21,3 milioane euro), activitatea respectiva reprezentand 41% din totalul vanzarilor”.
„Dupa cum era de asteptat, din cauza inceperii unei noi perioade de acordare a finantarii din fonduri UE, subventiile au fost solicitate cu intarziere doar in prima jumatate a anului, ceea ce a afectat semnificativ afacerile din domeniul constructiilor civile si al transporturilor pe pietele noastre din Romania si Ungaria. Cu toate acestea, declinul a fost compensat, iar apoi am avut surplus, prin cresterea puternica a constructiilor de cladiri nerezidentiale si de locuinte”, a explicat Klaus Einfalt.
Dupa cum a mai subliniat oficialul corporatiei, in Ungaria, au fost realizate vanzari solide de 25,4 milioane de euro (fata de 24,5 milioane de euro), in ciuda unei usoare scaderi in domeniul ingineriei civile si al transporturilor. Astfel, ponderea Ungariei in cifra de afaceri a grupului se ridica la 58%. O usoara crestere a vanzarilor a fost inregistrata si in Romania. In prima jumatate a anului 2021, vanzarile din Romania s-au ridicat la 12,1 milioane de euro (in S1 din 2020 s-au consemnat 11,9 milioane de euro), ceea ce corespunde unei ponderi de 28% din vanzarile grupului. In Austria, vanzarile au ramas stabile, la aproape 5,3 milioane de euro, iar astfel au reprezentat 12 % din vanzarile grupului.
In prima jumatate a anului 2021, SW Umwelttechnik a lucrat in medie cu 608 de angajati in cadrul grupului, din care 279 in Ungaria, 272 in Romania si 57 in Austria, dar acest an este, in ansamblu, marcat de numerosi factori de risc. De aceea, dupa cum conchide Klaus Einfalt, „evolutia celei de-a doua jumatati a anului in curs ramane dificil de estimat, deoarece exista multi factori de risc care influenteaza evolutia actuala a pietei. Unul dintre factori este pandemia de Covid-19 si efectele sale negative asociate, precum si penuria mondiala de materii prime, care duce la cresteri de preturi sau la intarzieri ale proiectelor si afecteaza, de asemenea, activitatile comerciale ale SW Umwelttechnik. In Ungaria, piata constructiilor este complet deschisa, dar ramane de vazut cum vor afecta masurile initiate de UE realizarea proiectelor cu fonduri europene si daca aceste subventii vor continua sa fie disponibile in totalitate. Se poate presupune ca divizia de constructii de cladiri nerezidentiale si locuinte va cunoaste o crestere mai puternica si in a doua jumatate a anului 2021, in timp ce activitatea de constructii specifica diviziei de inginerie civila si transporturi va ramane la un nivel scazut, din cauza fondurilor UE necheltuite pana in prezent. In general, insa, ne asteptam ca activitatea de afaceri sa se mentina la un nivel ridicat pana la sfarsitul anului, dupa trei exercitii financiare remarcabile”.
***
SW Umwelttechnik Stoiser & Wolschner AG, reprezentand o afacere de familie fondata in anul 1910 si listata la Bursa de Valori din Viena din anul 1997, dezvolta si produce elemente prefabricate din beton pentru constructia si extinderea infrastructurii supra- si subterane - din 1910 in Austria, din 1990 in Ungaria si din 2001 in Romania. In acest fel, compania contribuie la sporirea calitatii vietii in Austria si in Europa Centrala si de Est.
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
strabag nivel 1
concelex
rigips
Acvatot 2019
viarom
theda mar
leviatan
Ubitech
ness project
CDS
noark
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander